Ordu sahillerinde sonbaharın gelişiyle birlikte bir renk cümbüşü yaşanıyor.
"Karadeniz’in incisi" olarak bilinen Ordu, bu mevsimde sararan yapraklarla ve altın sarısı, kırmızı tonlarıyla göz alıcı bir manzara sunuyor. Sahil boyunca yürüyüş yapanlar, bisiklete binenler ya da sadece doğanın tadını çıkarmak isteyenler, sonbaharın bu benzersiz güzelliklerinden faydalanıyor.
Yeşil ve mavinin hâkim olduğu yaz aylarının ardından, sonbaharın gelişiyle sararan yapraklar ve doğanın renk paleti adeta bir tablo gibi Ordu’yu süslüyor. Bu renk cümbüşü, hem şehri hem de sakinlerini canlandırıyor. Özellikle sahil kordonunda yaşanan bu değişim, bölgeyi romantik bir atmosfere büründürerek çiftlerin uğrak yeri haline geliyor.
Ordu, her mevsimde olduğu gibi, sonbaharda da kartpostallık görüntüler sunarak, bu doğal güzellikleri keşfetmek isteyenleri ağırlıyor.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, Ocak ayında yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Başkan Çapraz yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yoğun uğraşlarımız sonucu KTSO binamızda ofisini açmış olduğumuz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ilk meyvesini verdi. TKDK desteği ile Süt İşleme Tesisine Yönelik yeni proje sözleşmesi imzalandı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD III Programı 1. Çağrı ilanı kapsamında desteklenecek üyemiz “SAFGÜL Süt Ürünleri İşleme Tesisi Modernizasyonu” projesinin imza töreni gerçekleştirildi. Proje kapsamında, 7,85 milyon TL toplam uygun harcama tutarının %50’si oranında, 3,95 milyon TL hibe sağlanacak. Tesisin kapasitesi günlük 40 ton süt işlemesi ile 26,56 ton yoğurt ve 38,3 kg tereyağı üretimine olanak tanıyacak. Yatırım, 3 frigorifik kasalı kamyon, 12 tonluk süt soğutma ve depolama tankı, elektrikli forklift ile enerji takip ve analiz sistemi gibi donanımları içerecek. Odamız üyesi SAFGÜL Gıda Sanayi Tic. AŞ. Firma Yöneticisi İsmail Öztürk’ü bu anlamlı girişimlerinden ve başarılarından dolayı tebrik ediyoruz. Tüm üyelerimizi hizmet binamızda faaliyetine devam eden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan bilgi ve destek almaya ve projelerini yazmaya davet ediyoruz.
Karabük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİD) tarafından düzenlenen “İş Dünyası ve Gelecek Vizyonu Zirvesi” programına katıldık. İstanbul’da faaliyet gösteren iş insanları ve hemşerilerimizle bir araya gelerek, daha verimli, üretken ve sürdürülebilir bir dönem için neler yapabiliriz noktasında istişarelerde bulunduk. Toplantıda konuşma ve bir sunum yaparak, şehrimizin geçmişten bugüne yaşadığı süreçleri ve gelişimlerini, sanayi yatırımlarından, ekonomik büyümesine kadar birçok konuda bilgilendirme yaptık. Şehrimiz’ in büyümesi için sanayi yatırımlarının arttırılması gerekliliği, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılan yatırımlar ve lojistik merkezin kurulması gibi projelerin önemini vurguladık. Filyos limanın kullandırılmasının bölgemiz ve şehrimiz için öneminden bahsettik. Bu toplantıyı ilimizde tertip eden KASİD Başkanı Çetin İpek Bey’e ve üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum.
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu başkanlığında bazen yüz yüze bazen online olarak her ay düzenli toplantılarını yapıyor. Toplantıya Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı olarak katılmaktan onur duyuyoruz. Toplantıda, gerçekleştirilen faaliyetleri ve birlikte çalışma planlarını ele alıyoruz. Ayrıca AB VE Türkiye-AB ilişkilerindeki son gelişmeleri ve İKV'nin bu konudaki çalışmalarını değerlendiriyoruz. Çok kıymetli başkanım Sayın Ayhan Zeytinoğlu Bey’e ve birbirinden değerli yönetim kurulu üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Bir nebze olsun Karabük olarak bir katkı sunabiliyor ve Karabük ismini duyurabiliyorsak ne mutlu bize ve ne kadar onur verici bir durum. Ayrıca, tüm çalışmalarda emeği geçen İKV Genel sekreterimiz Sayın Çiğdem Nas Hanımefendi’ye ve ekibine, tüm personelimize bir kez daha teşekkür ediyorum.
