blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Şubat, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kızılcapınar Barajı’nda sular çekilince terk edilmiş yapılar ortaya çıktı

Zonguldak’ta 31 yıl evvel işletmeye alınan Kızılcapınar Barajı’nda suların çekilmesiyle birlikte terk edilmiş yapılardan kimileri gün yüzüne çıktı.
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Ova köyü mevkisindeki çay üzerine 1994 yılında inşa edilerek işletmeye alınan 36 milyon metreküp kapasiteli Kızılcapınar Barajı’nda suların azalmasıyla birlikte eski yapılan gün yüzüne çıktı. Su düzeyi 100 kotunda olan barajda, suların çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan görüntü dron ile havadan görüntülendi.
Barajın inşası sebebiyle meskenlerin terk edilerek köyün üst bölgedeki yamaca inşa edildiğini; birtakım köy sakinlerinin de ilçe merkezine taşındığını anlatan Ova Köyü Muhtar Azası Osman Sevim, "Bu yapılar 1975’li yıllarda yapıldı. 1992 yılından sonra baraj inşaatının başlamasıyla birlikte kimi köy sakinleri öteki yere taşındı. İlçe merkezine taşınanlar oldu. Yeri olanlar köyü üst taşıyarak konutlarını yaptı. Baraj geldikten sonra kullanılmayan bu meskenler su altında kaldı. Sular çekildi. Su meskenlerin hududuna kadar geliyordu. Dolduruyordu. Bu yapılar gözükmüyordu. Sular çekilince meskenler gözükmeye başladı. Bu suyun altında insanların yeri vardı, fındığı vardı. Mezarlıklar vardı. Hepsi suyun altında kaldı. Yolda vardı. Köyün bir başından giriyordu Kızılcapınar istikametine kadar gidiyordu. Mezarlıkları çıkartılabilenler çıkartıldı. Daha evvelce defnedilenler kaldı. Zira yerleri aşikâr değildi. Yerleri bilinen definler alındı" diye konuştu.
Barajdaki suyun Nisan ayına kadar beklenen yağışlarla birlikte yine yükselmesi öngörülürken vatandaşların bilhassa bahçe sulama, araç yıkama hususlarında hassas davranmaları, suyu tasarruflu kullanmaları istendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Kasım, 2025 04:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Devrilen traktörün altında kalan sürücü yaralandı

Kastamonu’da tarla sürdüğü sırada şarampole devrilen traktörün altında kalan şoför yaralandı.
Kaza, Budamış Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, tarla süren Murat A. yönetimindeki traktör, şarampole devrildi. Devrilen traktörün altında kalan şoför yaralandı. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye takımları tarafından kurtarılan yaralı, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin