Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’ya kurulacak organize sanayi bölgesi için yer seçimi komisyon süreci başladı

Kastamonu’da 4 milyon 500 bin metrekare alanda inşa edilecek olan ve fizibilite çalışmaları tamamlanan Araç-İhsangazi Organize Sanayi Bölgesinin yer seçimi komite süreci başladı.
Kastamonu’da yapılması planlanan Araç ve İhsangazi ilçeleri sonlarında yer alacak Araç-İhsangazi Orhangazi Sanayi Bölgesi’nin fizibilite çalışmaları tamamlandı. 4 milyon 500 bin metrekare alanda yapılması planlanan OSB, düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Araç-İhsangazi Organize Sanayi Bölgesinin tanıtım toplantısına Kastamonu Valisi Meftun Kollu ile bakanlık yetkilileri, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve iş adamları katıldı.
Toplantının açılışında Araç-İhsangazi Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgiler veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü yetkilisi Mithat Kaya, "Kastamonu Valiliğince yer seçimi yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun bir biçimde Araç-İhsangazi Organize Sanayi Bölgesi için yer seçimi talebinde bulunulmuş, kelam konusu talep Bakanlığımızca incelenmiş ve bugün burada yer seçimi komite üyesi kurum temsilcilerinin katılımıyla yer seçimi komite toplantısı gerçekleştirilecektir. Toplantı sonrasında yer seçimi komite üyesi kurumların vermiş oldukları görüşler kapsamında yer seçimi komite raporu hazırlanarak imza altına alınacaktır. Kalan iş ve işlemler yine Yer Seçimi Yönetmeliğindeki kararlar doğrultusunda yürütülecek olup, kurum görüşlerinin tamamlanmasını müteakip Araç-İhsangazi OSB yeri olarak kesinleştirilecektir. Ben tekraren bugün yapılacak toplantının ülkemiz, Kastamonu ve Araç ve İhsangazi ilçelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor ve emeği geçecek olan tüm kurul üyelerine teşekkür ediyorum" dedi.

"Araç-İhsangazi OSB yatırımı gerçekleştiğinde demiryolu da gelecektir"
Toplantının güzel olmasını dileyen Vali Meftun Kısımlı ise, "Bizim bir demiryolu umuduz var. Bu yatırım gerçekleştiğinde Kastamonu’nun demiryolu hasreti de bu vesileyle Araç-İhsangazi OSB’ye demiryolu getirerek, sona ermesini temenni ediyoruz. Yatırımlar açısından ulaşım değerli. Bundan ötürü öbür kıymetli bir yol da Kastamonu-İnebolu yolu. İnebolu’daki limanımızda genişletme çalışması bitmek üzere. Bu yatırım tamamlandığında mevcut hali ileride kâfi olmayacaktır. Tahminen de daha da ekler yapılarak deniz yolu olarak bu yatırımı daha geniş pazarlara ulaştırmak için daha da genişletilmesini umut ediyoruz. Kastamonu açısından sahiden çok değerli yatırım. Kastamonu demografik bir sorunu var. Hem nüfus artmıyor, hem de çok süratli yaşlanıyor. En yaşlı vilayetlerden biriyiz. Umarım bu yatırım Kastamonu’ya dışarıdan ek nüfusun gelmesine vesile olur. Biz ilgili kamu kurumları olarak elimizden gelenleri yaptık" diye konuştu.

"Ülkemiz açısından büyük bir hizmet olacak"
AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay ise, "Bugün heyecanlı bir gün. Kastamonu için büyük adım atmak üzereyiz. KATSO bu süreci süratli bir biçimde yürüttü. İnandık ve azmettik. Kastamonu’nun nüfusunu ve hayat standardını yükseltecek bir OSB’miz hayata geçecek. Kastamonu’da göçü durdurmak 1’inci gayemiz, 2’nci amacımız göçü geri çevirmek. Kastamonu nüfus olarak arttığında birçok hizmette resen gelecek. Milyonluk vilayetlerle yarışabilmek için nüfusun artması gerekiyor. Ülkemiz açısından da büyük bir hizmet olacak. Marmara Bölgesi’ne sıkışmış bir sanayi var. Ülkemizi de rahatlatacak bir proje" tabirlerini kullandı.

