Karabük’ün Kahyalar ve Kaleköy sakinleri ceplerinden para harcayarak yaptırdıkları güneş enerji sistemi yaptırdıklarına pişman olduklarını söylediler.
Karabük’ün Kahyalar ve Kaleköy sakinleri, güneş enerji sistemi (GES) ile kullandıkları elektriğin dağıtım bedellerine artış yaşandığı bu artışın sebebini sorduklarında muhatap bulamadıklarından dert yandı. Kendi ürettikleri elektriğin bedelini öderken zorlandıkları için yaptırdıkları panellerden pişman olduklarını dile getirdiler.
Kahyalar Köyü Muhtarı Tuncay Coşkun, konuyla ilgili olarak şunlara değindi: “2021 yılında köyümüzde ORKÖY’ün desteklerinden yararlanarak, evlerde kullanılabilir enerji projesi ile evlerimize güneş panelleri takıldı. O yıl içerisinde iletişim bedeli adı altında cüzi miktarda bir ödeme yapıyorduk. 2023 yılında ise bu ödemeler yüzde 90 civarına ulaştı. Örneğin, 400 TL üretim bedeli geliyor, 380 TL’sini geri alıyorlar. Bununla ilgili gerekli yerlere ulaşmaya çalıştık. Herkes bir başkasına yönlendirdi. Yeni bir kanun maddesi gereğince vergileri bu şekilde aldıklarını öğrendik ama bizim bundan haberimiz olmadı. Çünkü bizim sözleşmemiz bir yıl öncesinde imzalandı. Güneş panelleri takıldığında imzaladığımız sözleşmede böyle bir artıştan bahsedilmiyordu. Bu konuyla ilgili bir tebligatta almadık. Bizim köyümüzün 20 kw’lık enerji panellerini 7 yıl önce kullanmaya başlamıştık. Bunun iyi olduğunu görerek bizim köyde 22 bireysel kullanıcı olduk. Kaleköy’de 10 kullanıcı oldu. Ödemeler yüzünden mağdur olduk.”
Kaleköy Muhtarı Mustafa Öztürk ise Muhtar Coşkun gibi sorunu yaşadıklarını belirtti. Öztürk: “Bizim köyümüzde 10 kullanıcı var. Biz de 300 TL gönderiyorlar, 280 TL’sini geri alıyorlar. Aynı şekilde mağduruz. Güneş panelini taktıranlar mağdur olduk. Sözleşme imzaladık. İptal de edemiyoruz.”
Kahyalar Köyü Sakinlerinden Yüksel Öztürk: “Bizim ürettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 20’si alınıyordu. Memnunduk. Fakat 2023 yılı başından itibaren bizim ürettiğimiz elektriğin, Başkent Elektrik tarafından ürettiğimizin yüzde 90’ı, hat kullanım ve enerji bedeli olarak bizden geri alınıyor. Biz araştırdık, dilekçeler yazdık ama henüz bir yanıt alamadık. Biz Başkent Elektrik’ten, ürettiğimiz elektriğin miktarını, harcadığımızın miktarını, almış oldukları miktarları detaylandıran bir fatura istedik. Buna da bir yanıt alamadık. Bu ay 1 kw’sı 1,1323 kuruştan almış. 336 TL ödemiş, 263 TL’sini hat kullanımı, 49,10 TL’sini de enerji kullanımı diye talep etmiş. Yüzde 90’ı geri alınmış oluyor. Biz çevreye, ormana ve devletimize katkı sağlıyoruz. Köylere uygulanması için teşvik edilmesi gerekirken bunu kimse yapmaz. Orköy’den kredi çektik. Önümüzdeki ay 1.700 TL taksit ödemesi var. Taksitlerimiz devam ediyor. Başkent Elektrik, bizi mağdur etmeden faturaları görsün, detaylandırsın. Bir çözüm bulsun istiyoruz. Bu yıl mecburen cebimizden ödeyeceğiz. Başkent Elektrik’ten şeffaf bir şekilde bunu detaylandırıp bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz.”
PİŞMAN OLDUK
Karabük’te ikamet eden yazları köyde geçiren Osman Ulu’da Kahyalar Köyü’ndeki yenilenebilir enerjiyi yaymak amacıyla öncü olduklarını ancak pişman olduklarını anlattı. Ulu: “Köyümüzde yaşamın sürdürülebilmesi ve ekonomimize katkı sağlaması amacıyla iki yıl önce devlet desteği ile çatılarımıza güneş enerji sistemini yaptırdık. Projeye uygun cebimizden paralar harcadık. Devletimizin özel sektörün kar iştahına birilerinin dur demesi gerekir. Bunu bekliyorum.” dedi.
Köydeki emekli öğretmen Sabri Kaya ise “Öncelikle köyümüzde su ısıtıcısı için çatılarda çalışma yaptık. Güneş enerjisinden elektrik üretim işine de başladık. Ama biz ne kadar elektrik üretiyoruz ne kadar harcıyoruz belli olmadığı için canımız sıkılıyor. Komşularımızla beraber pişman olduk. Çatımızda bulunan 10 panel için her ay 355 TL ödüyorum. Bir veya iki aileye yetiyor. Keşke devletimizi ve başkalarını bu şekilde rahatsız etmeseydik.” dedi. Lisanssız elektrik üretiminde güneş enerji sistemi (GES)’nin bireysel kullanıcılara ciddi miktarda kar sağlayacağı düşünülerek Kahyalar ve Kaleköy sakinleri zarar ettiklerini ve Başkent Elektrik yetkililerinin kendilerine yardımcı olmalarını talep etti. (Esra Oğuzkağan Özkan)
https://www.youtube.com/watch?v=1OziKN12RHA
Yoğun sis kazaları beraberinde getirdi, D100’de trafik felç oldu
Kastamonu’nun Tosya ilçesi D100 karayolunda ağır sis sebebiyle meydana gelen kazalar sebebiyle trafik felç oldu.
Edinilen bilgiye nazaran Kastamonu’nun Tosya ilçesinde sabah saatlerinde tesirini artıran ağır sis ulaşımı olumsuz etkiledi. Sis sebebiyle görüş arasının düştüğü D100 karayolunda, şoförünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği tır makaslayarak kaza yaptı. Samsun istikametinde meydana gelen kaza sebebiyle yol trafiğe kapandı. D100 karayolu Çorum kavşağında da yoldan çıkan araba refüje çıktı. Kazada talih yapıtı yaralanan olmadı.
Yaşanan kazalar sebebiyle D100 karayolunda kilometrelerce uzunlukta araç kuyruğu oluştu. Kaza yapan araçların kaldırılmasının akabinde yol trafiğe açıldı.