KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar, KARDEMİR'in 2023-2028 yılları içerisinde 1 milyar dolarlık yeni yatırımlar hedeflediğini belirterek, "Katma değeri yüksek çelik üretiminin artırılması ve ürün çeşitliliğinin sağlanması amacıyla başlattığımız yeni pota fırını, vakum tesisi, ilave sürekli döküm makinası gibi önemli yatırımlarımız bu yıl odaklanacağımız önemli projelerimiz olacak" dedi.
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) 28. Olağan Genel Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bayraktar, KARDEMİR'in 2023-2028 yılları içerisinde 1 milyar dolarlık yeni yatırımlar hedeflediklerini açıkladı.
KARDEMİR 28. Olağan Genel Kurulu, Eğitim ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından başlayan genel kurulun açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar, "Dünya ham çelik üretimi, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,2 düşüşle, 1 milyar 879 milyon ton olmuştur. Dünyanın en büyük sekizinci üreticisi olan Türkiye’de ise ham çelik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 12,9 düşüş göstermiş ve üretim 35,1 milyon tona gerilemiştir.
Yaşanan küresel resesyonla birlikte Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı 2022 yılında yüzde 23,5 azalırken, ithalat yüzde 3,6 gibi daha sınırlı bir oranda düşmüştür.
Şirketimiz açısından 2022 yılını değerlendirdiğimizde 1 ve 4 no'lu yüksek fırınlarımızda bakım-onarım nedeniyle yaptığımız duruşa rağmen, 5 no'lu yüksek fırında yıllık üretim rekoru kırarak toplam 2.22 Milyon ton ham çelik üretimi ve yine 2.14 Milyon ton nihai mamul üretimi gerçekleştirdik. Çelikhane sürekli döküm tesisinde yaptığımız yeni kalıp yatırımları ile geniş profil üretiminde yarı mamul sürekliliğini sağlayarak üretim programlarını daha verimli hale getirdik. Ray Profil Haddehanesinde de katma değeri yüksek profil, ray ve platina ürün gruplarında toplam 481 bin ton nihai mamul üretimi gerçekleştirdik.
Yine bu dönemde, yüksek mukavemetli kangallar, otomotiv sanayinde kullanılan cıvata ve somunluk çelikler ile makine imalat sanayisinde kullanılan mühendislik çelikleri, demiryolu bağlantı elemanları yapımında kullanılan vasıflı kangallar başta olmak üzere 136 adet yüksek katma değerli ürünü portföyümüze ekledik.
2022 yılında katma değeri yüksek ürünlerimiz arasında yer alan profil satışlarımız bir önceki yıla göre yüzde 9, kalın kangal satışlarımız yüzde 41, demiryolu tekerleği satışlarımız ise yüzde 456 artmıştır. Avrupa Birliği, Balkanlar, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu 2022 yılında ihracat pazarlarımız olurken, 45,5 milyon dolar değerinde ihracat geliri elde edilmiştir.
Geçen yıl genel kurulda sizlere ifade ettiğim şekilde bu yıl da yeni pazarlar ve yeni müşteriler ile ihracatımızı arttırmayı öncelikli hedef olarak belirledik.
2022 yılı finansal anlamda, ilk yarısı ve ikinci yarısı birbirinden oldukça farklı bir yıl oldu. Yılın ilk yarısında, talebin olumlu etkisiyle gerek karlılık gerek nakit akışımızda oldukça olumlu sonuçlar elde ettik. Buna karşın yılın ikinci yarısında Rusya-Ukrayna savaşının talep ve enerji maliyetleri üzerinde yarattığı olumsuz etkiler tüm dünya ekonomilerinde, özellikle de çelik sektörü üzerinde ciddi olumsuz etkiler getirdi.
Bütün bunlara rağmen satışlarımız bir önceki yıla oranla yüzde 85,6’lık artışla 27,4 milyar TL olarak gerçekleşti. 2022 yılı konsolide bazda FAVÖK ton başına 135 USD, toplamda net karımız ise 2,17 milyar TL olarak gerçekleşmiştir" dedi.
"TÜRKİYE VARLIK FONU DA ŞİRKETİMİZİN ÖNEMLİ BİR HİSSEDARI OLMUŞTUR"
Türkiye Varlık Fonunun Kardemirin önemli bir hissedarı olduğunu belirten Bayraktar;
"Malumunuz olduğu üzere bu dönemde Türkiye Varlık Fonu da şirketimizin önemli bir hissedarı olmuştur. “Gelecek nesillere ekonomisi güçlü bir ülke bırakmak” anlayışıyla kurulan Türkiye Varlık Fonu, portföyünde Türkiye’nin en önemli ve stratejik şirketlerini barındırmaktadır. Ülkemizin köklü kurumlarına değer katma amacı taşıyan, daha fazla yatırım ve üretimle ekonomik, sosyal ve çevresel bakımdan sürdürülebilir kalkınmanın öncüsü olan Türkiye Varlık Fonu, Şirketimize yatırım yaparak gücümüze güç katmış ve şirketimize olan güveni göstermiştir. Bu ortaklık, Şirketimizin ve iştiraklerimizin gelecek vizyonunun hayata geçirilmesine ve kurumsal dönüşüm hamlesine daha güçlü bir şekilde devam etmemizi sağlayacaktır.
Bundan sonraki süreçte, liman ve lojistik sorunlarını çözmüş, madenleri ve cevher işletmeleriyle güvenilir ve rekabetçi tedarik zincir ağını kurmuş; enerji ihtiyacının tamamını kendi kaynakları ile karşılayan, çevre yatırımlarını azami düzeye çıkarmış Yeşil Kardemir hedefine daha kararlı bir şekilde hep birlikte yürümeye devam edeceğiz.
Sürdürülebilir Kardemir için Sürdürülebilir üretim prensibi, Kardemir’in odaklandığı en önemli konuların başında gelmektedir. Karbon emisyonlarının, su kullanımının ve biyoçeşitlilik üzerindeki tüm olumsuz etkilerin azaltılması, üretim proseslerinde verimliliklerin artırılması gibi hedefler yönetimimizin vazgeçilmez önceliğidir" dedi.
“5 YIL İÇERİSİNDE 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILACAK”
Bayraktar, "50 Milyon Dolar bütçeli 3. etap çevre yatırımları kapsamında planlanan 34 farklı kalemdeki yatırımdan 18’i tamamladıklarını, bu yıl içerisinde 13 farklı çevre yatırımını daha tamamlayacaklarını ifade ederek, "Çevre yatırımlarımız yanında katma değeri yüksek çelik üretiminin artırılması ve ürün çeşitliliğinin sağlanması amacıyla başlattığımız yeni pota fırını, vakum tesisi, ilave sürekli döküm makinası gibi önemli yatırımlarımız da bu yıl odaklanacağımız önemli projelerimiz olacak. Bu vesile ile 2023-2028 yılları arasında yani önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1 Milyar USD’ yi bulacak yeni yatırım hedefimizi de siz kıymetli hissedarlarımızla paylaşmak istiyorum.
Malumunuz olduğu üzere Dijital Kardemir için Türkiye demir çelik sektöründe kapsam olarak gerçekleştirilen en büyük dijital dönüşüm projesi olan kurumsal kaynak yönetimi (ERP) projesini devreye almıştık. Yakın zamanda Kardemir Arşiv ve İçerik Yönetim Sistemi, Online Talep Sistemi ve Kardemir Bulut Sistemi devreye alınacaktır. Ayrıca, önümüzdeki süreçte uçtan uca dijital üretim için kurumsal kaynak yönetimi (ERP) FAZ-II projesini hayata geçiriyor olacağız.
Ar-Ge faaliyetlerimiz, Avrupa Yeşil Mutabakatı hazırlıklarımız ve çevresel yükümlülüklerimiz kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve
İklim Değişikliği Bakanlığı, TÜBİTAK, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) gibi kamu ve kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
"2022 YILINDA İSTİHDAMA OLAN KATKIMIZ KESİNTİSİZ DEVAM ETTİ"
Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar; "2022 yılında istihdama olan katkımız kesintisiz devam etmiş ve toplamda 289 yeni personel Kardemir ailesine katılmıştır. Emeklilik nedeniyle açılan pozisyonlar ile yeni yatırımlar nedeniyle oluşan ihtiyaçlar için 2023 yılı sonuna kadar yeni personel istihdamı planlıyoruz.
Bu arada kısa bir süre önce Özçelik İş Sendikası ile 2023-2024 yıllarını kapsayan 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesini de imzaladık. Yeni dönem bu sözleşmenin bir kez daha hem Şirketimize hem de çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.
Şehre sorumluluğumuz kapsamında şirketimiz, Yenişehir bölgesinde bulunan sosyal ve kültürel yaşam alanlarını yeniden aktif hale getirmenin çabası içindedir. Yenişehir Mühendisler kulübünün yenilenme çalışmalarını tamamladık ve kullanıma hazır hale getirdik. Siz değerli ortaklarımızı, bugün açılışını gerçekleştireceğimiz Yenişehir Mühendisler Kulübü’nde 23 Nisan’a kadar açık kalacak olan fotoğraf sergimizi görmeye davet ediyoruz.
Şirketimizin 86. Yılına özel olarak hazırlattığımız ülkemizin en kıymetli miraslarından biri olan Kardemir’in hikayesini farklı bir şekilde ele alan Kardemir kitabını, siz değerli hissedarlarımızın ve kamuoyunun istifadesine sunuyoruz.
Ayrıca; bir güzel haberi daha siz değerli ortaklarımız ile paylaşmak isterim. Yakın zamanda Karabük şehir merkezinde kurulacak olan millet bahçesinin içinde Kardemir müzesinin yer almasını istiyoruz. Kardemir tarihini en güzel bir şekilde yansıtmak istediğimiz ve aynı zamanda ülkemizin her yerinden insanların ziyaret etmek isteyeceği bir kent müzesi için çalışmalara başladığımızı belirtmek isterim.
Genel Kurulumuzu gerçekleştirildiğimiz bugün yani 3 Nisan Kardemir’in ve Karabük’ün 86. kuruluş yıldönümü olması nedeniyle bizim için oldukça özel bir gün. 86 yıl önce burada atılan temel ile hayat bulan bu tesisler, ülkemizde demir çeliğin doğup gelişmesine vesile olmuştur. 10 Eylül 1939 tarihinde ilk Türk demirinin üretimiyle başlayan bu yolculuk, 86 yıl sonra bugün binlerce hissedarı, çalışanı, bölge ve ülke ekonomisine katkısı olan büyük bir değere dönüşmüştür.
Yönetimimiz dün olduğu gibi bugün ve yarın da geçmiş nesillerin, tüm çalışanlarımızın, şirketimize inanarak yatırım yapmış olan tüm hissedarlarımızın bizlere emaneti olan ülkemizin bu büyük ve stratejik tesisini korumak ve geliştirmek adına her türlü gayreti gösterecektir.
Bu vesileyle, kuruluşundan bugüne kadar Kardemir’de emeği olan ancak bugün aramızda olmayan çalışanlarımıza, hissedarlarımıza, yöneticilerimize Allah’tan rahmet, emeklilerimize sağlıklı ömürler diliyorum" dedi.
Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı devam etti. (Nurettin Acar)