blank
Ramazan Akca tarafından
23 Ağustos, 2023 13:39 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kentsel Dönüşümde Öncelik Vatandaşın Oluyor

Karabük’te 12 yıldır Adatepe Mahallesindeki Kentsel Dönüşüm projesi bünyesinde çalışmalar devam ederken öncelik olarak hak sahiplerinin daireleri veriliyor. Birinci derece deprem bölgesi olan Karabük’te kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Çebioğlu Grup tarafından yükleniciliği üstlenen Adatepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde de ikinci faz çalışmalarında sona yaklaşıldı. Karabük Belediyesi ile yapılan protokol çerçevesinde yürütülen çalışma bünyesinde hak sahiplerine dairelerinin teslim edilmesi öncelik hedefler arasında yer alıyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Çebioğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi, “Karabük biliyorsunuz öncelikli deprem bölgesi olduğu için Karabük Belediyesi'nin bizim önümüzü açmasıyla Adatepe Mahallesi 350 dönümden oluşuyor. 250 tane hane vardı burada. Biz yaklaşık bunu 170-175 haneyi satın alma, kat karşılığı anlaşmalar yaparak şu an hepsi bizim mülkiyetimize geçti” dedi. “Biz öncelik olarak Çebioğlu firması olarak ilk önce mal sahiplerinin mağduriyetini giderebilmek için kendilerine şu gördüğünüz 60 dairelik konuttan yedi sene önce teslim ettik” diyen Çebi, “Bu ikinci bloğumuz 61 daireden oluşuyor. Bunların da tamamını mal sahiplerine vermek kaydıyla bir de üçüncü etabımız var ileride. O da şu an altıncı kata çıktı. Nasip olursa bir sene içerisinde buradaki mal mülk sahibinin 270 tane dairelerini teslim etmiş bulunmaktayız. Yani hani bu Türkiye'nin hiçbir yerinde görülen bir şey değil şu an. Yani biz öncelikle yer sahiplerinin haklarını teslim ediyoruz. Sonra kendi ülkemize geçen arsalarını üzerine kendi konutlarımızı yapacağız. Yani önceliğimiz burada hak sahipleri” ifadelerini kullandı. Projede 12. Yılı geride bıraktıklarını aktaran Çebi, “Adatepe Mahallesi'nin zemini çok iyi bir zemin değil. Tabii biz buraya kendi firmamıza ait olan fore kazık makinemizde, bütün binaların altına kazıp çakıyoruz. Hatta bu gördüğünüz binanın alt tarafında da fore kazıklarımız var. Yani şu an tam bir deprem bölgesinde olduğumuz için tam depreme ani artık yakışır mı? Yarışır mı? Ne diyeceksek güvenli binalar üretmeye çalışıyoruz. Ondan sonra şuan için hani biz firma olarak yaklaşık on iki seneden beri bu işin içindeyiz. Ve bugüne kadar yaklaşık 25 milyon dolar civarında bir bütçeyi buraya harcadık ve şu an hiçbir şey satmadan hiçbir artı gelirimiz olmadan hani burada mal sahiplerine önceliğimiz dairelerini teslim etmek. Kendi gücümüzle kendi finansımızla bunu finansman ediyoruz. Kredi kullanmıyoruz. Hiçbir mal sahibimizi mağdur bugüne kadar bütün kiralarını gününde yatırdık. Ve şu andan itibaren de yatırmaya devam ediyoruz. İnşallah ikinci fazımızı bir üç ay içinde teslim edeceğiz” diye konuştu.(İHA) https://youtu.be/T7IKOGZ-X4c
Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.