"23 yıla baktığımızda üretim kapasitelimizin arttığını söylemek mümkün"
AK Parti Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci de, "İstikbalimizin ve istiklalimizin en büyük gereği ekonomik bağımsızlıktır. Sahiden de üretim gücüne sahip güçlü ülkelerin refah içerisinde bir gerçek. Cumhurbaşkanımız liderliğinde yaşadığımız 23 yıla baktığımızda üretim kapasitelimizin arttığını, çeşitliliğinin artığını söylemek mümkün. Kastamonu özelinde baktığımızda 23 yıllık iktidarımız devrinde de Kastamonu’nun üretim altyapısının çok süratli geliştiğini, ivme kazandığını çok rahat bir biçimde söylemek mümkün. Bilhassa merkez OSB’mizin çalışmaları, Taşköprü, Tosya, Seydiler OSB’lerimiz, yakında açılışı yapılacak olan Tarım OSB’miz ve bugün Araç-İhsangazi OSB’miz sahiden Kastamonu’nun çok büyük güçleri olarak hayatımızda yer alacak. Bunun içinde emek vermeyi daima birlikte sürdürüyoruz" formunda konuştu.

"OSB tamamlandığında 15-20 bin çalışan olacak"
KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ise, "Kastamonu’daki en büyük projelerden biri. Vilayetimizde şu anda 5 tane OSB var. Hepsinin toplamından daha büyük bir alanda OSB yapmaktır. Bunlarda vilayetimizin başarısıdır. Süreç süratli ilerliyor. Yer teslim konusunda da bu uğraşımız devam edecektir. Şu anda halihazırda OSB için 68 tane müracaatımız var. milyar TL’lik yatırımlar önümüzdeki günlerde gelecek. Teknolojik yatırımlar geliyor. Burada yapılacak olan OSB’nin Türkiye’nin en bedelli OSB olacağını tez ediyorum. Zira yeşil dönüşüm kapsamında, yeşil OSB kapsamında çok bedelli OSB yapacağız. Toplumsal donatıları olacak. Bu Kastamonu’nun birlik ve beraberliğinin başarısıdır. Burada 15-20 bin çalışan, Kastamonu’da nüfusuna da yaklaşık 50-70 bin ortası nüfus beklentimiz var" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından Araç-İhsangazi OSB hakkında iştirakçilere bilgilendirmeler yapıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 4dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon’da raylı sistem için ilk kazma bu yıl sonunda vurulacak

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in mesken sahipliğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’ün katılımlarıyla Trabzon Raylı Ulaşım Sistemi Projesi’nin tanıtımı yapıldı. Projeyi süratle hayata geçirmek için gün gün takip ettiklerini yineleyen Lider Genç, "Projemiz 2026 yılı yatırım programına dahil edilecek ve yıl bitmeden birinci kazmayı vurmuş olacağız" dedi.
Başkan Genç’in konut sahipliğinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’ün katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Kentiçi Raylı Sistemler Şube Müdürü Kutay Güzel, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Kentiçi Raylı Sistemler Proje Dairesi Başkanı Ahmet Tunçsoy, Yüksel Proje A.Ş. Yönetim Kurulu Lideri Celal Akın, ilgili kurumların yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Bugün, kentimizin şehir içi ulaşımı açısından büyük kıymet taşıyan ve seçim devrinde birinci kelamımız olarak taahhüt ettiğimiz kent içi raylı sistem projemizin tanıtım toplantısında bir ortaya gelmiş bulunuyoruz. Trabzon’u ayrıntılı halde tahlil ettiğimizde, bilhassa kent içi ulaşım standartlarının yükseltilmesi, daha konforlu bir ulaşım sağlanması ve toplu taşımayı teşvik etmek ismine yapılan çalışmaların öne çıktığını görmekteyiz. Bu çalışmalardan en kıymetlisi de raylı sistem projemizdir. Bu projeyi sizlere seçim sürecinde birinci kelamımız olarak duyurmuştuk. O gün kamuoyuna, ’Bu işi ay, gün ve saat saat takip edeceğim’ diyerek bir taahhütte bulunmuştum. Hamdolsun, bugün geldiğimiz noktada bu kelamımızı adım adım hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. 4 Nisan’da mazbatamızı aldıktan sonra, 24 Nisan’da çok değerli genel müdürümüzün de teşrifleriyle belediyemizde birinci protokolümüzü imzaladık. Akabinde, 13 Ağustos 2024 tarihinde projemiz Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan onay aldı. Süratli ve kararlı bir takip sürecimizin sonucunda, 12 Ekim 2024 tarihinde de uygulama projesinin ihalesini gerçekleştirdik. Yüksel Proje firmamıza yer teslimini hızla tamamladıktan sonra, uygulama projesi ve güzergah çalışmaları eş vakitli olarak başlatıldı" dedi.
Trabzon’da yaşayan 825 bin vatandaşın yaklaşık 551 bini Akçaabat, Ortahisar ve Yomra ilçelerinde yaşadığına dikkat çeken Genç "Bu ilçelerimiz tıpkı vakitte trafik yoğunluğunun da en fazla olduğu aks üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle, raylı sistem projemizi bu üç ilçeyi birbirine bağlayacak halde planladık. Bu vizyonun gerçekleşmesine katkı sunan başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, değerli hemşehrimiz Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na teşekkür ediyorum. Projemizi sahiplenmesi ve takviye vermesi bizler için çok değerli oldu. Raylı sistem projemiz 32 kilometrelik bir çizgi üzerinde şekillenecek. Başlangıç noktamız Akyazı’daki şehir hastanesi ve stadyum alanı olacak; buradan hareketle Meydan, otogar, KTÜ ve havalimanı güzergahıyla ilerleyecek. Devamında ise Akçaabat ve Yomra ilçelerimize ulaşan bir yapıya kavuşacağız" diye konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ise yaptığı sunumda, "Her kentin kendine mahsus bir durumu var. Hiçbir kent öbür bir kent için tam olarak örnek değil. Trabzon için yalnızca Trabzon’a uyan, Trabzon’a çok düzgün oturdu diyebileceğimiz bir formül gerekmekteydi. Bu açıdan bakıldığında malumunuz kıyı yolumuz var lakin oturum alanları zirvelerde. Hasebiyle bu kenti bir tramvay ile çözme fikri birinci adımdı. Dümdüz bir kentten bahsetmiyoruz. Tüm kentlerimizi dikkate aldığımızda tahminen de en süratli sayılabilecek bir proje süreci yaşadık. Tüm paydaşlarımızla görüştük. Biz de raylı sistem deneyimimizle, kente nüfuz etmesi gereken tahlilleri üretmeye çalışan taraf olarak düzgün bir paydaşlık ortaya koyduk. 100 yıl duracak sistemler. Bu manada gözümüzden kaçan hiçbir şey olmamalı diye hassasiyet gösterdik. Kısa vadeli değil uzun vadeli bir tahlil olması için çalıştık. Akçaabat’tan Yomra’ya planladık. Birinci etap, Akyazı’dan, yani kent hastanesinden başlayan, merkeze gelen, havalimanını gören ve terminale ulaşan 16 kilometrelik orta kısmıdır."

