Orman Genel Müdürü Karacabey Yenice’de incelemede bulundu
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Yenice Orman İşletme Müdürlüğünde incelemelerde bulundu.
Yenice İşletme Müdürlüğü yönetim kadrosuyla değerlendirme yapan Genel Müdür Karacabey, yaptığı konuşmada, Yenice İşletme Müdürlüğü ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün büyük bir okul olduğunu, teknik ve entansif ormancılığın en iyi yapıldığı yerlerden biri olduğunu belirtti. Karacabey, "Yaptığımız işlerde başarılı oluyorsak bunu tek başımıza değil, ekip olarak hep birlikte yapmaya borçluyuz. Ormancılığımızı bir adım ileriye götürmek amacıyla hepimiz gayret içerisindeyiz" dedi.
Yıl sonu nedeni ile 2023 yılının değerlendirmesini birlikte, 2024 yılı programı üzerinde de istişarelerde bulunan toplantıda Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Yenice ve Karabük ili ormancılık çalışmaları hakkında Genel Müdür Karacabey'e bilgi verdi ve ziyaretlerinden dolayı Genel Müdür Karacabey'e teşekkür etti.
Toplantıda, Genel Müdür Yardımcısı Kenan Akduman, Basın Müşaviri Mümin Döngez, Yenice İşletme Müdürü Umut Yılmaz, İşletme Müdür yardımcısı, işletme şefleri ve işletme saymanı yer aldı.
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, Türkiye’nin en değerli tarım eserlerinden biri olan safran bitkisinin çoğaltılmasını sağlayan safran soğanlarının hasadı başladı.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve ismini verdiği safranla özdeşleşen Safranbolu’da, safran üretimini artırmak maksadıyla çeşitli projeler yürütülüyor. Bu kapsamda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) dayanağıyla hayata geçirilen "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi" ve "Markalaşma Yolunda Safran" projeleri dikkat çekiyor.
Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen projelerin alandaki değerli uygulama alanlarından biri olan Safranova işletmesinde, Haziran ayı prestijiyle safran soğanı hasadına başlandı.
Safranova’nın Gayza köyündeki üretim alanında başlayan hasatta, yalnızca çiçek üretimi değil, safranın geleceğini belirleyen soğanlar (yumrular) toprakla buluşturulmak üzere ihtimamla ayrılıyor. Tohumla değil, sadece bu yumrularla çoğaltılabilen safran bitkisi için soğan kalitesi büyük değer taşıyor.
"Safranı geleceğe taşımak için daima birlikte çalışacağız"
Hasat alanını ziyaret eden Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Lideri Erol Altuntepe ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgül, üreticilerle bir ortaya gelerek çalışmaları yerinde inceledi. Yetkililer, üreticilere teknik ve kurumsal takviye sağlandığını belirterek, safran üretiminin sürdürülebilirliği için tüm tarafların iş birliği içinde çalışması gerektiğini vurguladı.
Altuntepe, yaptığı açıklamada, "Safran yalnızca bir eser değil, Safranbolu’nun ruhunu taşıyan bir kıymettir. Bu bedeli yaşatmak için kamu, STK ve üreticiler el ele vermeli" dedi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Akgül ise, "Bu projeler, gençlerin tarıma yönelmesini sağlıyor. Tıpkı vakitte lokal eserlerin markalaşarak ekonomik kıymet kazanmasına katkı sağlıyor" sözlerini kullandı.
Üretim yaygınlaşıyor
Hasat edilen sağlıklı safran soğanlarının yeni üreticilere ulaştırılarak daha geniş alanlarda ekileceği, böylelikle Safranbolu safranının ulusal ölçekte tekrar görünürlük kazanacağı bildirildi.
Yapılan çalışmaların, yalnızca bir tarım faaliyeti değil; doğal mirasın korunması, kırsal kalkınma ve kültürel süreklilik açısından da büyük değer taşıdığı tabir edildi.