Özbekistanlı Akademisyenler KBÜ’de Temel Barista Eğitimi Aldı
Özbekistan’dan Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen “3. Uluslararası Eğitici Eğitimi” programına gelen 61 akademisyen, kahvenin büyülü dünyasına adım atarak Temel Barista Eğitimi aldı.
KABÜSEM öncülüğünde yürütülen, 3. Uluslararası Eğitici Eğitimi “Modern Yüksek Öğretimde İnovatif Teknolojiler ve Eğitimde Dönüşüm” başlıklarında Karabük Üniversitesinin eğitim sistemini, teknik, teknolojik uygulamalarını örnek almak ve kendi ülkelerinde uygulamak üzere Özbekistan’ın çeşitli üniversitelerinde görev yapan, çoğunluğu Profesör ve Doçentlerden oluşan 61 kişilik ekip KBÜ ’de iki hafta boyunca eğitim aldı.
5 Temmuz’da sona erecek olan eğitim öncesi Özbekistan’dan gelen 61 akademisyen Temel Barista Eğitimi aldı.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından verilen eğitimde katılımcılar, kahvenin tarihinden başlayarak, kahve çekirdeklerinin nasıl seçildiği, kavrulduğu ve demlendiği konusunda detaylı bilgiler edindiler. Barista eğitmenleri eşliğinde uygulamalı eğitim alan Özbekistanlı akademisyenler, çeşitli kahve yapım tekniklerini öğrenerek kendi kahve lezzetlerini oluşturmayı deneyimlediler.
Temel Barista Eğitimi, katılımcıların kahve yapma sanatını öğrenmelerinin yanı sıra, kültürel etkileşimi de artırarak uluslararası akademik iş birliklerinin güçlendirilmesine katkıda bulundu. Özbekistan’dan gelen akademisyenler, Karabük Üniversitesinin sunduğu bu özgün eğitimden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.
Alaplı’da 100 yıllık mahallenin adı değişti: “Ölüce” artık “Güzelyurt”
ZONGULDAK (İHA) – Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde 100 yıllık geçmişe sahip Ölüce Mahallesi, köy statüsü kazanmasının akabinde "Güzelyurt" ismini aldı.
İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla, Kasımlı köyüne bağlı Davullar, Çöngelli, Ferahlı ve Ölüce mahalleleri ile Kabalar köyüne bağlı Leller Mahallesi resmen köy oldu. Yeni düzenlemeyle Ölüce Mahallesi’nin ismi "Güzelyurt Köyü" olarak değiştirildi.
Aralık 2024’te yapılan halk oylamasında ezici çoğunlukla köy statüsüne geçiş için "evet" denilmişti.
Köy sakinlerinden Hüseyin Yılmaz, isim değişikliğinin uzun müddettir gündemde olduğunu belirterek, "75 hanemiz bulunan eski Ölüce Mahallesi’nin ismi mahalle halkının başvurusu üzerine değiştirildi. 100 yıllık geçmişi var ancak isimden rahatsız oluyorduk. Bölgemizde kazalar olunca beşerler ‘Ölüce’ isminden korkuyor, bu yüzden köyümüzün ismi Güzelyurt oldu" dedi.