Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ocak, 2024 13:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Orta Karadeniz’de 5,1 milyar dolarlık dış ticaret

Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde 2023 yılında toplam 2 milyar 86 milyon 816 bin 745 dolar tutarında ihracat, 3 milyar 65 milyon 586 bin 75 dolar tutarında ithalat işlemi yapıldı. 2023 yılında toplamda 5 milyar 152 milyon dolarlık dış ticaret hacmi gerçekleşti. Dünya Gümrük Günü Türkiye’nin 1953 yılında üye olduğu eski adı Gümrük İş birliği Konseyi olan Dünya Gümrük Örgütü’nün ilk defa toplandığı 26 Ocak 1953 tarihi dikkate alınarak her yıl üye ülkelerde Dünya Gümrük Günü olarak kutlanıyor. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Dünya Gümrük Günü’nün 2024 yılındaki teması "Geleneksel ve Yeni Ortaklarla İşbirliğinde Gümrükler" olarak belirlendi. Samsun’da 26 Ocak Dünya Gümrük Günü programında Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Düzenlenen muhtelif etkinlikler kapsamında Gümrük Bölge Müdürlüğü personeli Kızılay’a kan bağışında bulundu, tenis turnuvası ve benzeri faaliyetler ile Gümrük Günü kutlandı. Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü; Samsun, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum, Amasya ve Tokat illerini kapsayan bölgede 8 Gümrük Müdürlüğü, 1 Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, 1 Tasfiye İşletme Müdürlüğü, 1 Hukuk Hizmetleri Müdürlüğü, 1 Ürün Güvenliği Denetimleri Müdürlüğü, 1 Dış Ticaret İşlemleri Müdürlüğü ve 1 Personel Müdürlüğü olmak üzere toplam 14 idare, 386 personel ile faaliyetlerini yürütüyor. 2023’te 5 milyar 152 milyon dolarlık dış ticaret hacmi 2023 yılında Samsun’da toplam 2 milyar 86 milyon 816 bin 745 dolar tutarında ihracat, 3 milyar 65 milyon 586 bin 75 dolar tutarında ithalat işlemi gerçekleştirildi. 5,8 milyar TL’lik vergi tahsilatı Samsun’da 2023 yılında toplam 5 milyar 800 milyon 20 bin 12 TL vergi tahsilatı yapıldı. 2023 yılında Samsun’da ihracatı en çok yapılan ilk beş ürün ise meyve, metal cevheri, motorlu kara taşıtları ve aksamları, tütün ve sebze olarak kayıtlara geçti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Havalar ısındı, kene kabusu başladı

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde Nisan ayında başlayan kene hadiseleri bu sene havaların geç ısınmasıyla birlikte birinci hadise Mayıs ayının birinci günlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne geldi.
Ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başlayan kene olayları yüzünden her yıl hayatını kaybedenler olurken, bu sene birinci kene vakası KTÜ Farabi Hastanesi çocuk servisinde tedavi altına alındı.
Kene olaylarına karşı vatandaşlara önerilerde bulunan KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "2002 yılından beri yaz mevsimi gelmesiyle birlikte ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hadiseleri, gelmeye başlayacak diye düşünürken hastanemizin çocuk servisine birinci olay geldi. Bu durum her sene Nisan-Mayıs aylarında olurken bu sene birinci hadisemiz Mayıs ayında geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin görüldüğü vilayetlerde daha erkenden tespit edilen hafif olaylar vardır, biraz daha ağırlaşınca bize geliyor. Gümüşhane, Tokat, Sivas taraflarında tekrar hadiseler ortaya çıkacaktır. Halkımız buna nazaran tedbirler alması kenenin olabileceği çimenli bölgelerde çorabını pantolonunun üzerine çekmesi konutuna geldiği vakit da tüm bedenini kene açısından denetim etmesi değerlidir. Şu an havalar tam sıcak olmamasına karşın bilhassa Haziran-Temmuz ayına yanlışsız kayacak diye düşünüyoruz. Her yıl bize gelen üçüncü basamak hastaneye gelen KKKA kriterlerine nazaran baktığımız vakit 20-30 olayımız oluyor. Genelde Mayıs ayında 5-10 tane olurdu geri kalanlar Haziran’da olurdu. Artık de Haziran-Temmuz aylarına yanlışsız kayacaktır lakin birinci olayımız geldi. İnsanlarımız önlemlerini alsınlar. KKKA hadiseleri bizde genelde Ağustos ayında 15’inden sonra bitiyor lakin tekrar de hava sıcaklığıyla ilişkilidir" dedi.
Kurban Bayramı periyodunda hayvan transferiyle birlikte kene transferi de olacağına dikkat çeken Yılmaz, "Kurban Bayramı periyoduna çok dikkat etmek gerekiyor. Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de olabilir. İnsanlarımız Kurban periyoduna daha çok dikkat etmelidir. Keneler sonuçta kan emecek bir canlı arar. Kan emecek canlılarda en çok hayvanlardır. Rahatlıkla üzerine konabilir hatta hayatı boyunca orada devam edebilir. Transferiyle birlikte diğer bölgelere sarfiyat hayvandan düştüğü vakit ya da hayvanı keserken orada keneyle temas etme durumu kelam konusu olabilir. O nedenle dikkatli olmak gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.