Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Eylül, 2024 20:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nde GES dönemi: Çevre dostu enerji için ilk adım tamamlandı

Kastamonu Üniversitesi’nde kurulacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinin fizibilite çalışmaları tamamlandı, çevre dostu enerji için geri sayım başladı.
Kastamonu Üniversitesi’nde kurulması planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinin fizibilite çalışmaları başarıyla tamamlandı. Dünya Bankası tarafından finanse edilen ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali güvencesinde yürütülen bu proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi (KAYEP) kapsamında gerçekleştiriliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nden Mühendis Yeliz Tanış’ın liderliğinde yürütülen çalışmalar, Kastamonu Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Şube Müdürü Erdem Zengin, Enerji Yöneticisi Ekrem Arslanel, Elektrik-Elektronik Mühendisi İbrahim Elmas, Elektrik Teknikeri Ümit Koç ve ekibi tarafından titizlikle yürütüldü. Projenin fizibilite süreci, teknik ve çevresel boyutlar ayrıntılı şekilde değerlendirilerek tamamlandı.
İncelemeler sonucunda, belirlenen alanların güneş enerjisi için uygun olduğu ve projenin hayata geçirilmesine engel teşkil edecek bir sorun olmadığı tespit edildi. GES projesi, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a sunulan bir brifing ile aktarıldı.
Rektör Prof. Dr. Topal, GES projesinin sadece üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamayacağını, aynı zamanda çevre dostu bir çözüm sunarak sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyeceğini vurguladı. Topal, projenin üniversitenin eğitim ve araştırma faaliyetlerine de katkı sağlayacağını belirterek, çevre ve toplum üzerindeki olumlu etkilerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
GES projesi, Kastamonu Üniversitesi’nin enerji ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, temiz ve yenilenebilir enerji kullanımını teşvik ederek uzun vadeli faydalar sağlaması hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Doğadan sofralara

Karadeniz bölgesinde çoklukla yüksek alanlarda yetişen ve şifa kaynağı olan ‘Kaldirik Otu’ Giresun’da toplanılmaya başlanıldı. Kaldirik otu, yörede yıl boyunca tüketmek için turşu kurulmasının yanı sıra yemekleriyle de sofraları süslüyor.
Yüksek kesitlerde doğal olarak yetişen ve sıhhate sayısız yararıyla bilinen Kaldirik Otu, Giresun’da bahar aylarının vazgeçilmez lezzetleri ortasında yerini almaya başladı. Turşusu, kavurması ve kızartmasıyla sofraları süsleyen bu özel bitki, halk ortasında "şifa kaynağı" olarak biliniyor.
Giresun’da nisan ayının ortalarında toplanmaya başlanan Kaldirik Otu, bilhassa yüksek alanlarında, fındık bahçeleri ve yol kenarlarında doğal olarak yetişiyor. Lila renkli çiçekleriyle görsel bir şölen sunan bu bitki, halk ortasında baharın gelişiyle özdeşleştirilirken, boğaz, bademcik iltihabı ve sigara içenler için balgam söktürücü özellikleriyle de dikkat çekiyor.

"Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz"
Giresunlu Ayşe Karaçam, yıllardır bu şifalı bitkiyi toplayarak sofralarında kullandığını tabir ede ederek "Bu çok sağlıklı bir şey. Bilhassa sağlıklı yaşamak isteyenler ve diyet yapanlar tarafından da sevilerek tüketiliyor. Çoklukla nisan ortasından haziran başına kadar toplanır. Taze olarak yemeklerde kullanıldığı üzere turşusu da yapılarak yıl boyunca tüketiliyor. Hatta Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz" dedi.

Yumurta ve mısır unu ile Kaldirik’in lezzet yolculuğu
Kaldirik otunun tüketimi ile ilgili bilgi veren Sevim Koçoğlu Bıçakçı ise "Bitki evvel yapraklarından ayrılarak, sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonra küçük küçük doğranıyor. Doğranan saplardan tabanla, kavurma turşu üzere birçok yemek yapılıyor. Bugün yumurtalı kızartmasını yaptık. En çok bu hali tercih ediliyor ancak kavurması, diblesi ve bilhassa turşusu da çok seviliyor" sözlerini kullandı.
Giresunlu Durmuş Karakaya ise tabiattan gelen bu nimetlerin sıhhat üzerindeki tesirlerini anlatarak "Bağırsaklara, mideye, şeker hastalığına çok güzel geliyor. İdrar yollarını temizliyor. Her yıl bu vakitlerde toplarız. Kavururuz, haşlayıp tavasını yaparız. Giresun’un en uzun yaşayan vilayetler ortasında olması boşuna değil, tabiattan besleniyoruz. Kaldirik de bu şifalı tabiatın bir parçası" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.