Ramazan Öztürk tarafından
08 Kasım, 2023 14:49 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.12.2023 11:53
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Milletvekili Akay, Karabük’ün sanayiye ilişkin taleplerini Bakan Kacır’a iletti

Plan Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan 2024 yılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuştu.
Sanayi Bakanı Fatih Kacır’a Karabük Sanayisinin sorunlarını anlatan Milletvekili Akay, sanayicilerin taleplerini de aktararak konuların çözünü için bütçe talebinde bulundu.
“TUBİTAK’ın aktif fay hattı çalışmasını Karabük’te başlatalım”
TÜBİTAK’ın fay hatlarıyla ilgili yaptığı çalışmalara değinen Milletvekili Akay, “Aktif deprem fay hatlarının sismolojik incelenmesiyle ilgili TÜBİTAK nezaretinde platform kurulmuş. Bu, önemli bir şey. Bu platforma sivil toplum kuruluşlarının da iştirak etmesi önemli olur. Bazı sivil toplum kuruluşları var, onların akademik kurullarında çok değerli hocalar var bu konularla ilgili, alakalı. Bir öneri olarak, bu platforma bu kuruluşların da dâhil edilmesi önemli. Mesela, biz Karabük bölgemde depremle ilgili yeni bir çalıştay yaptık, sivil toplum kuruluşları, TÜMBİKON, KARDERFED ve Valilikle beraber. Bu çalıştaya önemli hocalarımız da geldi. Mesela, Karabük’te bin yıldır büyük bir deprem üretmemiş ama küçük depremler üretmiş bir fay hattı ortaya çıktı, 35-40 kilometrelik fay hattı. Bu platformun kuruluş amacı, bu tür fayların incelenmesiyle ilgili. Eğer faaliyet yapılmadıysa bölge milletvekili olarak da ilk ödeneğin ve faaliyetin bu fayın araştırılmasıyla ilgili kullanılması bizi memnun eder.” ifadelerini kullandı.
“Karabüklü sanayicilerin sorunlarını dile getirdi”
Karabüklü sanayicilerin sorunlarını ve taleplerini dile getiren Milletvekili Cevdet Akay, “Benim bölgem Karabük, 3 Nisan 1937’de KARDEMİR’in kurulduğu ve ağır sanayi hamlesinin yapıldığı bir şehir. Bu fabrikanın kuruluşuyla ülkemizin çok çeşitli bölgelerinde fabrikalar kuruldu fakat son on beş yıl içerisinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından buraya gerekli ödeneğin gelmediğini görüyoruz, yaklaşık 85 milyon liralık bir yatırım gelmiş on beş yıl içerisinde. Bu yatırım tutarlarının artırılmasını buradan talep ediyoruz. Filyos Limanı ilimiz için çok önemli. Bu limanın konteyner limanına ve ihracat limanına yönelik çalışması ve aktif hâle gelmesi bizim için çok önemli. Sanayicilerimiz, özellikle Eximbank kredilerindeki kotalardan, kısıtlamalardan şikâyetçi; dâhilde işleme rejimi kapsamındaki sürelerin uzatılmasını özellikle talep ediyorlar. Bir de dışarıdan ithal ettiğimiz ürünlerle ilgili özellikle eğer yerli üretim yapılacaksa burada da vergi muafiyetlerinin yeterli bir seviyeye çıkartılmasını, hatta yüzde 100’e varan vergi indirimlerinin yapılmasını talep ediyorlar.” dedi.
Eskipazar OSB’nin yapımı için, Yenice ve Eflani ilçelerinin OSB talebinin karşılanması için bütçe talebinde de bulunan Milletvekili Akay, “20 yıl önce açılan Karabük Organize Sanayi Bölgesi’ne atık su arıtma tesisi hala yapılmadı. Bununla ilgili bu bütçede herhangi bir gelişme olacak mı, ödenek aktarılacak mı? Aktarılmayacaksa bir an önce bu atık su arıtma tesisinin yapılmasıyla ilgili ödenek talebimiz olacak. Eskipazar’da Metal Organize Sanayi Bölgesi’nin hızla bitirilmesi için ödenek talebimiz var. Yenice ilçemizin yüzde 71’i ormanla kaplı bölgemiz, Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına sahip. Yenice ilçesinde de Orman ve Orman Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmalı. Projede, programda var mı, bütçede var mı? Yoksa ödenek rica ediyoruz. Eflani ilçemizde Mermer Organize İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’yle ilgili aynı taleplerimiz var. Bunun İçin ödemek talep ediyoruz.” şeklinde konuştu. (Ramazan Öztürk)

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 13:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hadrianopolis’te 5. Yüzyıla Ait Askeri Strateji Oyun Taşları Bulundu

Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda, askeri stratejiye dayanan oyunlarda kullanıldığı düşünülen 5. yüzyıla ait kemik oyun taşları bulundu.
Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde yürütülen 2024 yılı kazı çalışmaları sona erdi. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında SDJ-3 olarak adlandırılan bölgede yapılan çalışmalarda askeri stratejiye dayanan “Ludus Latrunculi” ve “Doudecim Scripta” oyunlarında kullanıldığı düşünülen iki adet kemik oyun taşı bulundu. 5. yüzyıla ait olduğu belirlenen objeler, Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde Roma İmparatorluğu’nun askeri varlığını uzun yıllar koruduğunu ortaya koyuyor.

“Askeri stratejiye dayanan oyunlar olduğunu görmekteyiz”
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen 2024 yılındaki kazı çalışmalarında önemli arkeolojik bulgulara ve buluntulara rastladıklarını belirtti. Bu buluntuların antik dönemdeki askeri strateji oyunlarına dair önemli ipuçları sunduğunu ifade eden Çelikbaş, “Bu kemik objeler mercimek şeklinde yuvarlak dairesel objeler. Üzerinde semboller var. Dört kollu bir sembol var, bir tanesinde ise sekiz kollu bir sembol ve bu kolların ucunda da kazıma teknikle yapılmış noktalama işaretleri var. Bunlar aslında o taşların yani oyun taşlarının oynayan kişi tarafından stratejisini belirlemeye yardımcı olan semboller. Peki bu oyunlar nedir? Bu oyunlar antik dönemde ‘Ludus Latrunculi’ ve ‘Doudecim Scripta’ oyunları olarak bildiğimiz ve Roma’da sevilerek oynanan oyunlar. Bunlar genellikle kemik taşlarla oynanmaktadır. Aslında baktığımız zaman bu oyunların oynanma yöntemleri, içeriğine baktığımız zaman bunların askeri stratejiye dayanan oyunlar olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.

“Bu buluntular Hadrianopolis’te askeri varlığın uzun yıllar boyunca koruduğunu göstermektedir”
Ortaya çıkarılan objelerin milattan sonra 5. yüzyıla ait olduğunu belirten Çelikbaş, şunları söyledi:
“5. yüzyıl bizim için önemli. Çünkü Hadrianopolis’te M.S. 2 yüzyılda bir askeri karargahın varlığını zaten yapmış olduğumuz çalışmalarda tespit etmiştik. Bu ortaya çıkan küçük buluntular ise bu askeri varlığın uzun yıllar boyunca varlığını Hadrianopolis’te koruduğunu bize göstermektedir. Tabii bunu bir tek objeyle söylemek mümkün değil ama çeşitli askeri karargahın olduğunu gösteren objelerin varlığının ortaya çıkması ile bu askeri birliğin olduğunu söyleyebiliriz. Bu birliğin yaklaşık 200-300 yıl boyunca varlığını koruduğuna işaret ediyor.”

“Günümüzde de askeri stratejiye dayanan benzer oyunlar olduğunu söyleyebiliriz”
“Oyunlar dediğim gibi askeri stratejiye dayanan oyunlar” diyen Çelikbaş, “Oynayan kişilerin de büyük ihtimalle asker kökenli olması gerekiyor. Ve günümüzde de yine askeri stratejiye dayanan benzer oyunlar olduğunu söyleyebiliriz. Yani antik dönemde bu taşlarla oynanan oyunlar günümüzde oynanan oyunları kıyasladığımızda aslında benzer oyunları söyleyebiliriz. Nedir bunlar? Günümüzde oynanan ‘Dama’. Bu da bir strateji oyunudur. Yine ‘Amiral Battı’ mesela bu da bir stratejik oyundur. Dijital oyunlara baktığımızda mayın tarlası yine bir askeri strateji oyun olduğunu söyleyebiliriz. Bu oyunlar arasında dediğim gibi benzerlikler ve bağ kurulabilir. Antik dönemden günümüze isimleri değişse de aslında bu oyunların hepsinin askeri stratejiye dayandığını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.