Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
15 Nisan, 2015 07:15 tarihinde yayınlandı
0

KARATEKİN Üniversitesi’nde Konferans

ÇANKIRI Karatekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, Uluslararası İlişkiler Topluluğu ve Demokrasi ve İnsan Hakları Topluluğu tarafından organize edile “Küreselleşen Dünyamızda Uluslararası İlişkilerci Olmak” konferansı gerçekleştirildi.
Konferansta konuşan emekli Büyükelçi Haldun Otman öğrencilere Dışişlerinde görev almak için hangi okul ve yollardan geçmeleri ile bilgi vererek şuan 128 ülkede temsilciliğimizin bulunduğunu, temsilcilik açısından dünyada 8. Ülke olduğumuzu ve Dışişleri Bakanlığının 6 bin 400 personelinin 4 bin 600’ünün yurt dışında görev yaptığını söyledi.
Yurtdışı misyon temsilciliğinin manevi sorumluluğu çok ağır bir görev olduğunu ve her koşulda ülke menfaatlerinin korunması ve gözetilmesinin öncelikli bir görev olduğunun altını çizen emekli Büyükelçi Otman “ Ülkenizi her alanda iyi temsil etmek için görünür olmalı, basın ile iyi ilişkiler içinde olmalı ve sosyal aktivitelerde bulunmalı ve gündemi çok iyi takip ederek ona göre stratejiler üretmelisiniz” dedi.
Öğrencilere mesleki eğitimleri yanında mutlaka yabancı dil öğrenmeleri konusunda da tavsiyelerde bulunan Haldun Otman konuşmasının son bölümünde yurtdışı görevleri ile ilgili ilginç anekdotlar ve anılarını da anlattı.
Daha sonra söz alan Milletvekili Prof. Dr. Tunca Toskay il olarak küreselleşmenin tarifini yaparak “küreselleşme Dünya ülkelerinin maddi ve manevi değerlerinin ve bunlarla birlikte oluşmuş kültürlerin ulusal ve uluslararası dağılımıdır” diye konuştu.
Milletvekili Toskay küreselleşmeyi tetikleyen en büyük etkenlerin ulaşımdaki gelişim, bilginin artık resmiyetten çıkıp bireyselleşip çok çabuk yayılıp eskimesi, sermayenin mobilitesi, çok uluslu büyük şirketlerin artması ve artık dünyanın ortak sorunu olan çevre sorunları gibi sebepleri olduğunu söyledi.
Toskay “Sizlerde küreselleşen dünyada uluslararası ilişkilerci olmak istiyorsanız bu karmaşık yapıyı iyi bilmeli ona göre eğitim almalı ve ona göre çözümler üretmelisiniz. Kendi alanınızda çok iyi kariyer yapabilirsiniz ama donanımınız iyi olmalı ve avantajlı a alanları iyi araştırmalısınız ve iletişim teknolojilerine hakim olmalı ayrıca bu işin olmazsa olmazı olan yabancı dili en azından İngilizceyi çok iyi bilmelisiniz “ dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
6e85d4ea 08c3 44bd 8c7a a575937404fb
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
15 Mayıs, 2026 15:23 tarihinde yayınlandı
0

CEP YAKAN ETİKETLER

Karabük’te pazara çıkan vatandaşın filesi bu hafta da cep yaktı. Karabük Cuma Pazarı’nda sebze ve meyve fiyatları özellikle emekli vatandaşların bütçesini zorladı. Tezgâhlarda domatesin kilosu 130 ila 200 lira arasında değişirken, barbunya 400 liraya kadar çıkarak pazarın en pahalı ürünlerinden biri oldu.

Pazardaki güncel fiyatlar şöyle şekillendi:

  • Domates: 130-200 TL
  • Barbunya: 350-400 TL
  • C.biber: 40 TL
  • Kiraz: 150 TL
  • Erik: 100 TL
  • Dolmalık biber: 200 TL
  • Bezelye: 200 TL
  • Fasulye: 150 TL
  • Yeni dünya: 100 TL
  • Çilek: 170 TL
  • Elma: 60 TL
  • Muz: 120 TL
  • Karpuz: 80 TL
  • Kayısı : 75 TL

Pazarcı esnafı ise pazarda kalabalık olmasına rağmen alışverişin eskiye göre oldukça düşük olduğunu söylüyor. Özellikle emekli vatandaşların pazara geldiğini belirten esnaf, alım gücündeki düşüşe dikkat çekerek “Yoğunluk var ama alışveriş yok” yorumunda bulundu.

Domates fiyatlarındaki yükselişin temel nedeninin ürünün halen “telde domates” olması olduğu ifade edilirken, halde fiyatların da yüksek seyrettiği belirtildi. Esnaf, önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya daha fazla ürün girmesiyle birlikte özellikle domates ve biber fiyatlarında gerileme bekliyor.

Yeni sezon ürünü olan barbunya ise henüz pazara yeni indiği için yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor. Pazarcılar, arz arttıkça fiyatların bir miktar aşağı çekilebileceğini düşünüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin