Afrika’dan 7 bin kilometre yol kat ederek Türkiye’ye ulaşan leylekler, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne geldi. Leyleklerde, "Yuvayı dişi kuş yapar" atasözünün bilakis yuvayı erkek kuşlar yapıyor.
Her yıl olduğu üzere, Afrika’dan 7 bin kilometre yol alarak Türkiye’ye gelen leylekler, bu yıl da Samsun’un Bafra ilçesindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne ulaştı. Baharın müjdecisi olan leylekler, birinci olarak Leylek Ormanı’ndaki yuvalarına yerleşmeye başladı. Doğanca Mahallesi mevkisindeki ağaçlarda oluşturdukları kat kat yuvalarına dişilerinden evvel birinci erkekler ulaştı. Erkek leylekler, yuvalarını tamir etmeye başladı.
Leyleklerde yuvayı erkek kuş yapıyor. Leylek tiplerinde erkek kuş, dişi kuşa olan ilgisini ve bağlılığını gösterebilmek için yuva yapma misyonunu üstleniyor. Dişi leylek, erkek kuş tarafından ihtimamla inşa edilen yuvaları seçerek eşini kendine çekiyor. Bu durum, tabiattaki kimi kuş cinslerinde bayanın yuva yapma sorumluluğunu üstlendiği göz önüne alındığında, hayli farklı bir davranış biçimi olarak dikkat çekiyor.
Afrika’dan 7 bin kilometre yol kat ederek gelen leyleklerin bulunduğu Leylek Ormanı ziyaretçilerini bekliyor.
Anahtar Parti İl Başkanı Sebahattin Uzun “Finans sektörü reel sektörle buluşmadan üretimden, istihdamdan, büyümeden bahsedemeyiz” dedi.
Karabük Anahtar Parti İl Başkanı Sebahattin Uzun, üretim daralması ve piyasadaki finansal yansımalarıyla ilgili açıklamasında, imalat, istihdam ve büyüme rakamlarının ciddi daralmayı işaret ettiğini söyleyerek “Talep düşüklüğü sıkı para politikası ve artan üretim maliyetlerinin kapasite kullanımlarını azalttığını, stokların satışa dönmemesi nedeniyle firmaların fiyatlamada sorunlar yaşadığını, uygulanan düşük kur-yüksek faiz politikasının da ihracatı zayıflattığını belirtti ve “Anahtar Parti sadece tespit yapmıyor, çözümlerini de paylaşıyor” dedi.
İl başkanı,Uzun, “Finansman krizi çözülmezse bu gidişle üretim durur, istihdam kaybı artar, büyüme daha da yavaşlar” tespitinde bulunarak ekonomik çarkın sağlıklı işlemesinde kilit rolün üretimde olduğunu, anahtarın ise finansmana erişim zorluğunu ortadan kaldırmak olduğunu söyleyerek, şirketlerin finansmana erişiminde yaşanan sorunların piyasaya yansımalarına dikkat çekti. Uzun, “Şirketlerin sabit giderlerindeki artış ve tedarik sürelerindeki uzama nakit akışlarını zorlamakta, bu durum likidite krizini tetiklemekte, özellikle KOBİ’lerin krediye erişiminin yüksek faiz ve artan risk nedeniyle güçleşmesi sonucunda konkordatoya başvuran firma sayısında da artışlar gözlenmektedir" dedi.
Anahtar Parti Karabük İl Başkanı Sebahattin Uzun üretim ve istihdamdaki daralma ile finansman krizine dikkat çekerek, “Finans sektörü reel sektörle buluşmadan üretimden, istihdamdan, büyümeden bahsedemeyiz” dedi.
İl Başkanı Uzun sıkı para politikası, artan maliyetler ve düşük kur-yüksek faiz politikasının ihracatı zayıflattığını belirterek, KOBİ’lerin yüksek faiz ve risk nedeniyle krediye erişemediğini, konkordato başvurularının ve karşılıksız çeklerin arttığını söyledi.
İl Başkanı Sebahattin UZUN Anahtar Parti’nin 5 çözüm önerisini ise şöyle sıraladı:
"Finansal şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve şirket tahvillerine vergi teşviki, Uzun vadeli, düşük faizli KOBİ kredileri ve tedarik zinciri finansmanı, FinTech çözümleri ve dijital ödeme sistemleri desteği, Vergi adaletine dayalı reform, enflasyon muhasebesi, Yeşil, dijital ve sosyal dönüşüm yatırımlarına öncelik"
Anahtar Parti ile daha iyisinin mümkün olduğunu söyleyen Uzun , “Ekonomik güven erozyonunu durduracak, tutarlı politikalarla kamuoyu güvenini yeniden tesis edeceğiz” dedi.