Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Ekim, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden Teknofest 2024 başarısı

Kastamonu Üniversitesi, Teknofest 2024 çerçevesinde düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’24’te 5 madalya kazandı.
Kastamonu Üniversitesi, Teknofest 2024 çerçevesinde gerçekleştirilen 9. Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’24’te önemli bir başarıya imza attı. Kastamonu Üniversitesi fuarda 2 altın ve 3 bronz olmak üzere toplam 5 madalya kazandı. Ödüller, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı M. Zeki Durak tarafından takdim edildi.
Altın madalyaya layık görülen projelerden ilki, Doç. Dr. Mehmet Akkaş ve Gülseren Sakarya tarafından geliştirilen "Anti-Skar Özellikli C ve E Vitamini Kaynaklı Meyve, Sebze Kabuğu Atıklarından Yara İyileştirici Mat" oldu. Doğal bileşenleri kullanarak yara iyileşme sürecine katkı sağlaması amacıyla geliştirilen mat dikkat çekti. Diğer altın madalyalı proje ise Buğra Çelebi ve Doç. Dr. Erol Tekin’in "Mekanik Histeri Oluşturma, Robotik Hasar Tespit ve Kategorizasyon Sistemi" oldu. Sistem, robotik teknolojiler yardımıyla hasar tespiti yapma ve kategorize etme konusunda yenilikçi çözümler sunuyor.
Bronz madalya kazanan projeler arasında, Dr. Öğr. Üyesi Erman Zurnacı’nın "Dairesel Priz Kapağı Mekanizması" adlı projesi yer aldı. Bu proje, güvenli ve pratik bir priz kapağı tasarımıyla büyük beğeni topladı. Doç. Dr. Kemal Akyol, Doç. Dr. Abdulkadir Karacı ve Muhammed Emin Çiftikçi’nin ortak projesi olan "Trafikte Duyma Engelli Kişileri Fark Etmek İçin Gömülü Sistem Tasarımı" da bronz madalyaya layık görüldü. Proje trafikte duyma engelli bireylerin güvenliğini artırmayı amaçlayan bir sistem olarak dikkat çekiyor. Son olarak, Buğra Çelebi’nin "Saldırı Yönü İşaret Sistemi" başlıklı buluşu da bronz madalya kazandı.
Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, ödül alan akademisyen ve öğrencileri tebrik ederek bu başarıya katkı sağlayan Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde bulunan Patent Destek Ofisi ve tüm personeline teşekkür etti. Rektör Topal, fuarı düzenleyen Türk Patent ve Marka Kurumu’na ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na da desteklerinden dolayı şükranlarını sundu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı Macahel’de nisanda kar yağdı

Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Türkiye’nin birinci ve tek biyosfer rezerv alanı Macahel’e (Camili Havzası) nisan ayında kar yağdı. Lapa lapa yağan karı görüntüleyen vatandaş, "Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor" dedi.
UNESCO’nun İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Uyum Kurulu kararı doğrultusunda 29 Haziran 2005’te "Biyosfer Rezervi Alanı" ilan edilen Macahel, Artvin’in en çok ziyaret edilen bölgeleri ortasında yer alıyor. Her mevsim turist çeken Macahel, birebir vakitte iklimsel olarak da çok farklı bir özelliğe sahip. Dört mevsimi birebir anda yaşama imkânı sağlayan bölgede mevsim geçişleri epeyce hareketli. Kentte hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Macahel bölgesinde de kar yağışı başladı. Bölgede tesirli olan yağmur, kısa müddette yerini kara bıraktı. Macahel yolu ulaşımını sağlayan bölge halkından Osman Başkan, nisan ayında lapa lapa yağan karı görüntüledi. Lider, çektiği görüntüde şunları söyledi:
"Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor. Mayıs da olsa, haziran da olsa hiç fark etmez. Burası Macahel, yağar mı yağar. Yıl 12 ay, her an, her dakika, her gün yağabilir. Güneş de açabilir. Daha 5-10 gün evvel 30 dereceleri buldu sıcaklık ancak şu anda kar yağıyor. Macahel’in zenginliği, hoşluğu bu. Güya ocak ayı üzere yağıyor."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.