Karabük’te Sivil Toplum Kuruluşları (STK) olarak bir araya gelerek toplantılar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Karabük Üniversitesi'nin kent ve bölge için önemine değinerek, yeni fakülte yerinin tespiti konusu yanı sıra üniversite-şehir bütünleşmesi, eksikliklerin giderilmesi ve üniversitenin fiziki öğrenim imkanları için atılacak adımlar hakkında istişare toplantısı gerçekleştirdik. Tüm STK başkan, yönetici ve temsilcilerine vermiş oldukları desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz. Karabük olarak büyümenin en önemli anahtarı, birlik olmak, beraber hareket etmek, aynı dili konuşmak. Bu kapsamda, toplantımızdan sonra belediye başkanımız Sayın Özkan Çetinkaya Bey’i ziyaret ederek, toplantımız ile ilgili bilgileri aktardık. Belediye başkanımıza göstermiş olduğu nazik ev sahipliği ve fikirlerimize göstermiş olduğu ilgi, alaka ve yakınlıktan dolayı teşekkür ediyoruz.
Ocak ayında da öğrencilerimizin teknik gezilerini devam ettirdik. Karabük’te elektrik ve elektronik sektörünün taleplerini belirlemek, meslek liselerinde ilgili bölümde okuyan öğrencilerin sektörü tanımalarını ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla, KTSO ve İŞKUR iş birliğiyle firmaları incelemek için teknik gezi düzenlendik. Karabük’te faaliyet gösteren üyelerimizin işyerlerini ve fabrikalarını gezen heyet, üretim süreçlerini gözlemliyor, firmaların istihdama yönelik talepleri hakkında bilgi alıyor. Öğrenciler, gezi kapsamında, farklı atölyeleri gezerek elektrik ve sistem otomasyonlarını yerinde inceleme imkânı buluyor. Bu ziyaret sırasında, alanında uzman mühendis ve teknisyenlerden kullanılan teknolojiler ve otomasyon bölümlerinin endüstrideki önemi hakkında ayrıntılı bilgi alma fırsatı buluyor.
Karabük Üniversitesi, uluslararası ticaretin gelişimine katkıda bulunmak ve yeni ticaret mekanizmaları oluşturmak amacıyla "Uluslararası Ticaret Komisyonu Toplantısı düzenledi. Toplantıya başta rektörümüz olmak üzere, yardımcıları, STK temsilcileri ve uluslararası öğrenciler katıldı. Toplantıda Karabük’ün uluslararası ticaret alanındaki potansiyelini artırmak için atılabilecek adımlar görüşüldü. Şehirdeki ticaret ve ihracat faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla yeni bir mekanizma yaygınlaşabilir mi, bu mekanizma desteklenmesiyle şehre ekonomik katkının sağlanabilir mi ve sürdürülebilir bir uygulama olabilir mi konularına cevap aradık. Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak uluslararası ticaret potansiyelini artırmak, akademik ve sanayi iş birliğine her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirttik.
“Kaya Mezarları Gezi Rotası” Projesi kapsamında düzenlenen toplantılara katılıyoruz. Amacımız, ilimiz ve ilçelerimizde bulunan,kaya mezarlarının turizme kazandırılması ve bu miras unsurlarının bölge ekonomisine katkı sağlaması. Karabük'ün turizm potansiyelini daha da güçlendirmeyi amaçlayan "Paflagonya Vadisi" projesi, paydaş kurumlar ile yapılan toplantılarla şekillenmeye devam ediyor. Bu konuda desteklerini her daim hissettiğimiz Valiliğimize, İl Özel İdaremize, İl Kültür Turizm Müdürlüğümüze, üniversitemize ve kıymetli akademisyenlerimize, Orman İşletme Müdürlüklerimize, Milli Parklar Müdürlüğümüze ve tüm kurumlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.
KOSGEB Karabük Müdürlüğü, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) iş birliğinde “Kapasite Geliştirme ve Küresel Rekabetçilik Destek Programları” konulu bilgilendirme toplantısı KTSO ‘nun ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Kapasite Geliştirme Programı ile KOBİ’lerin verimliliğini, dayanıklılığını, üretimini, pazar büyüklüğünü ve kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik ölçek büyütme yatırımlarına ve büyük işletmelerin tedarikçilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Küresel Rekabetçilik Destek Programı ile işletmelerin küresel rekabet ortamında daha dayanıklı olmalarını ve rekabet avantajı elde etmelerini sağlamak amacıyla;Yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi,inovasyon faaliyetleri ile geliştirilmiş ürünlerin üretimi ve ticarileştirilmesi,üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve verimliliğin artırılması,tedarik zinciri yönetiminin güçlendirilmesi,yeni teknolojileri etkin kullanmalarının sağlanması,küresel iş birlikleri ile küresel pazarlar içerisinde yer almalarıgibi stratejileri içeren projelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Batı Karadeniz Bölge Toplantısı, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve TOBB Karabük Genç Girişimciler kurulu başkanı Ahmet Can Özçelik ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bölge toplantısının ardından GGK Başkanları ve üyeleri Safranbolu'nun UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yapılar, geleneksel Osmanlı mimarisine sahip evleri ve dar sokakları ziyaret ettiler. Genç girişimciler, bölgedeki iş olanaklarını daha iyi anlayarak, bu alandaki iş birliği fırsatları hakkında istişarede bulunuldu. Firma ziyaretleri kapsamında Çelikoğlu Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ziyaret edildi. Demir çelik sektöründeki üretim parçaları, sürdürülebilirlik çözümleri ve bölgedeki sanayi gelişimi değerlendirme yapıldı. Genç Girişimciler, sektör dinamiklerini öğrenerek, üretimi artırmaya yönelik iş birliği olanakları hakkında fikir alışverişinde bulundu. TOBB Karabük Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ahmet Can Özçelik, Batı Karadeniz Bölge Başkanı aynı zamanda Düzce Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ferit Mutlu, Kastamonu Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Taner Tonbul, Bartın Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Hüseyin Alp Akın ve Bolu Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Murat Karaağaç, bizleri ziyaret ettiler. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.
Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Toplantısı Karabük Valimiz Sayın Mustafa Yavuz Başkanlığı’nda toplandı. Devam eden alt yapı çalışmalarını gözden geçiriyoruz. EOSB’nin işlevselliğinin sağlanması için aşağıdaki hususlar çok önem arz etmekte olup, gelinen durum itibariyle de aciliyeti bulunan konular ile ilgili sayın milletvekillerimizin ve devlet büyüklerimizin desteğini istirham ediyoruz. Konuyu gerek Sanayi Bakanımız gerekse Ulaştırma Bakanımız ve milletvekillerimiz çok iyi biliyorlar. Destekleri için müteşekkiriz.
2025 yılı için planlanan ve 3-C maddesinde sıralanan işlerin gerçekleşmesi için “2025 yılında en az 600 milyon lira kredi tahsis edilmesi”
EOSB’nin batı sınırında bulunan Karabük-Ankara karayolu üzerine, üst geçiş projesi için ihaleye çıkılması ve Karayolları tarafından “2025 yılı yatırım programına alınması”
EOSB arıtma tesisinin yatırım programına alınması konusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına 29.12.2023 tarihinde yapılan başvurunun kabulü ve “arıtma tesisinin 2025 yılı yatırım programına alınması”
EOSB sınırından geçmekte olan demiryolunun kenarına ayrılmış olan yükleme-boşaltma alanına demiryolu hattının bağlanması ve istasyon oluşturulması için “TCDD tarafından 2025 yılı yatırım programına alınması”
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası(KTSO) 2025 yılı ilk meclis toplantısını 28 Ocak 2025 tarihinde Karabük Belediye Başkanımız Sayın Özkan Çetinkaya’nın teşrifleri ile gerçekleştirdik. Şehrimizin kalkınma sürecinde önem arz eden konular hakkında konuşma yaparak; aşağıdaki hususlarda destek istedik. Sayın başkanımıza toplantıya teşriflerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Karabük’ün Kent Kültürü Kimliği 'nin yansıtılması: Kent simgesinin belirlenmesi, 3 Nisan Sanayi Günü ilan edilmesi, Sanayi (Kent)Müzesi yapılması,
Coğrafi İşaretli Ürünlerin Artırılması: Eflani Çember Bezi ve Eskipazar Sarı Traverten Mermeri (tescili bekleniyor) gibi ürünlerin coğrafi işaret almasının sağlanması,
Turizm Sektörünün Geliştirilmesi: Hadrianapolis Antik Kenti tanıtımı, yeni turizm rotalarının oluşturulması ve kaya mezarları gibi tarihi alanların öne çıkarılması,
İhracatın Artırılması: Karabük’ün ihracatını artırmak amacıyla sektör analizleri, sorun ve çözüm önerileri tespit etmek, dış ticaret potansiyelini güçlendirmek için faaliyetlerde bulunmak, özellikle Filyos Projesi ve limanın faaliyete geçirilerek tüm bölgeye, sanayicilere ve ticaret yapmak isteyen herkese kullandırılması,
Nitelikli Ara Eleman İhtiyacının Giderilmesi: Meslek liselerini destekleyerek, mesleki eğitim kapsamında iş birliği yapmak,
Eskipazar OSB’nin Faaliyete Geçmesi ve İstihdam Artışı: Organize sanayi bölgesinin faaliyete geçmesi için destek verilmesi,
Lojistik Merkezi Açılması: Lojistik Merkez’in açılmasını sağlamak ve destek vermek, demiryolu ağının geliştirilmesi ve limana bağlanması bununla alakalı olarak çevreyolu ihtiyacının giderilmesi,
Küçük Sanayi Sitelerinin Kurulması: Küçük sanayi sitelerinin açılması için çalışmalar yapmak, yer belirleme, fizibilite raporlarının hazırlanması, proje hazırlanması ve süreçlerin yakın takibinin gerçekleştirilmesi,
Sözlerime son verirken, bugüne kadar yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda, bizlere destek veren, saygıdeğer meclis üyesi arkadaşlarıma, değerli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma ve oda personelimize teşekkür etmek istiyorum. Yine her türlü çalışmalarımızda bizlere destek veren ve birçok önemli toplantıya bizi davet eden, başta Valimiz Sayın Mustafa Yavuz Bey’e, belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize, tüm protokolümüze, daire müdürlerimize, sivil toplum kuruluş temsilcilerine ve Karabük kamuoyuna teşekkür etmek istiyorum."