Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ekim, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ordu’nun her yerinden adeta tarih fışkırdı

Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi’nden adeta tarih fışkırdı. M.Ö. 120-63 yılları arasında hüküm süren ve Roma İmparatorluğu’na başkaldıran Pontos kralı VI. Mithradates döneminde inşa edilen antik kaleden bugüne kadar Kibele Heykeli, Dionnysos ve Pan figürü ve keçi biçimli hayvan heykellerinin yanı sıra 2000’e yakın eser ortaya çıktı.
Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 6’arkeolog ve 15 işçi olmak üzere 21 kişilik ekip tarafından yürütülen kazılarda bugüne kadar 2 bin 150 yıllık olduğu tahmin edilen Kibele heykeli, çocuk Dionysos, onu yetiştiren Pan figürü, yine Dionysos kültü ve Pan’la ilişkili olan keçi biçimli hayvan şeklindeki kompozit kaplar gün ışığına çıkarıldı.
Kazılarda ayrıca iki küçük Kibele heykelciği ile bereket tanrısı Dionysos protomları bulundu. Kuzey teras kapısında bulunan Kalenin iç bölgesinde ise bereket tanrısı Dionysos’un boynuzlu yeni bir protomu daha ortaya çıkarıldı.
Yapılan kazılarda ayrıca Apollon figürü, bronz Herme ve kartal figürü, sarmaşık bezemeli boğa ritonu, bronz kapı anahtarları, at figürü, onyx taşından yapılmış başı örtülü kadın kolyesi, balta, ok, mızrak uçları, pişmiş topraktan yapılmış kandiller, yine pişmiş toprak testiler, kum taşı gülle ve sikkeler ortaya çıkarıldı.
“Ordu’dan tarih fışkırıyor”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, kazı çalışmalarına tüm desteği sağladıklarını belirterek, “Ordu’dan adeta tarih fışkırıyor” dedi.
Başkan Güler, “Özellikle arkeolojik zenginliğimizin korunduğunu görüyoruz. Burada bulunan tarihi eserler ile tarih ve kültür zenginliğimize katkıda bulunuyoruz. Karadeniz’in iç Anadolu’ya ve Ege’ye göre arkeolojik zenginlik açısından zayıf olduğu söylenirdi ama biz bunun tam tersi olduğunu gösteriyoruz. Buradan adeta tarih fışkırıyor. Buradan çıkarılan eserleri sergileyeceğimiz bir arkeoloji müzesinin hazırlıklarını yapıyoruz. Karadeniz Bölgesi ve Ordu tabiat güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik zenginliği ile de bir çekim merkezi olacak” diye konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 04:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

‘Çevre Tırı’ ile öğrencilere doğa sevgisi aşılandı

Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ilişkin ‘Çevre Tırı’ "Yeşil Yerleşke Festivali" kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri ile buluşarak, etraf şuurunun artmasında katkıda bulundu.
OMÜ ile Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde Yaşam Merkezi alanında Yeşil Yerleşke Şenliği düzenlendi. 2 gün boyunca sürecek şenliğin birinci gününde öğrenciler, Etraf Tırı’na ilişkin etkinlikler ile tabiat sevgisi ve etraf şuurunu arttırıcı aktivitelere katıldı. Farkındalık eğitimleri, atölye faaliyetleri, armağanlı oyunlar, canlı performanslar ve etraf bilgisi müsabakaları ile etrafa hassas bir gelecek için çalışma yürütüldü.
Festivaldeki etraf aktifliklerine katılan OMÜ Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Kısmı öğrencisi Mehmet Ali Köse, "Çevre Tırı ve şenlik, etrafa olan şuurumuzun artmasına neden oldu. Bilgi müsabakasına katıldık. Orada ziyanlı atıklar hakkında bilgi edindik. Birçok arkadaş çeşitli aktiviteler sayesinde etraf konusunda daha şuurlu hale geldi. Bu aktifliklerin toplumu bilinçlendirecek çok düzgün aktiviteler olduğunu düşünüyorum. Yöresel oyunlar da sosyalleşmemizi sağladı. Bizim için yararlı bir vakit geçirme aktifliği oldu" dedi.
Mühendislik öğrencisi ve OMÜ Çevre Topluluğu Başkanı Berfin Sever ise "Festival alanında değiş-tokuş ünitesinde misyon alıyorum. Öğrenciler, başka öğrencilerin kullanabileceği bir gereci bize getiriyor biz de onların kullanabileceği diğer bir gereç ile değiştiriyoruz. Bu halde geri dönüşüm ve sürdürülebilirliğe dikkat çekmeye çalışıyoruz. Tıpkı vakitte Etraf Tırı da alanımızda bulunuyor. Bu türlü bir uygulama yerleşkemize geldiği için de şanslıyız" diye konuştu.
Tır ve şenlik aktiflikleri, yarın akşam saatlerine kadar devam edecek.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.