Peri Dilbaz kaleminden...

KARNE ALAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANALIM

blank
Peri Dilbaz tarafından
19 Ocak, 2023 10:58 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 05.10.2024 08:12
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KARNE ALAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANALIM

Merhaba sevgili okurlarım. Yarın, yarıyıl tatili başlayacak. Bununla ilgili tatilde yapılması gerekenlerle ilgili ebeveynlere küçük hatırlatmalar yapmak istiyorum. Q

Yarın milyonlarca öğrenci karne alacak. Bazı öğrenciler için sevinç ve gurur kaynağı olan bu gün, bazı öğrenciler için üzüntü ve kaygıya sebep olabilir.  Karne günlerinin bazı çocuklar için korkulu rüya olmasında, ailelerin karneye gereğinden fazla önem vermeleri oldukça etkili. Çünkü bazı aileler için başarı, çoğu kez yüksek notlarla dolu karne anlamına geliyor. Bu açıdan umduğunu bulamayan aile ise çocuğuyla çatışma yaşayabiliyor.okuldaki başarısızlığın, çocuğun zihinsel kapasitesi, okul öncesi eğitim alıp almaması, ders motivasyonu gibi bireysel farklılıklardan kaynaklanabileceği gibi, eğitim sisteminden, anne-baba, öğretmenin tutumlarından ve çevresel birçok faktörden de etkilenebileceğini vurgulamak isterim.

VELİLER KARNEYİ DEĞERLENDİRİRKEN NELERE DİKKAR ETMELİ?

* Rahat bir değerlendirme için yeterli zamanı ayırın.

* Sadece kötü notlara değil; çocuğunuzun karnesindeki iyi notlara da odaklanın ve bunu çocuğunuza hissettirin.

* Yapacağınız yorumları iyi notlardan başlayarak yapın.

* Kötü olan karnesini düzeltmek konusunda ona güvendiğinizi hissettirin.

* Çocuğunuzla başkalarının yanında karnesi hakkında konuşmayınız.

* Aldığı notlardan çocuğunuzun memnun olup olmadığını, başarısını artırmak için neler yapılabileceğini çocuğunuza sorunuz.

* Çocuğunuzun gelecek döneme ilişkin hedeflerini dinleyiniz. Olumlu bulduklarınızı destekleyiniz.

* Öğrencinin notlarının yanında devamsızlık durumu, davranış notları ve ne kadar kitap okuduğunu da değerlendirin.

* Anne ve baba olarak çocuğunuzu tembel ya da başarısız olarak nitelendirmeyin. “Sen yapamazsın”, “başarısızsın”, “bir şey beceremezsin” gibi olumsuz ifadeler yerine “ben sana güveniyorum, başarabilirsin” şeklinde olumlu ifadeler kullanın.

* Çocuğunuzun emek ve gayretini takdir edin. Çocuğunuzun karne notları beklenen düzeyde iyi olmasa da, anne babanın gözlem ve değerlendirmelerine göre yeteri kadar çalışıp, emek sarf ettiyse onun bu performansının farkında olduğunuzu söyleyin.

* Başarı ya da başarısızlığını asla başkalarıyla karşılaştırmayın. Bu durum yetersizlik ve değersizlik düşüncelerine yol açabilir ve kendini zaman içinde sürekli başkalarıyla kıyaslamasına yol açabilir.

* Kırıcı ve kötü cümlelerden kaçının. Olumlu cümlelerle onu teşvik edin ve yapabileceğine inancının kırılmasına fırsat vermeyin.

* Tüm sorumluluğu çocuğunuza yüklemeyin. Sorumluluğu sadece çocuğunuza yüklediğinizde çocuk kendisini yalnız ve güçsüz hissedecektir. Bu duygular çocuklarda genellikle çabuk pes etmeyi beraberinde getirebilecektir.

* Cezalandırmayın. Bu konuda ilk yapılması gereken çocukla konuşmak ve ders başarısızlığına yol açan sebepler üzerine beraber kafa yormaktır. Önce çocuk dinlenmeli, sonrasında anne ve babanın fikirleri doğru cümlelerle ona aktarılmalıdır. Unutmayın, ceza vermek anne babaya bir çözüm gibi gelse de uzun vadede daha büyük sorunlara yol açabilir.

* Çocuğunuza sevginizi koşulsuz gösterin. Karneden dolayı söyleyeceğiniz olumsuz sözlerin, çocuğunuzun sonraki eğitim-öğretim hayatını olumsuz etkileyebileceğini unutmayın.

* Başarılı karne getiren öğrenciyi ödüllendirirken abartmayın. Çocuğun büyük hediyeler için değil, geleceği için çalışması gerektiği fikrini aşılayın. Ayrıca hediyelerinizi okul başarısına katkı sağlayacak nesnelerden seçmeye özen gösterin.

Şimdiden iyi tatiller dilerim değerli anne babalar sevgili çocuklar. Sevgiyle kalın.

İletişim için [email protected]