Kastamonu’da hayvanlara 720 bin doz şap ve brucella aşısı yapılacak
Kastamonu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü takımları tarafından bu yıl içerisinde 520 bin doz şap ve 200 bin doz brucella aşısı yapılması hedefleniyor.
Kastamonu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü grupları tarafından son aylarda ülke genelinde şap hastalığının artış göstermesi üzerine aşılama çalışmalarını hızlandırdı. Etraf vilayetlerde görülen şap hastalığının bulaş riskini azaltmak için Kastamonu Canlı Hayvan Pazarı ile Tosya, Devrekani ve Taşköprü Canlı Hayvan Pazarları hala kapalı tutuluyor. Hayvan pazarlarının açılabilmesi, şap ve brucella hastalığına karşı küçükbaş ve büyükbaş hayvanların korunması maksadıyla Kastamonu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü gruplarınca aşılama çalışmaları devam ettiriliyor. Kuvvetli kış kaidelerine karşın takımlar, köy köy gezerek küçükbaş ve büyükbaş hayvanları aşılıyor. Ayrıyeten gruplar, aşılama çalışmalarının yanı sıra yetiştiricileri de hastalık ve hayvan sıhhati hakkında bilgilendiriyor.
Kastamonu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, "Zorlu kış kaidelerine karşın alandayız. Hayvan sıhhati gruplarımız, büyükbaş ve küçükbaş hayvanları hastalıklardan korumak için aşılama çalışmalarına devam ediyor. Bu yıl 520 bin doz şap, 200 bin doz brucella aşısı yapmayı hedefliyoruz. Hayvan sıhhati, insan sağlığıdır" denildi.
Samsun’da öğrenciler tasarladıkları robotlarla yarıştı
Samsun’un Canik ilçesinde düzenlenen ROBOSAM Robot Yarışması’nda 250 öğrenci hazırladıkları robotlarla birincilik için yarıştı.
Canik Belediyesi Hasan Doğan Spor ve Eğitim Merkezi’nde, Canik Belediyesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ROBOSAM Robot Müsabakası büyük heyecana sahne oldu. Vatandaşların ağır ilgiyle katıldığı müsabakada 17 ilçeden 250 öğrenci, 5 farklı kategoride birincilik için uğraş etti. Öğrencilerin farklı teknik özelliklerle hazırladığı 126 robotun görücüye çıktığı müsabakada büyük heyecan ve rekabet yaşandı.
"Bu alanda gençlerimize dayanak verme üzere bir zorunluluğumuz var"
Yarışmanın açılışında konuşan Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, "İşin müsabaka kısmı başka bir durum. Bizim için kıymetli olan gençlerimizin teknoloji ile buluşturulması ve ortaya ufukları sonucunda çıkardıkları eserlerdir. Birinci etapta 4 kategoride yarışacaklar lakin bu müsabakanın ikinci, üçüncü, beşincisinde bu sayı artacaktır. Çok daha çeşitli, robotik manadan robotlar icat edecekler. Bunun bir sonraki kademesi da insansız araçlar olacaktır. Canik Belediye olarak bizler teknolojiye vermiş olduğumuz dayanakla ve bu takviyenin karşılığını buradaki eserlerin ortaya çıkmasıyla görüyor olmak bize mutlu ediyor. Çağ, teknoloji çağıdır. Lokal yöneticiler olarak bizim asli misyonumuzun yanında bu alanda gençlerimize dayanak verme üzere bir zorunluluğumuz var" dedi.
"Yaşam uzunluğu kendilerine dayanak olacak bir beceriyi de elde etmiş oluyorlar"
Samsun Ulusal Eğitim Müdürü Murat Ağar ise "Milli Bakanlığımızın son periyotta Türkiye Yüzyılı olarak isimlendirildiği devirde temelini aslında maharet temelli eğitim sistemi oluşturuyor. Çocuklarımızın uygun niyetle başladığı çalışmaları sonlandırabilmeleri, ömür uzunluğu onlara dayanak olacak marifetleri sergilemeleri değerlidir. Bu maharetleri içerisinde onlara ortamlar, platformlar oluşturulması gerekiyor. Tam da bu noktada ilimiz genelinde ROBOSAM isimli bir müsabaka kurgulandı. Yarış ilimiz genelinde tüm öğrencilerimize açık olarak sergilendi. Öğrencilerimiz yıl uzunluğu yaptığımız çalışmaları, oluşturdukları dizaynları, kodladıkları robotları bugün burada yarıştırıyorlar. Böylelikle ömür uzunluğu kendilerine dayanak olacak bir beceriyi de elde etmiş oluyorlar" diye konuştu.
Vali Yardımcısı V./Canik Kaymakamı Gurur Aydın da "Samsun’da eğitimin yalnızca eğitim kurumları içerisinde gerçekleşmesini biz kabul etmiyoruz. Eğitimin her alana yansıması içim elimizden geleni yapıyoruz. Eğitimi her alanda görmek için çeşitli gayretler gerçekleştiriliyor. Bugün de burada bunlardan bir adedine şahitlik ediyoruz" sözlerini kullandı.
Yarışmada 126 robot, 250 öğrenci, 125 danışman öğretmen mini sumo, labirent, süratli çizgi izleyen, temel çizgi izleyen, en âlâ tasarım kategorisinde yarıştı. Müsabakanın sonunda dereceye girecek öğrencilere mükafatları verilecek.