blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mart, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

OMÜ’de kompostlaştırma ünitesi açıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), sürdürülebilirlik amaçları doğrultusunda kıymetli bir adım daha atarak Kompostlaştırma Ünitesi’ni hizmete açtı.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın’ın iştirakiyle gerçekleşen açılış merasiminde, üniversitenin etraf dostu projelerine bir yenisinin daha eklendiği vurgulandı. Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın, OMÜ’nün yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite olma yolunda ilerlediğini belirterek, "Bu proje sayesinde organik atıklarımızı geri dönüştürerek çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacağız. Sıfır atık siyasetimiz doğrultusunda, tabiata hassas projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz" dedi.

Prof. Dr. Turan, "Sıfır atık dokümanı ile çalışmalarımızı resmileştirdik"
ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan ise OMÜ’nün 12 Temmuz 2019 tarihli Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Sıfır Atık İdare Sistemi’ni kurarak, 29 Temmuz 2020’de ‘Temel Düzey Sıfır Atık Belgesi’ni aldığını belirtti. Tüm atıkların kaynağında ayrıştırıldığını vurgulayan Prof. Dr. Turan, kağıt, plastik, cam ve metal üzere atıkların lisanslı firmalar aracılığıyla geri dönüşüme kazandırıldığını söyledi.

"Atıklarımızı geri dönüşümle iktisada kazandırıyoruz"
Üniversite bünyesinde 6 adet Atık Süreksiz Depolama Alanı ve 1 adet Atık Getirme Merkezi bulunduğunu tabir eden Prof. Dr. Turan, yemek atıklarının Samsun Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında, belediyeye ilişkin yaş mama fabrikasında hayvan barınaklarına besin olarak sağlandığını, bitkisel atık yağların ise lisanslı firmalar tarafından toplandığını belirtti. Kompostlaştırma Ünitesi ile üniversite bünyesinde yemekhane, kafeterya, park, bahçe ve hayvan besleme alanlarından çıkan organik atıklar komposta dönüştürülecek. Elde edilen kompost, OMÜ’nün peyzaj düzenlemelerinde kullanılacak, böylelikle atık idaresinde döngüsel iktisat desteklenmiş olacak. Bu süreç yalnızca çevresel sürdürülebilirliği desteklemekle kalmayacak, birebir vakitte akademik çalışmalara da data sunacak. Etraf dostu uygulamalarımız, bilimsel araştırmalara temel oluşturacak ve üniversite bu doğrultuda akademik çalışmalar yürütecek.
OMÜ, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında GreenMetric Dünya Sıralaması’nda da yükselişini sürdürüyor. 2021’de 519. sırada bulunan üniversite, 2024 prestijiyle 281. sıraya yükseldi. Ulusal sıralamada ise 25. sıraya kadar çıkarak, Türkiye’nin en çevreci üniversiteleri ortasındaki yer aldı.
Açılış törenine ayrıca Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topçu, Etraf Problemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanı Ali Tulumen, Şube Müdürü Elif Özcan, Samsun Valiliği Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Etraf İdaresi ve Kontrolü Şube Müdürü Yılmaz Köksal, kurumlardan temsilciler, Etraf Topluluğu üyeleri, öğrenciler ve akademisyenler katıldı.


Cambridge Üniversitesi öğrencileri OMÜ’de
Öte yandan, Cambridge Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrencileri, OMÜ Deney Hayvanları Merkezi’ni ziyaret etti. OMÜ Veteriner Fakültesi Memleketler arası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Birliği (IVSA) davetlisi olarak Samsun’a gelen Cambridge Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden 9 öğrenci, OMÜ Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma (DEHAM) Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında, OMÜ Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy tarafından deney hayvanları kullanımına ait etik unsurlar hakkında bir konferans verildi. Konferansta, deney hayvanlarının bilimsel araştırmalardaki kıymeti ve bu süreçte gözetilmesi gereken etik sorumluluklar ele alındı. Konferansın akabinde öğrencilere, merkezde yürütülen araştırmalar, deney hayvanlarının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler ve etik kurallar hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Ayrıyeten, deney hayvanlarının bakım ve kullanım şartlarına dair uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Hyperloop takımı Türkiye birincisi

Karabük Üniversitesi(KBÜ) PARTECH ekibi, yerli mühendislik tahlilleriyle Teknofest’te zrivede yer aldı ve Avrupa’da Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan PARTECH Hyperloop Ekibi, TEKNOFEST 2025 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nın Ön Kıymetlendirme Raporu sonuçlarına nazaran Türkiye birincisi oldu.
Takım, Temmuz ayında Hollanda’da düzenlenecek olan European Hyperloop Week 2025’te finallerde yarışacak. Bu gelişmeyle birlikte Karabük Üniversitesi öğrencileri, Türkiye’yi heyperloopalanında milletlerarası arenada temsil etme fırsatını yakaladı.
PARTECH Hyperloop Ekibi Kaptanı İsmail Akbaş, yaptığı açıklamada projelerinin gerisindeki motivasyonu, "Hyperloop, beşinci jenerasyon ulaşım teknolojisi olarak görülüyor. Elon Musk tarafından Amerika’da temelleri atılan bu sistem, şimdi tam manasıyla hayata geçirilmemiş bir teknoloji. Biz de bu alanda çalışarak, gelecekteki jenerasyonlara bu bilgi ve birikimi aktarmak istiyoruz. Şimdi yapılmamış bir şeyi yapmaya çalışıyoruz ve bu bizim için çok değerli" cümleleri ile açıkladı.
Akbaş, bu muvaffakiyetin gerisinde Karabük Üniversitesi’nin güçlü akademik altyapısı ve uygulamalı mühendislik eğitiminin yer aldığını vurgulayarak, "Karabük Üniversitesi mühendislik alanında nitekim güçlü bir eğitime sahip. Bu sayede biz de projelerimizi temelden sağlam bir biçimde oluşturduk. Üniversitemizin bize sağladığı en büyük katkı, kaliteli mühendislik eğitimi oldu" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin