Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mayıs, 2024 12:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

OKA destekli Tokat Kadın Kooperatifleri büyüyerek yoluna devam ediyor

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde destelenen “Kadının Gücü Tokat’ın Gücü” projesi ile oluşturulan Tokat Kadın Kooperatifleri markası, ilk satış mağazasını açtı.
Kuruluşundan bugüne kadar kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi, ayrıca kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki potansiyellerinin ortaya çıkarılması amacıyla birçok proje uygulayan OKA, yerel kalkınmanın önemli paydaşları olan kadın kooperatiflerine sağladığı desteklerle Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat’ın dâhil olduğu TR83 Bölgesi’nde ciddi bir farkındalık ve sürdürülebilir kooperatif yapısı oluşmasını sağladı. Birçok kadına dokunan bu projeler, kadın kooperatifleri aracılığıyla sosyal ve ekonomik değişimi tetikledi. Tokat ilinde OKA destekleriyle altyapıdan kurumsallaşmaya, ürün geliştirmeden tanıtım ve pazarlamaya kadar pek çok konuda 6 farklı kooperatifçilik projesi hayata geçirildi. Bu projelere güncel rakamla 13,8 milyon TL hibe sağlandı, 16 milyon TL yatırım hacmi oluşturuldu.

Tokat Kadın Kooperatifleri ilk satış mağazasını açtı
Kadının Gücü Tokat’ın Gücü Projesi ile oluşturulan Tokat Kadın Kooperatifleri markası, şehir merkezinde açtığı satış mağazasıyla e-ticarette gösterdiği başarısını daha ileri taşımayı hedefliyor. Tarihi Taşhan’da açılan 300 metrekarelik mağazada Tokat Kadın Kooperatifleri ürünleri ile birlikte toplam 17 kadın kooperatifinin ürettiği ürünler ve Tokat’ın endemik ve değerli ürünlerini kozmetik alanında kullanmak için oluşturulan Tokat Komana markasının ürünleri satışa sunuldu. Böylelikle ilde aktif olarak faaliyet gösteren kadın girişimi ve üretimi kooperatiflerinin ürettiği coğrafi işaret tescilli Narince yaprağı, yufka, erişte, köme, pekmez, tatlı tarhana, kuşburnu ve kızılcık marmelatı, madımak konservesi, çorbalık toz ve konserve tarhana, reçel, salça ve konserve gibi ürünler bir çatı altında tüketiciye ulaştırılacak.

Kadın’ın Gücü Tokat’ın Gücü Projesi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonundaki SOGEP kapsamında desteklenen ve Tokat Valiliği tarafından yürütülen Kadının Gücü Tokat’ın Gücü Projesi ile Tokat ilinde merkez ve ilçelerde 14 kadın girişimi ve üretimi kooperatifi kuruldu. 100 kadın üyenin katılımıyla kurulan kooperatifler, Tokat Kadın Kooperatifleri markası altında bir araya getirildi. Proje kapsamında kooperatif üyelerine yönelik kooperatif girişimciliği, iletişim, finansal yönetim ve muhasebe, pazarlama ve markalaşma, e-ticaret ve mikro ihracat, güven gıda üretim teknikleri eğitimleri verilerek, üretim atölyeleri kuruldu. Kurulan 14 kadın girişimi ve üretimi kooperatifinin Ticaret Bakanlığı KOOP-DES Programı’na sunulan projelerinin geliştirme ve başvuru süreci de OKA Tokat Yatırım Destek Ofisi liderliğinde yürütüldü.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
09 Mayıs, 2025 10:47 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Sanayinin Gelişiminde Meslek Yüksekokullarının Rolü” Çalıştayı Düzenlendi

Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve  Karabük Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (KARORSAN) ev sahipliğinde, Karabük Valiliği, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) destekleriyle "Sanayinin Gelişiminde Meslek Yüksekokullarının Rolü" çalıştayı gerçekleşti.

Çalıştaya; Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası(KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Gökkaya, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, KTSO Meclis üyeleri ve iş insanları ile öğrenciler katılım sağladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını, Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Gökkaya yaptı. Ardından, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitenin güncel durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut AK ise Türkiye'deki meslek yüksekokullarının genel durumu hakkında sunum gerçekleştirdi.

Çalıştayın 1. Oturumu KBÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun başkanlığında KARORSAN Konferans salonunda yapıldı. Oturumda, sanayi ve meslek yüksekokulları arasındaki iş birliği ve etkileşimi artırmaya yönelik çeşitli konu başlıkları ele alındı.

İlk olarak, OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, başarılı uygulama örnekleri hakkında bilgi vererek, sanayi ile eğitim arasındaki güçlü bağların sektöre nasıl katkı sağladığını anlattı. Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, sanayi ve meslek yüksekokulları arasındaki etkileşimi geliştirmek için yapılması gerekenler üzerinde durdu.

TOBB Reel Sektör Ar-Ge ve Uygulama Başkanı M. Kemal Günay, mesleki yeterlilik konusuna değinerek, iş gücü piyasasında gerekli olan beceri ve yetkinliklerin eğitim programlarına nasıl entegre edilebileceği üzerinde konuştu. Ayrıca, 21 Nisan tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile TOBB arasında imzalanan "Meslek Yüksekokulları Eğitim İş Birliği" protokolü hakkında da bilgi vererek, bu protokolün meslek yüksekokullarının sanayi ile iş birliğini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.

Kardemir A.Ş. İnsan Kaynakları ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Karakuş, çelik sektörünün meslek yüksekokulu mezunlarından beklentilerini aktararak, sektördeki iş gücü ihtiyaçlarının eğitimle nasıl karşılanabileceği üzerine değerlendirmelerde bulundu. Son olarak, Karabük Organize Sanayi Bölgesi (KARORSAN) Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Gedikoğlu, OSB'deki işletmelerin iş gücü taleplerini vurgulayarak, meslek yüksekokullarının sanayiye olan katkılarının öneminden bahsetti. Soru cevap kısmının ardından  oturum sona erdi.   

Firma ziyaretleri kapsamında Çelikoğlu Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Rolmak Döküm Sanayi ve Ticaret Limited şirketleri ziyaret edildi.

2. Oturum Başkanı olarak Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Gökkaya, katılımcıları okul bünyesindeki atölyeleri gezdirerek, burada gerçekleştirilen eğitim altyapısı hakkında detaylı bilgiler sundu. Atölyelerin, öğrencilere sanayiye yönelik yetkinlik kazandırma amacı taşıyan önemli eğitim alanları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gökkaya, uygulamalı eğitimin önemine dikkat çekti.

blank
blank
Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.