Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Ocak, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kenevir kabinlerinde melezleme yöntemiyle yeni kenevir çeşitleri elde etmeye çalışıyorlar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından kurulan kenevir kabinlerinde, yerli kenevir çeşitlerinin lif oranını artırılması için yüksek lif oranına sahip yabancı çeşitler ile melezleme yapılarak yeni çeşitler elde edilmeye çalışıyor. OMÜ, ayrıyeten bu çalışma ile dünyadaki tüm kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmayı amaçlıyor.
OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü yeni kenevir çeşitleri ortaya çıkarma, kenevirden katma kıymeti yüksek eserler elde etmek, bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmak emeliyle yıllardır çalışmalar yürütüyor. Enstitüsünün çabucak yanında kurulan serada kenevir yetiştirilerek akademik çalışmalar yürütülüyor. Sera içinde bulunan kenevir kabinlerinde yeni kenevir çeşitleri elde etmek için ağır bir çalışma yaptıkları söyleyen Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, "Bu kabinler kenevir genotiplerini melezleme kabinleridir. Kabinlerde çelik profille yapıldı ve etrafı polen geçirmeyecek örtülerle sarıldı. Biz burada melezleyeceğimiz genotipleri muhakkak bir sıra halinde içine ekmekteyiz. Orada toz alışverişi istediğimiz anne ve baba ortasında olur. Meydana gelen yavru istediğimiz genotip özelliklerle sağlanmış olur. Kabinler dışarıya polen veremezler. Dışarıdan da polen alamazlar. Kendi içerisinde bizim seçeceğimiz ebeveynler oluşacağı için ıslah çalışmalarında bu kabinleri kullanmaktayız. Buradaki 16 kabinde 16 farklı genotip melezlemesini burada yapabilmekteyiz. Yıl içerisinde bu kabinlerde birkaç kuşak yapmak suretiyle istek ettiğimiz 32 yahut daha yüksek kombinasyonda melezleme çalışması yapıyoruz. Bu kombinasyonlar daha sonra müşahede bahçelerine dönüştürülüyor. Tahminen onlarca, yüzlerce genotip elde ediyoruz. Bunların içerisinde gerek ölçüm gerekse de laboratuvar çalışmalarımız sonucunda yeni adaylarımız ortaya çıkıyor. Burada lif oranı, verimlilik, tohum randımanı üzere özellikler araştırılarak yeni çeşitlere yol çıkarmaktayız. Tıpkı vakitte ilaç aktif unsuru gayeli üretim çalışmalarımız evvel laboratuvar ortamında ve kabinlerde devam ediyor" dedi.

"Gen bankası oluşturmak istiyoruz"
"Bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmak istiyoruz" diyen Prof. Dr. Aytaç şunları söyledi:
"Bizim için kıymetli olan üniversitemiz bünyesinde dünyadaki bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmaktır. Gen bankasını geliştirme çalışmamız var. Burada asıl gayemiz genetik varyasyon oluşturmaktır. Bugün dünyada esmeri, sarısı, beyazı her türlü insan var. Kenevirinde her türlü genetiğini bulunduran genotipleri elde etmek istiyoruz. Kısa boyludan uzun boyluya, kollu olandan kolsuz olana , tohumu iri olandan küçük olana üzere mümkün olduğunca farklı varyasyonlar oluşturmak istiyoruz."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Zonguldak’ta jandarma ve polisin denetimleri sürüyor

Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü ve Vilayet Jandarma Komutanlığı gruplarınca 28 Nisan-4 Mayıs 2025 tarihleri ortasında yürütülen asayiş ve güvenlik uygulamalarının sonuçları açıklandı.
Yapılan çalışmalarda çeşitli cürümlerden aranan toplam 61 kişi yakalandı. Bunlardan 15’i hakkında katılaşmış mahpus cezası bulunurken, 46 kişi söze yönelik aranıyordu. Yakalanan şahıslardan 10’u 0-5 yıl ortası, 4’ü 10 yıl üzeri mahpus cezasına çarptırılmıştı.
Kaçak maden ocaklarına yönelik yürütülen kontrollerde 5 farklı bölge denetim edilirken, 3 ihbar değerlendirildi. Tespit edilen 1 kaçak ocak imha edilirken, burada 10 metre ray ve 1 vinç ele geçirildi.
Uyuşturucuya yönelik 13 operasyonda 4 kişi gözaltına alındı, 7 kişi tutuklandı, 1 kişi ise isimli denetim kuralıyla özgür bırakıldı. Operasyonlarda 0,74 gram metamfetamin, 268,45 gram esrar, 24,04 gram sentetik kannabinoid, 1.553 adet sentetik ecza hap, 2 kök kenevir bitkisi, 20 adet LSD, 7 tabanca fişeği ve 3 uyuşturucu aparatı ele geçirildi.
Toplam 813 kişinin sorgulandığı okul etrafı kontrollerinde 261 okul, 53 metruk bina, 111 umuma açık yer ve 691 servis aracı denetim edildi. Kontrollerde öğrencilerin güvenliği öncelikli tutuldu.
Trafik grupları tarafından gerçekleştirilen 710 uygulamada, 21 bin 975 araç ve 14 bin 62 kişi denetlendi. Kontrollerde hem şoförlerin evrakları hem de araçların teknik durumu denetim edildi.
Ele geçirilen silahlar ortasında bir adet ruhsatsız tüfek yer aldı. Sistemsiz göçle çaba kapsamında yapılan iki farklı uygulamada ise 24 kişi sorgulandı, bunların 18’inin yabancı asıllı olduğu bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.