Kızılcapınar Barajı’nda sular çekilince terk edilmiş yapılar ortaya çıktı - Karabük Haber Postası
kizilcapinar barajinda sular cekilince terk edilmis yapilar ortaya cikti xkCb2YFA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Şubat, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Kızılcapınar Barajı’nda sular çekilince terk edilmiş yapılar ortaya çıktı

Zonguldak’ta 31 yıl evvel işletmeye alınan Kızılcapınar Barajı’nda suların çekilmesiyle birlikte terk edilmiş yapılardan kimileri gün yüzüne çıktı.

Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Ova köyü mevkisindeki çay üzerine 1994 yılında inşa edilerek işletmeye alınan 36 milyon metreküp kapasiteli Kızılcapınar Barajı’nda suların azalmasıyla birlikte eski yapılan gün yüzüne çıktı. Su düzeyi 100 kotunda olan barajda, suların çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan görüntü dron ile havadan görüntülendi.

Barajın inşası sebebiyle meskenlerin terk edilerek köyün üst bölgedeki yamaca inşa edildiğini; birtakım köy sakinlerinin de ilçe merkezine taşındığını anlatan Ova Köyü Muhtar Azası Osman Sevim, “Bu yapılar 1975’li yıllarda yapıldı. 1992 yılından sonra baraj inşaatının başlamasıyla birlikte kimi köy sakinleri öteki yere taşındı. İlçe merkezine taşınanlar oldu. Yeri olanlar köyü üst taşıyarak konutlarını yaptı. Baraj geldikten sonra kullanılmayan bu meskenler su altında kaldı. Sular çekildi. Su meskenlerin hududuna kadar geliyordu. Dolduruyordu. Bu yapılar gözükmüyordu. Sular çekilince meskenler gözükmeye başladı. Bu suyun altında insanların yeri vardı, fındığı vardı. Mezarlıklar vardı. Hepsi suyun altında kaldı. Yolda vardı. Köyün bir başından giriyordu Kızılcapınar istikametine kadar gidiyordu. Mezarlıkları çıkartılabilenler çıkartıldı. Daha evvelce defnedilenler kaldı. Zira yerleri aşikâr değildi. Yerleri bilinen definler alındı” diye konuştu.

Barajdaki suyun Nisan ayına kadar beklenen yağışlarla birlikte yine yükselmesi öngörülürken vatandaşların bilhassa bahçe sulama, araç yıkama hususlarında hassas davranmaları, suyu tasarruflu kullanmaları istendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda kazaya karisan ehliyetsiz ve alkollu surucuye 225 bin lira ceza wySfancq
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Mart, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da kazaya karışan ehliyetsiz ve alkollü sürücüye 225 bin lira ceza

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada, sürücülerden birinin hem alkollü hem de ehliyetsiz olduğu ortaya çıktı. Sürücüye 225 bin lira, aracın sahibine ise 43 bin 965 TL idari para cezası uygulandı.

Kaza, Esentepe Mahallesi İstanbul Caddesi üzerindeki Tır Garajı Kavşağı’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, B.D. yönetimindeki 55 AEU 086 plakalı otomobil ile Y.D. idaresindeki 06 UB 453 plakalı otomobil çarpıştı. Kaza ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yaptığı incelemede sürücü B.D.’nin 1.70 promil alkollü olduğu ve sürücü belgesinin daha önce daimi olarak iptal edildiği belirlendi. Ayrıca kazaya karışan aracın Vezirköprü Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından yakalamalı olduğu tespit edildi.

Polis ekipleri tarafından sürücü B.D.’ye Karayolları Trafik Kanunu kapsamında “ehliyeti iptal edildiği halde araç kullanmak” ve “alkollü araç kullanmak”tan toplam 225 bin TL idari para cezası kesildi. Araç sahibine ise “ehliyetsiz kişiye araç kullandırmak” ve “araç muayenesini yaptırmamak” suçlarından 43 bin 965 TL ceza uygulandı. Öte yandan, alkollü sürücü hakkında “trafik güvenliğini tehlikeye sokma” suçundan adli işlem başlatıldığı öğrenildi.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin