Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Temmuz, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Mahalleli imeceyle hastanede yatan komşularının çayını topladı

Rize’de imece için bir araya gelen mahalleli, hastanede yoğun bakım ünitesinde tedavi gören kanser hastası komşularının çayını topladı.
Merkeze bağlı Azaklıhoca köyü Kutlular Mahallesinde vatandaşlar imece için bir araya gelerek hastanede tedavi gören kanser hastası komşularının çayını topladı. Toplanan çay sonrası ilk olarak ÇAYKUR’a müracaat eden arazi sahibi Hasan Kutlu, eşinin yoğun bakımda yatması nedeniyle mahallelinin çayını topladığını ve satmak istediğini dile getirdi. Kutlu’nun bu talebi belirlenen kontenjan nedeniyle geri çevirilince özel sektör fabrikalar araştırılmaya başlandı. Komşularının kendileri için topladığı çayın büyük bir kısmını özel sektöre satan Kutlu, sadece bir kısmını ÇAYKUR’a satabildi.
ÇAYKUR’un toplanan çayı almamasından dert yanan arazi sahibi Hasan Kutlu, “Benim hanım hastanede yatıyor. Komşular Allah razı olsun. Toplandılar ve benim çayımı topluyorlar. Bu çayı verebileceğimiz bir yer yok. Devlette almıyor. Özel sektöründe bir kısmı kapalı. Nereye gidip de ben bu çayı vereceğim. Bildiğiniz gibi değil. Çok sinirlendim. Normal bir zaman değil ki. Bu hassas bir zamandır. Ben müdüre diyorum hanım hastane de yatıyor. Şu çayı vereyim dedim. Onu da kabul ettiremedik. Ben de ne yapacağımı şaşırdım” dedi.
Komşularına yardım için çay bahçesine giren Nuray Kutlu da kontenjan uygulamasının çayın satışına engel olduğunu, özel sektörün de bunu fırsat bilerek çay taban fiyatının altında çay aldığını dile getirerek “Çok şükür iyi gidiyor ama bu kontenjan işi olmasa, çok sinirliyiz. ÇAYKUR’a da sinirliyiz. Çayımızı almıyorlar. Çaylar kaldı elimize. Özelde kontenjan düştü diye ucuza alıyor. Eline fırsat geçti. 14 TL’den çay alıyor. Bu milletin emeği ne olacak. Sabah 4 buçukta kalkıyoruz. Ayaklarım su içerisinde. Biz yaşlandık. Burada yaşlılar topluyor. Yoğun bakımda hastamız var. İmece usulü köylüler toplandık. Ona yardım ediyoruz. Mal sahibine söyledik. Fabrikaya rica et falan dedik. Hepimiz ona kontenjanını veririz ama hepimizin kontenjanı az. Onu işte fabrikaya gönderdik. İnşallah çayları alırlar” ifadelerini kullandı.
Sezonun ÇAYKUR’un uyguladığı kontenjan uygulaması nedeniyle zor gittiğini ifade eden Ayşe Kutlu ise “Biraz zor gidiyor. Çünkü kontenjan koydular. Kontenjan biraz durdurdu bizi. Dekar başına kontenjan düştü. İstediğimiz gibi çayı veremiyoruz. Bundan dolayı biraz şikayetçiyiz. Bir hastamız var. Allah şifa versin. Onun çayını topluyoruz. Ona bir yardımımız olsun diye. Eskiden her zaman böyle olurdu ama şimdi ne olduysa insanlara bilmiyorum” şeklinde konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, bedeller eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde vazife alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sadece bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla söz edebilirim ki bu müsabakanın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla esasen kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan değerli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara yer hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl maharetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Yarışları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, kıymetler eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme kademelerinde 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi misyon almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje yarışlarının temel gayesi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl hünerlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin emeli değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En kıymetli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, müsabakanın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin vazife alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.