Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Mayıs, 2024 08:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: “Kıbrıs Türkü’nün son süreçlerde en büyük derdi Avrupa Birliği”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türkü’nün son süreçlerdeki en büyük derdinin Avrupa Birliği olduğunu belirterek, “Son derece tehlikeli bir rol oynuyorlar. Bir kere Avrupa Birliği iddia edildiği gibi tarafsız bir örgüt değil. Avrupa Birliği kendi ifadeleriyle de biz Kıbrıs’tan yanayız diyor. Tabii Kıbrıs dediği Rum tarafı. Avrupa Birliği Kıbrıs sorunun halledilmesine yönelik tarafsız bir örgüt olmaktan çıkmıştır soruna taraf bir örgüttür. Ama bu örgüt maalesef hala daha aramızda bazı kesimler için uğruna ölünecek Leyla’dır. Avrupa Birliği denince akan sular durur” dedi.
Bir dizi ziyaret için dün Trabzon’a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) düzenlenen “20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’nın 50. yılında Uluslararası Hukuk Bağlamında Kıbrıs” konferansına katıldı. Konferansa Ertuğruloğlu’nun yanı sıra Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansa konuşan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs meselesinin temel nedeninin Türkiye’nin Kıbrıs’tan çıkartılması oyunu olduğunu söyledi. Ertuğruloğlu, “Batı dünyasının derdi Türkiye’yi Kıbrıs’tan çıkarmak. Türkiye’nin Kıbrıs adasında etkili olması söz sahibi olması Batı dünyasının hazmedebildiği bir realite değildir. Ne yapıp edip Türkiye’yi Kıbrıs’tan çıkarma Türkiye’yi tek nefes alabildiği güneyde de kilitleme. Türkiye’yi belki bu dünyanın en hassas coğrafyasında ezik büzük işgal altına alınmış yine Avrupa’nın dünyanın hasta adamı pozisyonuna indirgemek. Bütün oyun budur. Bu oyunu oynarken de batı ülkeleri Avrupa Birliği bizim üzerimizde siz Türkiye’den farklısınız oyununu oynuyor. Siz Kıbrıs Türkü, Türkiye Türklüğünden farklısınız bu psikolojik savaş teknikleri oynanıyor bizim üzerimizde. Türkiye’de de bir başka şekli oynanıyor. Sanki Kıbrıs’ı verse Türkiye kurtulacak. Kıbrıs’ı veren Türkiye hiçbir davasında ayakta duracak hale gelmez. O kadar önemli bir coğrafya ki dolayısıyla biz ulusal davanın savunuculuğunu yapıyoruz dediğinizde Türk ulusunun ulusal çıkarlarına hürmet etme adına mücadele verdiğimizi kast ediyoruz. Türk ulusu için Kıbrıs adasının önemi Doğu Akdeniz’deki Türk ulusunun hak, hukuk ve çıkar güvenliğine tehdit teşkil etmeyecek bir adayı oluşturma. Adadaki Türk halkının misyonu budur. Dolayısıyla bizim içimizde Türkiye dışlansın diye uğraş veren şaşkınlar ne de ana vatanda kangurumuz olmuştur verin kurtulalım diyen şaşkınlar. Bütün bunlar yanlış yoldaki arkadaşlarımız. Kıbrıs Türkü’nün son süreçlerde en büyük derdi de Avrupa Birliği. Son derece tehlikeli bir rol oynuyorlar. Bir kere Avrupa Birliği iddia edildiği gibi tarafsız bir örgüt değil. Avrupa Birliği kendi ifadeleriyle de biz Kıbrıs’tan yanayız diyor. Tabi Kıbrıs dediği Rum tarafı . Avrupa Birliği Kıbrıs sorunun halledilmesine yönelik tarafsız bir örgüt olmaktan çıkmıştır soruna taraf bir örgüttür. Ama bu örgüt maalesef hala daha aramızda bazı kesimler için uğruna ölünecek Leyla’dır. Avrupa Birliği denince akan sular durur” şeklinde konuştu.

“Müzakereler olsa olsa iki komşu devletin komşular olarak nasıl ilişkiler içerisinde olacağını belirlemek için olabilir”
“Kıbrıs Türk ve Rum’un ortak adasıdır” diyen Ertuğruloğlu, “Biz Kıbrıs meselesine sadece İngiliz, Amerikan, Fransız, Rusla mücadele ederek götürmüyoruz. Kendi içimizde de bu unsurların etki altına aldıkları kendi insanlarımızla da mücadele ediyoruz. Ama ne isterse olsun şu da çok net şekilde bilinmesi gerekir bu ada ne tarihinde hiçbir zaman Helen adası olmuştur, ne de bundan sonra en ufak bir şekilde Helen adası olma olasılığı vardır. 74 barış harekatıyla bu adanın Enosise (Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması) giden yolu megali ideanın gerçekleştirilmesi ebediyen ortadan kaldırılmıştır. Türkiye Türk askeri sadece Türk askeri değil Türkiye bütün yönleriyle adada mevcuttur ve olmaya da devam edecektir, olması gerekir çünkü o ada Türk adasıdır. 300 küsur sene Osmanlının parçası olmuş bir addan bahsediyoruz. Türk ulusu olarak bu ada Kıbrıs Türkü’nün ve Kıbrıs Rum’umun ortak adasıdır dediğimizde büyük özveri gösterdiğimizi bilmemiz gerekir. Şimdi çok rahatlıkla şunu da diyebilirdik Kıbrıs tümüyle Türk adasıdır. Rumlarda bize tarihi toplumdur. Bunu demiş olsaydık bunun tarihi bir gerçeklik boyutu var. Ama Türk ulusu olmanın verdiği büyüklükte de hoşgörüyle de diyoruz ki bütün bizlere yapılan haksızlığa rağmen ada Kıbrıs Türk ve Rum’un ortak adasıdır. Bu adada ortaklığı da denedik. Ama o ortaklığın başına da ne geldiğini gördük. Bundan ders çıkarmadan bugün halen daha birileri Kıbrıs Türkü ve Rum’unu yeni müzakerelerle yeni bir ortaklık kurmasını arzu ediyorsa hayal görüyor. Yok böyle bir dünya, bitti. Bundan sonra iki taraf arasında değer müzakere olursa toprak bütünlüğü ve tek egemenliği olacak bir ortaklık devleti kurmak için olmayacaktır. Bu müzakereler olsa olsa iki komşu devletin komşular olarak nasıl ilişkiler içerisinde olacağını belirlemek için olabilir. Rum bunu niye kabul etsin diyeceksiniz. Haklısınız. Ben kabul edeceğini beklediğim için söylemiyorum. Ben ortaya koyduğumuz politikayı izah etmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
12 Haziran, 2025 11:02 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Petrokimya yatırımında KARÇEL imzası

