blank
Haber Merkezi tarafından
23 Aralık, 2024 14:39 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Mtv 2025 Zam Oranı Açıklandı! Yeni Tutarlar Ve Taksit Tarihleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2025 yılı zam oranı ve ödeme takvimine ilişkin detaylar netleşti. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, MTV yeniden değerleme oranı %43,93 olarak belirlendi. Araç sahipleri yeni zamlı tarifeye göre ödeyecekleri tutarları hesaplamaya başladı.

YENİ MTV ORANI NE KADAR OLDU?

Resmi Gazete'de yer alan bilgilere göre 2025 yılı için Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zam oranı %43,93 olarak açıklandı. Bu oran, aracın motor hacmi, yaşı ve taşıt değerine göre hesaplanan tutarları doğrudan etkiliyor.

HANGİ ARAÇ NE KADAR MTV ÖDEYECEK?

2025 yılı için araç kategorilerine göre ödenecek MTV tutarları şöyle:

  • 0-1300 cc motor hacmi
    • 1-3 yaş arası, taşıt değeri 180.600 TL’ye kadar olanlar: 4.835 TL
    • 1-3 yaş arası, taşıt değeri 316.400 TL ve üstü olanlar: 5.803 TL
  • 1301-1600 cc motor hacmi
    • 1-3 yaş arası, taşıt değeri 180.600 TL’ye kadar olanlar: 8.421 TL
    • 1-3 yaş arası, taşıt değeri 316.400 TL ve üstü olanlar: 10.112 TL
  • 2001-2500 cc motor hacmi
    • 1-3 yaş arası, taşıt değeri 565.500 TL’ye kadar olanlar: 38.695 TL
    • 1-3 yaş arası, taşıt değeri 565.500 TL ve üstü olanlar: 42.217 TL
  • Motosikletler
    • 100-250 cc, 1-3 yaş arası: 899 TL
    • 251-650 cc, 1-3 yaş arası: 1.862 TL

Elektrikli araçlar için de motor gücüne ve taşıt değerine bağlı olarak zam oranları açıklandı. Örneğin, 2024 model 241 kW üstü elektrikli araçlarda MTV tutarı 52.869 TL olarak belirlendi.

MTV ÖDEME TAKVİMİ

MTV ödemeleri her yıl iki taksit halinde yapılıyor:

  • 1. Taksit: 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında.
  • 2. Taksit: 1-31 Temmuz 2025 tarihleri arasında.

Araç sahipleri MTV ödemelerini Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi, banka şubeleri veya mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirebilecek.

Yeni zam oranlarıyla birlikte araç sahiplerinin ödeyeceği tutarlar artarken, vatandaşların bütçelerini şimdiden planlamaları gerekiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samanlıkta işlenen cinayetle ilgili yargılama devam etti

Kastamonu’da samanlıkta balta ile öldürüldükten sonra çuvala koyup dereye atılan vatandaşın vefatıyla olayıyla ilgili sanıkların yargılanmasına devam edildi.
Olay, 17 Temmuz 2023 tarihinde Kastamonu’nun Merkez ilçesine bağlı Ahlat köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, meskenden ayrıldıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan 57 yaşındaki Satı Doğruoğlu’nun cenazesi, Kastamonu Vilayet Jandarma Komutanlığı grupları tarafından dere yatağında, çuval içerisinde bulundu. Takımlar, çuvalın izlerinin köyün yaklaşık 300 metre yakınındaki Behice Ç.’ye ilişkin konutun samanlığına kadar devam ettiğini tespit etti. Jandarma grupları, samanlıkta yaptıkları incelemede, 57 yaşındaki Satı Doğruoğlu’nun balta ile öldürüldükten sonra cesedinin çuvala koyulduğu ve sürüklenerek dereye atıldığını belirledi. Olayın akabinde gözaltına alınan Behice Ç. ile eşi Bayram Ç. ve oğlu Ümit Ç., isimli makamlarca tutuklandı.
Olayın akabinde şüpheliler hakkında "kasten öldürme" hatasından açılan dava, Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam etti. Duruşma salonunda tutuksuz yargılanan sanıklar Bayram Ç., Ümit Ç. ile maktulün yakınları ve taraf avukatları hazır bulundu. Bakırköy Ruh ve Hudut Hastalıkları Hastanesine sevk edilen tutuklu sanık Behice Ç. ise duruşmaya katılamadı.
Duruşmada savunma yapan Bayram Ç. ile oğlu Ümit Ç. hatasız olduklarını söyleyerek, beraatlarını talep etti.
Behice Ç.’nin avukatı Hasret Çiftçi ise, müvekkilin taciz edilmek istendiği sırada baltayla kendisini savunduğunu ve bu sebeple en üst düzeyde tahrik kararlarının uygulanması gerekğini belirterek, "Olay yasal müdafaadır, bu farklı, birde tahrik indirimi verilmesi zaruridir. Müvekkilim, 2,5 yıldır cezaevindedir. Yargılamanın uzamasından kendisinin de bir kusuru ya da kabahati yoktur. Şu etapta kanıtlar toplanmıştır, kanıt karartma durumu, kaçma kuşkusu yoktur. Kendisi konut kadınıdır. Tüm bu konular göz önüne alınarak müvekkilimin isimli denetim kuralıyla tahliye edilmesini talep ederiz" dedi.
Mahkeme heyeti, Behice Ç.’nin İstanbul İsimli Tıp 4. İhtisas Konseyinde cezai ehliyetinin olup olmadığına dair rapor alınmasını ve bu raporun dönüşünün beklenmesini kararlaştırarak, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin