blank
Berkay Doğan tarafından
26 Nisan, 2025 13:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Motorcu Dostu Bariyer Eksikliği Dikkat Çekiyor

Karabük’te motosiklet kullanıcıları, trafikteki güvenlik önlemlerinin yetersizliğinden şikayetçi.

Özellikle şehir genelinde ve ana arterlerde motorcu dostu koruyucu bariyerlerin bulunmaması, sürücüler için ciddi bir güvenlik riski oluşturuyor.

Motorcu dostu bariyerler, olası kazalarda motosiklet sürücülerinin ağır yaralanmasını önlemek amacıyla tasarlanıyor. Ancak Karabük’te mevcut bariyer sistemlerinin bu standartlara uygun olmaması, motosiklet kullanıcılarını tedirgin ediyor. Yola düşen bir sürücünün, standart metal bariyerlere çarpması halinde ağır yaralanma riski artarken, motorcu dostu bariyerler bu tür kazalarda hayati koruma sağlıyor.

Sürücüler, Karabük’te hızla artan motosiklet kullanımına rağmen, güvenlik önlemlerinin geride kaldığını ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu. Motorcular, hem şehir içi hem de çevre yollarında Avrupa standartlarında motorcu dostu bariyerlerin acilen hayata geçirilmesini talep ediyor.

Trafik güvenliği uzmanları da motosiklet kazalarının önüne geçmek ve can kayıplarını azaltmak için bu tür bariyerlerin önemine dikkat çekiyor. Yetkililerden, Karabük’ün ana yol ve kavşaklarında öncelikli olarak motorcu dostu bariyerlerin kurulması için adım atılması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Mayıs, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çölyak hastalarının vazgeçilmezi karabuğday toprakla buluştu

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 5 yıl evvel denemek hedefiyle ekilen karabuğday, atıl yerlerde çiftçilerin gelir kapısına döndü. Çölyak hastalarından ağır ilgi gören karabuğday bu yıl da toprakla buluşturuldu.
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde atıl vaziyetteki tarım topraklarına 5 yıl evvel denemek gayesiyle atıl yerlerde ekilen karabuğday, çölyak hastalarından gelen taleple çiftçilerin vazgeçilmezi oldu. İlçede çiftçilik yapan Ciğerci ailesi, denemek için yetiştirmeye başladıkları karabuğdayı bu yıl da toprakla buluşturdu. Glüten içermemesiyle dikkat çeken karabuğday, hasat edildikten sonra çiftçiler tarafından katma pahalı eserlere dönüştürülerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
Karabuğdayın Temmuz ya da Ağustos ayında hasat edilmesi bekleniyor.

"Çölyak hastalarından ağır ilgili gördüğü için değerli bir ürün"
Yetiştirdikleri esere çölyak hastalarının ağır talep gösterdiğini belirten genç çiftçi Yasin Ciğerci, "Bugün babamla karabuğdayı toprakla buluşturduk. Allah bugünleri de nasip etti. 5 yıl evvel birinci karabuğdayı toprakla buluşturduğumuzda ‘acaba olur mu’ demiştik. Allah nasip etti, 5 yıldır ekmeye devam ediyoruz ve Türkiye iktisadına katkı sağlıyoruz. Zira buğdaydan sonra en çok iktisada eser sağlayan hububat karabuğdaydır. Bunun üretimini yaptıktan sonra da işleyerek unuyla çeşitli eserler yapıyoruz. Bilhassa çölyak hastalarından ağır ilgili gördüğü için değerli bir eser. Çölyak hastaları bu eseri bize çok soruyor" dedi.

"5 yıldır bunu ekiyoruz ve yeterli randıman alıyoruz
Karabuğdayın randımanından şad olduklarını tabir eden baba Sebahattin Ciğerci ise "Bugün karabuğdayı ekmekteyiz. Karabuğdayın ununu, eriştesini, makarnasını yapıyoruz. Tıpkı vakitte karabuğday unu çölyak hastalarına uygun gelmektedir. Gluten oranı sıfırdır. Bunu da üreterek Türk iktisadına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır bunu ekiyoruz ve âlâ randıman alıyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.