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Rönesans Holding tarafından hayata geçirilecek Polipropilen Üretim Tesisi'nin çelik imalat ve montaj işleri, sektörün öncü firmalarından KARÇEL A.Ş. tarafından üstlenildi. Türkiye’de özel sektör eliyle gerçekleştirilen en büyük sanayi projelerinden biri olma özelliği taşıyan bu yatırım, Rönesans Holding ile Cezayirli enerji devi Sonatrach ortaklığında inşa edilecek

Rönesans Holding tarafından Adana'nın Ceyhan ilçesinde kurulacak olan Polipropilen Üretim Tesisi'nin çelik imalat ve montaj işlerini sektördeki lider firmalardan KARÇEL A.Ş. üstlendi. Bu dev yatırım, Türkiye'deki özel sektörün en büyük sanayi projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olan bu tesis yatırımı, Rönesans Holding ve Sonatrach ortaklığı ile hayata geçirilecek. Bu proje, petrokimya sektöründe tonaj olarak KARÇEL A.Ş.’nin aldığı en büyük iş olma özelliğini taşıyor. Kritik öneme sahip bu işin kazanılmasında, KARÇEL Yönetim Kurulu’nun vizyoner yaklaşımı ve tüm ekip arkadaşlarının gösterdiği özverili çalışma belirleyici rol oynadı.
KARÇEL A.Ş., ‘’Fabrikalar Kuran Fabrika'’ unvanıyla tanınıyor ve gerçekleştirdiği projelerle sektördeki lider konumunu güçlendiriyor. Şirket, katma değeri yüksek sektörlerdeki projelere yönelerek teknolojik yenilik ve inovasyon odaklı yatırımlarına devam etmektedir. Aynı zamanda yönetim kurulunun belirlediği stratejik hedefler doğrultusunda vizyoner bir yaklaşım sergileyen KARÇEL, mühendisliğin yüksek olduğu projelere yönelmeye de hızla devam ediyor. Yeni aldığı Polipropilen Üretim Tesisi projesi de bu vizyonun bir göstergesi olarak öne çıkmaktadır.
Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde yaklaşık 50- hektarlık bir alanda faaliyet gösterecek Polipropilen Üretim Tesisi'ndeki yaklaşık 9 bin tonluk çelik imalat ve montaj işlerini gerçekleştirecek olan KARÇEL A.Ş. portföyüne aldığı bu büyük projeyle, şirketin sektördeki güçlü konumunu daha da pekiştirecek ve uzun vadeli hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım atacak.
KARÇEL yetkililerinden yapılan açıklamada, “Bu başarı, sadece ticari bir kazanım değil; aynı zamanda Karçel’in güvenilirliğini, mühendislik gücünü ve kurumsal dayanışmasını bir kez daha gözler önüne seren gurur verici bir sonuçtur. Katkı sağlayan tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, bu önemli adımı daha büyük hedeflerin habercisi olarak görüyoruz.” denildi.
Türkiye'nin en büyük çelik yapı fabrikalarından birine sahip olan KARÇEL, bünyesindeki CNC, elektronik, mekanik ve hidrolik modern tezgâhlarla endüstriyel üretim tesislerinden binalara, köprülerden stadyumlara kadar pek çok büyük projede çelik konstrüksiyon üretimi ve montajı gerçekleştirmektedir. KARÇEL A.Ş. geçmişte gerçekleştirmiş olduğu Türkiye’nin ilk elektrikli araç fabrikası Ford Otosan Fabrikası’nın imalat ve montaj işleri, Türkiye’nin ilk Çinko İzabe Tesisi yatırımının anahtar teslim müteahhitliği, yurtiçi ve yurtdışındaki kritik cam üretim tesislerinin fırın imalatı ve bakım süreçleri, Afşin Elbistan A-Termik Santrali Modernizasyonu, Barcelona FC Camp Nou projesi ve Macaristan Bmw Fabrikası çelik imalat ve montaj işleri gibi bir çok prestij projesini portföyünde bulundurmaktadır. Ayrıca KARÇEL A.Ş.’nin yetkinlikleri arasında köprülü vinç, pergel vinç, portal vinç ve özel proses vinçlerin projelendirme, imalat, montaj ve devreye alma süreçleri de yer alıyor.
Ana kuruluşu KARDEMİR A.Ş. ile iş birliği yaparak, malzeme tedariki avantajıyla kaliteli ve zamanında teslimat sağlayarak sektör paydaşlarına güven veren KARÇEL A.Ş., yeni projeyle birlikte sektördeki liderliğini daha da pekiştirirken, ulusal ve uluslararası pazarda büyüme stratejilerine kararlılıkla devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin