blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Nisan, 2024 04:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ordu’da kahverengi kokarca ile mücadele sürüyor: 40 bin noktada ilaçlama yapıldı

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarca zararlısına yönelik il genelinde ciddi bir mücadele yürüttüklerini söyledi. Yılmaz, “600’den fazla eğitim, 40 bin noktada ilaçlama çalışması yapıldı. Şu anda yeniden mücadelenin başlaması gerekiyor, aksi takdirde mücadelede daha da zorlaşacak” dedi.
Fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine ciddi zarar veren, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmayan kahverengi kokarca, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ediyor. Fındık hasat sezonunda üreticiler tarafından sık karşılaşılan, bir yıl ömrü olan ve zirai, tuzak ile mekanik mücadele edilen kahverengi kokarca, bıraktığı yumurtalar ile ortalama 200 kat çoğalabiliyor.
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarcanın ilde görülmeye başlamadan önce çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Mücadele ve zararlının tanınması konusunda il genelinde şimdiye kadar 600’ün üzerinde eğitim verildiğini kaydeden Yılmaz, “Havaların soğuması ile birlikte kahverengi kokarcalar kışlak diye tabir ettiğimiz odunluk, serendi, depo gibi alanlara çekildi. Biz bu alanlara tam kışlaklara giriş aşamasında ilaçlı mücadele çalışması başlatmıştık. Bu kapsamda 40 bin kışlakta ilaçlı mücadele çalışması gerçekleştirdik. Amacımız kışlaklardaki bu mücadele çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirmek. Kokarcalar kışlaklardan sahaya yayılmadan büyük oranda imha etmek istiyoruz” diye konuştu.
“Kokarcalar bahçelere yayılmadan mücadele yapmamız gerekiyor”
İçerisinde bulunduğumuz dönemin kahverengi kokarca ile mücadele önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Şuanda içerisinde bulunduğumuz dönemde kokarca ile gerek mekanik, gerek ruhsat almış kimyasal ilaçları kullanmak suretiyle kokarcalar fındık bahçelerine yayılmadan mücadelemizi yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde bir dişi ergin kokarca zararlısının 150-200 arasında yumurta bıraktığını, yani bu kadar birey oluştuğunu düşündüğümüzde mücadelenin ne kadar zorlaşacağını tahmin edebiliyoruz. Buna fırsat vermeyelim, şuanda kışlaklardan çıkma durumunda olan kokarcaları mücadele ile imha edelim ki önümüzdeki süreçte mücadele çalışmamız daha da kolaylaşsın” ifadelerine yer verdi.
“Ruhsat alan ilaçlar, mücadelede avantaj sağlayacak”
Yılmaz, kahverengi kokarca ile mücadelede kullanılacak feromon tuzakların kışlaklara giriş ve çıkışlarda kullanımının etkili olacağını kaydetti. Bununla birlikte kapalı alanlarda kullanılabilen ilaçların ruhsatlandırıldığını ifade eden Yılmaz, “Açık alanda fındık ve kivi bahçelerinde kullanılabilecek, bakanlığımız tarafından izin verilen ruhsatlı ilaçlar var. Dolayısı ile bunların da mücadelede kullanılması bize önemli bir avantaj sağlayacak” şeklinde konuştu.
“Mücadelede samuray arılarının üretimi artırılacak”
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, şunları söyledi:
“Mücadele çalışmalarında bir de biyolojik çalışmalar devam ediyor. Bakanlığımız daha öncesinden Tarımsal Araştırma Enstitümüzü bu biyolojik mücadelede kullanılan samuray arısının üretimi noktasında görevlendirmişti. Şuan bakanlığımız bu enstitüye ilave olarak, fındık araştırma enstitüsünün de içerisinde bulunduğu bazı enstitülerimize de samuray arısının üretimi noktasında görev verdi, onlar da çalışmalarına başladılar. Biz burada ergin kahverengi kokarcaları toplamak suretiyle bu enstitülerimize gönderiyoruz, buralarda samuray arısını üretmek suretiyle kokarcaya karşı biyolojik mücadelede kullanılacak arıların üretimi gerçekleştiriliyor.”

Bu da ’Karrafting’
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu da ’Karrafting’

Artvin’in Yusufeli ilçesinde bir küme adrenalin tutkunu arkadaş, yıllarca Çoruh Nehri’nde kürek çektikleri botlarını bu kere bin 800 metre rakımda kar üzerinde ’Karrafting’ yaparak kullandılar.
Artvin’deki adrenalin tutkunu bir küme, yıllarca Çoruh Irmağı üzerinde yaptıkları rafting sporuna olan hasretlerini farklı bir aktiflik ile gidermeyi başardı. Türkiye’nin en süratli akan ırmağı olarak bilinen Çoruh Irmağı, bölgedeki barajlar nedeniyle ırmak yatağının büyük bir kısmının göle dönmüş durumda. Çoruh Nehri’nin süratli aktığı periyotlarda Yusufeli ilçesi, rafting sporunun değerli merkezlerinden biriydi. Fakat uzun vakittir rafting sporu yapılamıyordu.

Şort değil, mont giydiler, küreklerini bu kere karda çektiler
Profesyonel sportmenler ve doğaseverlerden oluşan küme, 1800 rakımlı Öğdem Köyü’nde rafting botlarını araçlarının ardına bağlayarak karada adrenalin dolu anlar yaşadı. Çoruh Nehri’nde şortla suya giren küme, bu sefer soğuktan korunmak için montlarıyla bota bindi. Küreklerini suyun akışına nazaran kullanan raftingçiler, bu defa kar üzerinde kürek çekti.
Etkinlik, hem bölgedeki rafting sporunun tekrar canlanmasını sağlamak hem de Artvin’in turizm potansiyelini artırmak için kıymetli bir adım oldu. İştirakçiler, tabiat ile iç içe bir gün geçirirken, tıpkı vakitte rafting sporunun keyfini karada deneyimlemenin tadını çıkardılar.
Sporculardan Mehmet Pelenki, “Hafta sonu aktifliği için arkadaşlar ile Öğdem Köyü’ne geldik. İlçemizde toplumsal aktivitelerin devam ettiğini göstermek ismine buradayız. Bizim için hoş bir anı oldu. Rafting yapmak için her vakit Çoruh Nehri’nde kürek çekiyorduk. Bugün kar üstünde kürek çektik” derken Alper Derdiyok ise “Biz daha evvel Çoruh Nehri’nde bu sporu yapıyorduk. Şu an Çoruh Irmağı göle döndü. Biz de ’Karda bu sporu yapalım’ dedik. İsmini da ’Karrafting’ koyduk. Çok eğlendik, herkese tavsiye ediyorum” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.