Safranbolu tarihi çarşıda bulunan Köprülü Mehmet Paşa Cami’nin abdesthanesinde kadınlar için kapalı bir kısım oluşturuldu. Caminin abdesthanesinin köşesinde bulunan iki musluklu alan, kurulan ahşap paravanla ayrıldı. Safranbolu evinin küçük bir modeli gibi tasarlanan bu kısımda, kadınlar artık rahatlıkla abdest alabilecek.
Kadınlar, şadırvanları uygun olmayan camilerde abdest almak için tuvalet lavabolarını kullanmak zorunda kaldıkları biliniyordu. Ancak lavaboların hijyen koşulları ve abdest almaya uygun olmayışı sorun yaratıyordu. Bu sorun; özellikle çarşıda çalışan, esnaf, öğrenci, turistik geziye gelen kadınlar ve Müslüman yabancı turist kadınlar tarafından sıkça dile getiriliyordu. Kadınlar, abdest almak için ücretli tuvalet lavabolarını kullanarak, para ödemek zorunda kalıyordu. Kadınlar tuvaletinde abdest alınması yıllardır tartışılıyordu.
KADINLARA ÖZEL ABDEST ALANI
Tarihi ve turistik gezi yerleriyle dünyaca ünlü Safranbolu’nun, 362 yıllık mirası olan Köprülü Mehmet Paşa Cami’nin avlusu içerisinde yer alan abdesthanesi, küçük bir düzenleme ile kadınlara özel abdest alma mekânına sahip oldu. Safranbolu evlerine uygun olarak tasarlanan ahşap paravan kadınlar tarafından büyük beğeni gördü. Cami avlusundaki kadın abdest alma mekânı hakkında görüşünü aldığımız bir kadın ise; “Abdest almak için bize özel kapalı bir alan olması çok güzel. Şimdi tuvaleti de ücretsiz buranın ama önceden ücretini ödeyerek, yine bu tuvaletin lavabosunda abdest alıyorduk. Çoğu zaman kadınlar mağduriyet yaşabiliyordu. Yani tuvaletin içindeki lavabo yüksekti. Buradaki alan çok rahat, kolayca abdest alabilir. Üzerini düzeltebilir. Emeği geçen herkese, bunu düşünen ve uygulayan herkese çok teşekkür ederiz.” dedi.
ÖRNEK CAMİLERDEN BİRİ OLDU
Safranbolu, tarihi çarşıda Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından (H.1072/M.1661) yaptırılan cami; çeşme mahallesinin en gözde anıtsal yapılarından biridir. Cami, Osmanlı Devleti’nin 17. yüzyıl özelliklerini ortaya çıkaran avlusunda; abdesthanesi, tuvaletleri, çeşmesi, güneş saati, kitaplığı, muvakkithanesi ile yıkılan medresesinin izleri ve Arasta (Yemeniciler) Çarşısı’nın varlığıyla döneminin en büyük vakıf külliyesi olarak inşa edildiğini gözler önüne sermektedir. Köprülü Mehmet Paşa Cami, 2,5 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında 2019 yılında ibadete açılmış, günümüzde ise, inanç ve kültür turizmindeki yerini korumaktadır. Abdesthanenin taş dokusuna zarar vermeden oluşturulmuş, ahşaptan yapılmış olan kadınlara özel abdest alma mekânı uygulaması ile gündeme gelen Köprülü Mehmet Paşa Cami, ülke genelinde örnek gösterilen camilerden biri oldu. (Esra Oğuzkağan Özkan)