Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Özbekistanlı Akademisyenler KBÜ’de Temel Barista Eğitimi Aldı

Manşet Yayın: 05.07.2024 13:59
Özbekistanlı Akademisyenler KBÜ’de Temel Barista Eğitimi Aldı

Özbekistan’dan Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen “3. Uluslararası Eğitici Eğitimi” programına gelen 61 akademisyen, kahvenin büyülü dünyasına adım atarak Temel Barista Eğitimi aldı.

KABÜSEM öncülüğünde yürütülen, 3. Uluslararası Eğitici Eğitimi “Modern Yüksek Öğretimde İnovatif Teknolojiler ve Eğitimde Dönüşüm” başlıklarında Karabük Üniversitesinin eğitim sistemini, teknik, teknolojik uygulamalarını örnek almak ve kendi ülkelerinde uygulamak üzere Özbekistan’ın çeşitli üniversitelerinde görev yapan, çoğunluğu Profesör ve Doçentlerden oluşan 61 kişilik ekip KBÜ ’de iki hafta boyunca eğitim aldı.

5 Temmuz’da sona erecek olan eğitim öncesi Özbekistan’dan gelen 61 akademisyen Temel Barista Eğitimi aldı.

Ozbekistanli Akademisyenler KBUde Temel Barista Egitimi Aldi1 jpg

Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından verilen eğitimde katılımcılar, kahvenin tarihinden başlayarak, kahve çekirdeklerinin nasıl seçildiği, kavrulduğu ve demlendiği konusunda detaylı bilgiler edindiler. Barista eğitmenleri eşliğinde uygulamalı eğitim alan Özbekistanlı akademisyenler, çeşitli kahve yapım tekniklerini öğrenerek kendi kahve lezzetlerini oluşturmayı deneyimlediler.

Temel Barista Eğitimi, katılımcıların kahve yapma sanatını öğrenmelerinin yanı sıra, kültürel etkileşimi de artırarak uluslararası akademik iş birliklerinin güçlendirilmesine katkıda bulundu. Özbekistan’dan gelen akademisyenler, Karabük Üniversitesinin sunduğu bu özgün eğitimden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihi hamamın bulunduğu inşaat kazısında hummalı çalışma

Kültür Sanat Yayın: 08.07.2024 20:52
İhlas Haber Ajansı

Bolu’da inşaat alanındaki temel kazma çalışmaları sırasında tarihi hamamın bulunduğu 3. derece sit alanında hummalı çalışma yürütülüyor. Bolu’nun tarihine yönelik araştırmalar yapan Ufuk Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut” dedi.

Akpınar Mahallesi’nde bir firma, 90 adet 1+1 daire yapmak için Mumcuoğlu Sokak’taki boş arazide temel kazma işlemi başlattı. Yetkili firma, 3. derece sit alanında bulunan boş arazide zemin etüt çalışması yürüttü. Yapılan çalışmalarda toprağın altında tarihi kalıntılara rastlandı. Firma yetkilileri tarafından durum Bolu Müze Müdürlüğü’ne bildirildi. Kazı alanına Müze Müdürlüğü personelleri gönderildi. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerin ardından bina yapım çalışması durduruldu. Toprağın altında kalan tarihi kalıntıların Roma dönemine ait hamam olduğu düşünülüyor. El oyması seramik eserlerinde bulunduğu kazıda çalışmalar devam ediyor.

“Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı”

Amatör tarih araştırmacısı Ufuk Ak, “Burada yapılan temel kazı çalışmalarında eski Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı. Kazının başında gözetmenlerimiz de var, Bolu Müzeler Müdürlüğünden iki arkadaşımız var. Onların dediklerine göre, burada hamam kalıntısı gözüküyor. Aynı zamanda Hisar Tepesi dediğimiz yerde Roma dönemine ait tapınak da mevcut ve sol tarafında tiyatro kalıntısı, kuzeydoğu cephesinde de bir kilise kalıntısı olduğu biliniyor. Güneyinde de stadyum kalıntısı mevcut ama onun dörtte üçü kaybolmuş zamanla ve dörtte biri kalmış” dedi.

“Bolu’nun kültür turizmi açısından çok büyük değeri var”

Bolu’nun eski bir tarihe sahip olduğunu aktaran Ufuk Ak, “Roma’nın en büyük hükümdarları arasında yer alan Hadrianus döneminde Bolu, ’Claudiopolis’ olarak adlandırılmış. Aslında Bolu’nun kültür turizmi açısından da çok büyük değeri var ama ne yazık ki bunu çok ön plana çıkaramıyoruz” diye konuştu.

“Sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut”

Bugün bulunan tarihi hamamın çevresinde sıcak su kanallarının da görüldüğünü vurgulayan Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut. İnşaat çalışmalarına kazı yapıldıktan sonra devam edilecek. Değerli parçalar da Müzeler Müdürlüğüne teslim edilecek” ifadelerini kullandı.