blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Haziran, 2024 00:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Tıklanma Sayısı: 229
Yorum Sayısı: 0

Kene vakalarının yoğun olduğu Kastamonu’da uzmanından uyarı: “Keneden korunmak için açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmeli”

KASTAMONU (İHA) – Kurban Bayramı’nın idrak edildiği günlerde havalarında ısınmasıyla birlikte kenelerin yoğun olarak görüldüğü Kastamonu’da, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı uzmanlar uyarıda bulunarak, “Bağ, bahçe, tarla, orman, piknik alanları gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmeli, pantolon paçalarını çorap içine sokulmalıdır” dedi.

Kurban Bayramı vesilesiyle vatandaşların büyükbaş hayvanlarla temasının fazla olması ve havaların aniden ısınmasıyla birlikte kenelerin aktivitesi artmaya başladı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü, Kastamonu gibi kırsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülmeye başlandı. Bu kapsamda Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Osman Kocabıyık, vatandaşları keneden korunmaları için uyarılarda bulundu.

Kastamonu’nun KKKA virüsünün görüldüğü endemik bölgelerden birisi olduğunu belirten Uzm. Dr. Kocabıyık; bağ, bahçe, tarla, orman, piknik alanları gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmesini ve pantolon paçalarını çorap içine sokulması gerektiğini söyledi.

Kenenin çıkarılmasının profesyonellik gerektirmediğini belirten Uzm. Dr. Osman Kocabıyık, “Çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarılmalıdır” dedi.

“Kastamonu, hastalığın görüldüğü endemik bölgedir”

Kastamonu’nun KKKA virüsünün görüldüğü endemik bir bölge olduğunu ifade eden Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Osman Kocabıyık, “Ülkemizde İç Anadolu Bölgesi’nin kuzey kesiminde, Orta Karadeniz Bölgesi’nde ve Doğu Anadolu’nun kuzey kesiminde görülüyor. Kastamonu’da, hastalığın görüldüğü endemik bölgedir. Her yıl ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları içerisinde kenelerin yoğun olarak bulunduğu mevsimde hastalık karşımıza çıkıyor. Korunma ve erken tanı çok önemli. Hastalık klinik ve subklinik olarak, halsizlik, yüksek ateş, kırgınlık gibi genel enfeksiyon belirtileriyle başlayıp ileri dönemlerde tüm vücutta ve iç organ kanamalarıyla seyreden ciddi bir hastalığa dönüşüyor. Yaklaşık her 20 kişiden birinde ölümcül olan hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte destek tedavisi dediğimiz eksilen kan ürünleri yerine konmakta ve organ yetmezliği keşiflerine yönelik ek tedaviler yapılmaktadır. Hastalığa yakalananlara destek amacıyla kan ve kan ürünleri kullanıldığından hastalığın tedavisinde kan bağışının önemini de vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

“Piknik alanları gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmeli, pantolon paçalarını çorap içine sokulmalıdır”

Keneden korunma yöntemlerine değinen Uzm. Dr. Kocabıyık, “Bağ, bahçe, tarla, orman, piknik alanları gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmeli, pantolon paçalarını çorap içine sokulmalıdır. Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudunuzun ve elbisenizin her yerine dikkatlice bakılmalı, vücudunuzu özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil kendiniz veya bir başkası tarafınca kontrol edilmelidir” şeklinde konuştu.

“Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır”

Kene çıkarmanın profesyonellik gerektirmediğine işaret eden Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Osman Kocabıyık, “Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, cımbız, eldiven) çıkarılmalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi yağlı maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastalığa yakalanan 4 kişiden birinde kene tutma öyküsü olmamakla birlikte hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunma öyküsü mevcut. Bu nedenle hayvancılık ile uğraşanların hayvanların üzerindeki keneleri çıplak elle patlatma, ezme tarzında temizlik yapmaması önemlidir. Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler” ifadelerini kullandı.

blank
blank
Berkay Doğan tarafından
04 Ocak, 2025 13:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Tıklanma Sayısı: 18
Yorum Sayısı: 0

Karabük İl Özel İdaresi 2024 Yılı Çalışmalarını Tamamladı

Karabük Valiliği, İl Özel İdaresi’nin 2024 yılında gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin detaylı bir açıklama yaptı. Valilik, tüm Karabüklülerin refahı ve altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi için yürütülen çalışmalarda önemli başarılar elde edildiğini belirtti.

ALT YAPI ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ İLERLEME

2024 yılı boyunca İl Özel İdaresi tarafından:

  • 134 bin ton seyyar taş kırma makinesi üretimi ve 196 bin ton taş ocağı üretimi gerçekleştirilerek toplamda 330 bin ton alt temel malzeme üretildi.
  • 116 kilometrelik yol bitümlü sıcak karışımla (BSK) kaplandı ve 1.323 ton yama çalışması tamamlandı.
  • Kasım ayında etkili olan yoğun kar yağışı sonrasında kapanan 3.919 kilometrelik 274 köy yolu, karla mücadele ekipleri ve diğer kurumların desteğiyle ulaşıma açıldı.

İÇME SUYU VE KANALİZASYON ÇALIŞMALARI

  • İl genelinde toplam 41 bin 558 metre boru alımı yapılırken, bunun 33 bin 950 metresi içme suyu ve 7 bin 608 metresi kanalizasyon borusu olarak kullanıldı.
  • Karabük T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun kanalizasyon şebekesi için 3 bin 800 metre uzunluğunda koruge boru döşendi ve 94 adet parsel bacası inşa edildi.

KÖYDES PROJELERİNDE BÜYÜK KATKI

2024 yılı Köylerin Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) kapsamında Karabük’e 77 milyon TL ödenek ayrıldı. Bu bütçe ile:

  • 16 projeden 15’i tamamlandı, bir projede ise %90 ilerleme kaydedildi.
  • 2005-2024 yılları arasında toplam 1.641 proje hayata geçirilerek, 801 km yol, 782 içme suyu, 39 kanalizasyon ve 19 sulama projesi tamamlandı. Ayrıca susuz olan 37 köye sağlıklı içme suyu ulaştırıldı.

KATI ATIK TOPLAMA HİZMETLERİ DEVAM EDİYOR

252 köy ve 650 alt ünitede bulunan 4.045 konteyner ile düzenli çöp toplama çalışmaları yürütüldü.

PROJELERİN TAMAMLAMA ORANI YÜKSEK

2024 yılında Plan, Proje, Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından yürütülen 66 projeden 39’u tamamlandı ve 27 projenin çalışmaları sürüyor.

TEŞEKKÜR VE 2025 VİZYONU

Valilik açıklamasında, projelerin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür edilirken, 2025 yılında da çalışmaların artarak devam edeceği vurgulandı. Karabüklü vatandaşların refahı ve mutluluğu için tüm imkanların seferber edileceği ifade edildi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bu web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylar için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.