Reklam
Reklam

Özbekistanlı Fatkhiddinov fakülteyi birincilikle bitirdi

ozzb jpg
Ramazan Öztürk Avatarı
Ramazan Öztürk tarafından
24 Haziran, 2024 13:06 tarihinde yayınlandı
0

Özbekistan’dan eğitim için Türkiye’ye gelerek Karabük Üniversitesini tercih eden Sirojiddin Fatkhiddinov, Safranbolu Turizm Fakültesi’ni birincilikle bitirdi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi’nden 65 öğrenci, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında mezuniyet heyecanı yaşadı. Özbekistanlı Sirojiddin Fatkhiddinov, eğitim gördüğü Safranbolu Turizm Fakültesinin birincisi olarak mezun oldu.
Safranbolu Turizm Fakültesini birinci olarak bitiren Fatkhiddinov, Karabük Üniversitesi’nde gösterdiği üstün performans ve azmiyle, uluslararası öğrencilerin üniversiteye kattığı değeri bir kez daha gözler önüne serdi.
Karabük Üniversitesinin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek başarılı bir öğrenci profili çizen Fatkhiddinov, Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonunda düzenlenen törende başarı belgesini alarak mezuniyet coşkusunu yaşadı.
Sirojiddin Fatkhiddinov, “Zorlu bir dört sene geçirdim, bunun zorluklarını biraz yaşadım, alışma süreçlerini baştan geçirdim ama hepsine rağmen, bunlara rağmen tüm başarılı öğrencilerinin üstünde başarıyla bitirebilmek çok onur verici, çok güzel bir şey benim için” diyerek duygularını ifade etti.

AW232858 02 jpg
Kendi başarısını doğal bir süreç olarak değerlendiren Fatkhiddinov, “Aslında geldiğimden itibaren birincilik için hiç savaşmadım. Olmam gereken gibi oldum. Yapmam gereken şeyleri yaptım. Derslerde sadece katıldım ve almam gereken notlar aldım ve sonunda birinci oldum. Çok mutluyum” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki eğitim süreci boyunca kültürel açıdan zorluk çekmediğini belirten Fatkhiddinov, “Aslında bizim kökenlerimiz aynı olduğu için, hepimiz Türk olduğumuz için, kültür açısından çok da yabancı gelmedi. Ama sonuçta evimden dışarıdayım. Alışma süreçleri biraz zor geçti ama çok mutluyum. Karabük’ü de, Safranbolu’yu da çok seviyorum. Ayrı bir yeri var benim için” dedi. Mezuniyet sonrasında Türkiye ile bağlarını koparmadan hem kendi ülkesine hem de Türkiye’ye faydalı olma hedefini vurgulayan Fatkhiddinov, “Ülkeme her açıdan faydalı olabileceğim noktalarda elimden geleni yapacağım. Onları da mutlu etmek istiyorum. Burada aldığım tecrübeyi, burada aldığım eğitimi orada kullanmak için elimden geleni yapacağım. Mezuniyet törenindeki konuşmamda Türkiye ile bağı koparmadan her iki ülke içinde faydalı olabilmek için çalışacağıma dair söz ettim. Kalpten Türkiye’yi çok sevdiğimi belirtmek istiyorum. Kendi memleketimde ve ilişkilerimde ne kadar faydalı olabilecekse o kadar faydalı olabilmeye çalışıyorum” diye konuştu.
Özbekistan’daki arkadaşlarına Karabük Üniversitesini tercih etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunduğunu belirten Fatkhiddinov, “Özbekistan’dan arkadaşlarım Karabük’e gelip buraları çok beğeniyor. Özbekistan’a gittiğim zamanda arkadaşlarıma sürekli tavsiye ediyorum. Karabük Üniversitesinin bana çok faydası dokundu” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Meyvelerin en büyük düşmanına Samsun’da savaş açıldı

meyvelerin en buyuk dusmanina samsunda savas acildi LA4t5gzX
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Dünyada meyvelere en çok zarar veren türlerin başında gelen Akdeniz meyve sineği ile mücadele kapsamında Samsun’da 110 çiftçiye bin 600 adet kitlesel tuzak dağıtıldı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, meyve yetiştiriciliğinde kalitenin artırılması ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla “Samsun İli Akdeniz Meyve Sineği Biyoteknik Mücadele Projesi” hayata geçirildi. Dünyada ve Türkiye’de meyve üretimine en büyük zararı veren etmenlerin başında gelen Akdeniz meyve sineği, meyvelerde çürümeye yol açarak ciddi ürün ve pazar kayıplarına neden oluyor. Hasat dönemine yakın yapılan kimyasal ilaçlamalar meyvelerde kalıntı riski oluştururken, bu durum insan sağlığını tehdit ettiği gibi ihraç edilen ürünlerin geri dönmesine de yol açıyor. Bu nedenle olumsuzlukların önüne geçmek, doğal dengeyi korumak ve tüketicilere kalıntısız gıda arz etmek amacıyla kimyasal mücadele yerine biyoteknik mücadelede gaza basıldı.

Yılbaşına kadar Atakum, Canik ve İlkadım ilçelerinde yürütülecek bu proje kapsamında, toplam 400 dekar şeftali üretim alanında kitlesel tuzaklama yöntemi uygulanacak. Projeden bölgedeki 110 üretici faydalanacak, zararlıyla etkin mücadele edilmesi amacıyla sahaya toplam bin 600 adet Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıtıldı. Toplam bütçesi 352 bin TL olan ve yüzde 75’i Samsun Büyükşehir Belediyesi desteği, yüzde 25’i ise üretici katkısı ile finanse edilen bu çalışma sayesinde hem birim alandan elde edilen ürün miktarı artırılacak hem de kimyasal ilaç kullanımı alışkanlığı ve miktarı azaltılacak.

Yılmaz: “Kimyasal mücadele üründe kalıntı bırakıyor, ihracatı olumsuz etkiliyor”

Tuzak dağıtım töreninde konu hakkında açıklamalarda bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Bitkisel üretimde hastalık ve zararlarla mücadele konusu oldukça önemli bir konu olup mücadele edilmediği takdirde üründe ciddi verim ve kalite kayıpları yaşanabilmektedir. Üretimde ciddi manada verim ve kalite kayıplarına neden olan bir zararlımız da Akdeniz meyve sineğidir. Akdeniz meyve sineği ile mücadele edilmediği takdirde meyvelerde çürüme olur ve ciddi anlamda verim ve kalite kaybı yaşanır. Akdeniz meyve sineği ile mücadelede özellikle kimyasal mücadeleden ziyade biyoteknik mücadeleyi uygulamak istiyoruz ve öneriyoruz. Özellikle geç dönemde kimyasal uygulandığı zaman üründe kalıntıya sebebiyet verebilmekte. Bu da ihracatımızı olumsuz anlamda etkilemektedir. Üreticilerimizin verim ve gelir kaybı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla biz biyoteknik mücadeleyi kullanarak hem çevreyi, doğayı korumuş oluyoruz hem kalıntı problemini ortadan kaldırmış oluyoruz hem de daha sürdürülebilir bir üretim yapılmasına da imkan sağlamış oluyoruz” dedi.

Projeye destek veren Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Yıldız ise “Samsun’da tarımla ilgili, üretimle ilgili her noktada varız. Sağ olsun il müdürümüz bu konuda bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyor. Her türlü konuyu oturup istişare edip projelendirdikten sonra uygulamaya geçiyoruz ve bu süreç içerisinde üretimdeki değişimi, çiftçilere olan faydayı, halkın ihtiyaçlarını karşılamaktan da memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Öte yandan proje süreci boyunca il ve ilçe müdürlüklerinde görevli ziraat mühendisleri ve teknik personel sahada aktif olarak izleme faaliyetleri yürütecek, sürekli tarla ve işletme ziyaretleri gerçekleştirecek. Üreticilere tuzakların doğru kullanımı konusunda gerekli eğitimler verilecek. Bu biyoteknik mücadele atağı ile Samsun şeftalisinin kalitesi, güvenirliği ve pazar değerini artırmak, çevre ve insan sağlığı korunarak sürdürülebilir bir üretim modeli sağlamak amaçlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin