Okul öncesi ve ilkokul 1’inci sınıf öğrencilerinin, okul kaygılarını gidermek ve okul ortamını sevdirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı uyum programı çerçevesinde minikler için dün ilk ders zili çaldı. Velileri ile birlikte okula gelen öğrenciler, sınıflarının belirlenmesi ile öğretmenleri ve sınıf arkadaşları ile tanıştı. Çocuklarını okula teslim eden bazı veliler ise, uyum süreciyle ilgili bir kaygıları olmadığını, ancak çocuklarının ilk kez okula gitmesi nedeniyle heyecan duyduklarını ifade etti. Uyum eğitimi 12 Eylül’de sona erecek.
2014-2015 Eğitim-öğretim yılının başlamasına 1 hafta kala Karabük’te uyum eğitimi nedeniyle ana sınıfı, 1. sınıf ve 5. sınıf öğrencileri ders başı yaptı. Karabük Beşbinevler Şehit Dinçel İlkokulu’na minik öğrenciler anne ve babalarıyla birlikte geldi. Okul bahçesinde öğrenciler için kura seçimi yapılarak sınıfları belirlendi. İlk kez sıralara oturan öğrencilerin bir hayli mutlu oldukları gözlendi. Öğrenci velileri ise, uygulamanın verimli olduğunu, çocuklarının okula uyum sürecinde yeni arkadaşları ile tanışma fırsatı bulduklarını söyledi.
Öte yandan İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Kaplan da Beşbinevler Anaokulunu ziyaret etti. Minik öğrencilerin oyunlarını ve çalışmalarını izleyen Kaplan, okul öncesi eğitimin Türkiye genelinde zorunlu hale getirilmesi için Bakanlığın çalışma yaptığını söyledi.
Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Kaplan, “Okul öncesi ve 1. sınıfların 2014-2015 öğretim yılı her ne kadar adı uyum haftası olsa da bugün başladığını belirterek, “ 2006-2007 öğretim yılından itibaren yapılan bu uyum haftasına bu yıl 5. Sınıfları da kattılar. Hem ana sınıfı hem birinci sınıf hem de beşinci sınıflar bu kapsama alındı. Okul öncesi eğitim çok önemli. Bunun önemini daha yeni yeni anlamış bulunmaktayız. Bakanlığımızca okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ilgili ciddi çalışmalar var. Bunla ilgili bazı pilot illerde uygulama var. Türkiye genelinde genel bir zorunluluk kapsamına alınacak. Okul öncesi ile ilgili olarak, OECD’ye bağlı 30 ülkede yapılan araştırmada okul öncesi okullaşma oranının yüzde 77 ortalamasında olduğu tespit edildi. Fransa yüzde 100’lük katılımla ilk sırayı çekerken, Belçika, İspanya, İtalya, Norveç ve İzlanda gibi ülkelerde ortalamanın üzerinde olurken, Türkiye ise ortalamanın çok altında ve en son sıralarda yer almaktadır” dedi.
“KARABÜK TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”
Türkiye’de okul öncesi okullaşma oranında Karabük’ün Türkiye ortalaması üzerinde olduğunu da vurgulayan Kaplan, “ Türkiye genelinde okul öncesi okullaşma 4 – 4.5 yaş grupları arasında yüzde 37, 4.5 – 5 arasında yaş grupları yüzde 43 oranındadır.Bizi sevindiren taraf ise Karabük Türkiye ortalamasının üzerinde. 4 – 4.5 arasında Karabük’te yüzde 45, 4.5 – 5 arası yüzde 56 oranındadır. 17 yaş üzerinde yapılan zekâ testlerinde çocuğun zekâ düzeyinin yüzde 50’sini ana rahminden 4 yaşına kadar, yüzde 30’u 4 ila 8 yaş arasında geriye kalan yüzde 20 ise 8 ila 16 yaş arasında olduğu tespit edildi. Birinci sınıf öğrencilerinde okul öncesi eğitim alan ile almayan arasında fark var. Bunu öğretmen iyi takip ederse tespit ediyor. Okul öncesine giden öğrenci uyum sorununu atlatmış ve kendisini geliştirmesi bakımında özgüveni oluşmuş olarak birinci sınıfa geliyor. Çocuğun 3 yaş grubu arasında dikkat edersek, hayal gücünün en çok olduğu dönem ve en çok soru sorduğu dönem bu dönemdir. Onun için okul öncesi eğitime büyük önem veriyoruz” ifadesinde bulundu.