Türkiye genelinde uygulanacak Depozito İdare Sistemi’nin yaygınlaştırılması kapsamında pilot vilayetlerden biri olan Samsun’da saha çalışmaları başladı. Bu kapsamda Türkiye Çevre Ajansı heyeti, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nı(TSO) ziyaret etti. TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Depozito İdare Sistemi’ne her türlü katkıyı sunmaya hazırız" dedi.
Türkiye Çevre Ajansı Lideri Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Lider Yardımcısı Dr. Zübeyr Dedeoğlu ve Etraf İdare Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Çelik, Ulusal Depozito İdare Sistemi Samsun Saha Uyum Toplantısı nedeniyle geldikleri kentte, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Lideri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lider Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu’nu makamında ziyaret etti.
Samsun, pilot uygulamanın merkezinde
Ziyarette ayrıyeten Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Lideri Sinan Çakır, Terme TSO Yönetim Kurulu Lideri Ahmet Ekmekçi, Bafra Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Lideri Tarık Erol ve TOBB Etraf Müdürü Mert Kuleoğlu da hazır bulundu. Heyet, görüşmede etraf dostu bir Türkiye maksadı doğrultusunda ulusal çapta hayata geçirilecek olan Depozito İdare Sistemi’nin pilot vilayetler ortasında yer alan Samsun’daki uygulama süreci, yapılacak saha çalışmaları ve iş birliği imkanları hakkında istişarede bulundu.
Murzioğlu: "Her türlü katkıyı sunmaya hazırız"
Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde yürütülen Sıfır Atık Projesi’nin ülke geleceği açısından son derece pahalı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye Çevre Ajansı tarafından hayata geçirilecek Depozito Saha İdare Sistemi, çevresel farkındalığın artırılması ve geri dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması açısından hayati ehemmiyete sahiptir. Samsun’daki Oda ve Borsa topluluğu olarak bu sürece tam takviye veriyoruz. Depozito İdare Sistemi, sürdürülebilir etraf siyasetleri açısından çok kıymetli bir adım. Bu mevzuda üzerimize düşen her türlü katkıyı sunmaya hazırız" sözlerini kullandı.
Pirinççi: "Geri dönüşüm bir tercih değil, zorunluluk haline geldi"
Türkiye Çevre Ajansı Lideri Prof. Dr. Ferhat Pirinççi ise konuşmasında, geri dönüşümün bir tercih değil mecburilik haline geldiğini belirterek, "Bu sistemle birlikte Türkiye genelinde plastik, cam, metal ve kompozit ambalajların tabiata karışmadan tekrar iktisada kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu hem etrafa hem de ülke iktisadına büyük katkı sağlayacak. Projeye dayanağınız çok pahalı ve kıymetli. İlginize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Ziyaret anı takdiminin akabinde sona erdi.