Metro karakteristiğine dönüştürülmüş raylı sistem
"Şimdi biz tramvay mı metro mu diye baktığımızda aslında burada tramvay ismi ile yola çıkıldı ancak karakteristiği itibariyle artık metrolaştı" diyen Eyigün "Arazi kaideleri yeraltını kullanmayı mecburî kıldı. Tam sinyalize, tam otomatik, makinist inisiyatifini geride bıraktığımız manuel kullanımı olmayan, hasebiyle bunları birleştirdiğimizde metrolaşmış bir raylı sistem ortaya çıktı. Tramvayın ortalama suratı yer yer 15 kilometreye, 20 kilometreye düşer. Yani birinci viteste giden bir araçtır, karışık trafiktir, karayolunu tesirler, karayolundan etkilenir. Halbu ki biz burada Trabzonluya raylı sistemi tercih etmesi ve süratli bir formda erişim sağlayabilmesi için ortalama suratını yükselttiğimiz öbür modlarla çakışmayan bir sistemi hedeflemiş olduk. Bu da aslında karakteristikleri itibariyle bize, metro karakteristiğine dönüştürmüş bulunduğumuz bir raylı sistem gösterdi. Bu manada tüm paydaşlara, topraklarını kullandığımız ya da yerlerini kullanma ile ilgili erişimle ilgili fikir veren tüm paydaşlarımıza teşekkür etmek istiyoruz" sözlerini kullandı.

16 kilometrede 16 durak
Eyigün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ortalama süratimiz 40-42 kilometreye çıkıyor. Sistemimiz, 70-80 kilometre süratle giden, ortalaması tüm dur kalklarla bir arada 40 kilometrenin altına düşmeyen bir metro karakteristiğine büründü. 5 dakikada bir sefer yapabilen bir sistem, bunu istersek daha da sıklaştırabiliriz. Yani fiziki olarak 2 dakikalara kadar metroları sefer aralığı olarak sıklaştırabiliyoruz. Birinci etabımız 16 kilometrelik etap, 16 istasyon. Tramvay 500-600 metrede bir durak yapar, çok hızlanmadan durur. Metro dediğimiz 800 metre, 1000 metre, 1200 metre üzere hızlanan 70-80 kilometreyi bulan, yavaşlayan lakin parkur prestiji ile bir arada ortalama suratının yüksek olduğu sistemdir. Bizim durak orta aralar 1000 metre yaklaşık ortalamasına oturmuş oldu. Şu anda sondaj çalışmalarımızın yüzde 9’unu tamamlamış durumdayız ve sondaj makinelerimiz hala etkin bir halde çalışmaya devam ediyor. Yıl sonuna kadar tüm çalışmaları tamamlamayı ve projemizi 2026 yatırım programına dahil ederek bir üretim projesine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu süreç, Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürütülmektedir. İnşallah, yıl sonu prestijiyle bu çalışmaları tamamlamış olacağız."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.