Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet gösteren Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş firması, TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında savunma sanayi alanında “İnsansız Nano Helikopter” projesi için destek almaya hak kazandı.
Karabük Üniversitesi Teknoloji ve Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş firması, “İnsansız Nano Helikopter” başlıklı proje ile TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında 833 proje arasından, savunma sanayi alanında desteklenmeye hak kazanmış 45 projeden biri oldu.
Bu proje ile Karabük’te ilk defa bir firma savunma sanayi alanında AR-GE projesi gerçekleştirecek.
“Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi” kapsamında askeri operasyonlar, afet, depremler ve arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek bir Nanokopter ve Uçuş Kontrol Sistemi proje kapsamında geliştirilecek.
Türkiye’de ilk dünyada ise ikinci kez hayata geçmesi planlanan projenin, yapılan çalışmalarla rakiplerine göre bazı üstünlükleri olan yerli ve milli bir mikro düzeyde İHA sistemi olması hedefleniyor.
Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş Firması Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Seyfeddin Cevdet Uludoğan, “Çalışma alanımız insansız helikopter. Şu anda nano sınıfta bir helikopter projemiz TÜBİTAK tarafından 1501 programı kapsamında desteklendi. Projemizin adı “Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi.” Bu kapsamda arkadaşlarımızla birlikte projemizi belli bir noktaya getirdik. THS 4 seviyesinde çalışmalarımız devam ediyor, amacımız THS 9 seviyesine ulaşmak ve 2025 yılında projemizi seri üretime hazır hale getirmek diyebiliriz” dedi.
Projenin tamamlanmasıyla dünyada bu sınıfta bir insansız helikopter projesini tamamlamış ikinci firma olacaklarını belirten Uludoğan, projenin önemine vurgu yaparak, “ Bu helikopterle birlikte askeri istihbaratta, özel kuvvetlerin kullanımına uygun bir insansız helikopter projesi geliştirmek. Bu projenin önemi dünya üzerinde sadece bir firma tarafından geliştirilip kullanılması ve ikinci bir firmanın var olmaması. Biz buna Türkiye’den yerli rakip firma olarak rakip çıkmayı planlıyoruz, hedefliyoruz. Eğer bu projeyi başarıyla tamamlarsak, dünyada bu sınıfta bir insansız helikopter projesini tamamlamış ikinci firma olacağız inşallah. Bu alanda dışa bağımlılığı öncelikle sonlandıracağız ve askeri stratejik konuda yerli bir çözüm üretmiş olacağız. Ürettiğimiz ürünün katma değer payı çok yüksek bir ürün. Bu sınıfta bir insansız helikopterin fiyatı 200 Bin Dolar civarında. Biz bunu yerli imkânlar üretip ordumuzun kullanımına daha uygun fiyatlara sunmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.
Projenin teknolojik üstünlüğüne değinen Uludoğan, ” Katma değer olarak gram bölü ihracat fiyatı çok yüksek bir ürün. Yüksek teknolojiyi içeriyor. O kadar ufak bir cihazın içine bu kadar yüksek teknolojiyi sığdırmak çok zor olduğu için dünyada bunu yapabilen şu an ikinci bir firma yok. Bizim İnsansız Nano Helikopterimizin görüş açısı daha yüksek, yapay zeka modülümüz daha gelişmiş, havada kalma süremiz ve olumsuz hava koşullarına dayanma süremiz daha fazla diyebiliriz. Koaksiyel Rotor yapısı ve arka pervanesi ile daha stabil bir uçuş ve daha hızlı bir manevra kabiliyetimiz mevcut. Çok açıdan daha avantajlı bir ürün, daha yenilikçi bir yaklaşımla projeyi sürdürüyoruz. Rakibimizin taklidi değil tamamen o sınıfta yeni bir ürün üzerinde çalışıyoruz ” dedi.
Projenin teknolojik boyutu ve AR-GE içeriğinin belirlenmesinde, nanokopterin aerodinamik tasarımında, şirketin stratejik planlamasında ve proje yönetimi konusunda Akademik Danışmanlık hizmeti veren KBÜ Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raif Bayır, “ Karabük Üniversitesi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmamız Nanokopter düzeyinde bir insansız hava aracı geliştirme projesiyle Teknoparkımıza yerleşmişler. Biz projenin ARGE içeriği ve teknolojik boyutunun geliştirilmesinde, TÜBİTAK projesinin hazırlanmasında, sanayiye uygulanabilirliği konusunda doğru kurulmuş bir üniversite sanayi işbirliğimiz var. Kendilerine üniversitemizin laboratuvarları, imkanlarını, içinde bulundukları bu Teknoloji Geliştirme Bölgesinin imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri açısından akademik danışmanlık hizmeti veriyoruz” diye konuştu.
Kastamonu’da inşa edilecek 80 TOKİ konutunun temeli atıldı
Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde TOKİ tarafından inşa edilecek 80 konutun temeli düzenlenen merasimle atıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde 80 konut inşa edilecek. Mayıs ayında gerçekleştirilen ihalenin akabinde Devrekani Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda yer teslimi yüklenici firmaya yapıldı. Yer tesliminin akabinde inşa çalışmalarına başlanılan konutların temeli düzenlenen merasimle atıldı.
"11 bin metrekarelik alanda 80 konuttan oluşacak ve Kasım ayında kaba inşaatı bitecek"
Düzenlenen merasimde konuşan Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, "Çok memnunuz. Yıllardan beri hasretini Devrekani’de çekmiş olduğumuz TOKİ konutlarının şükürler olsun ki bugün temelini atıyoruz. TOKİ, konutları İsmailbey Mahallesi’nde yapılıyor, TOKİ alanı olarak tavsiye ettiğimiz bu yerimiz toplam 11 bin metrekaredir. 11 dönüm üzerinde nasip olursa inşaatımıza başlıyoruz. TOKİ konutlarımız 4 tane bloktan oluşacak. Yola yakın olan kısmı 3+1 dairelerden oluşacak. Öteki bloklarımız ise 2+1 dairelerimizden oluşacak. 3+1 dairelerimiz 130 metrekare, 2+1 dairelerimiz ise 110 metrekare olacak. Toplam 80 konuttan oluşuyor. Her bloğun altında bodrum kat var, bodrum hem sığınak için hem de blokların ortak kullanımında vatandaşlarımıza hizmet verebilmek için oluşturulan alanlardan oluşuyor. En son bloğun altında da çift bodrum var. O blokta kapıcı dairemiz olacak. Toplumsal donatı alanlarımızla birlikte 11 dönüm alanda inşa edeceğimiz TOKİ konutlarımızı inşallah temelini atıyoruz. Kısa bir vakit sonra da bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Mutlu ve gururlu olduğunu söyleyen Başkan Altıkulaç, "2019 seçimlerinde vatandaşımızın karşısına 23 tane projeyle çıkmıştık. Bu 23 projeden bir tanesi de TOKİ inşaatının Devrekani’ye gelmesiydi. Seçimden sonra 6 yıl evvel şöyle bir hatırlıyorum, cansiperane nasıl yapılabilir, bunun başlangıcı nasıl olacaktı biçiminde. O denli niyete vardığımızda o periyotta bizden evvelki idarede TOKİ ile ilgili müracaatın olduğunu, Devrekani’ye yatırımın gelmediğini, engellendiğini söylüyorlardı. Bu da bizim ağrımıza gitmişti. Devrekani’ye gelecek olan yatırımı kim engelleyebilir diye sorguluyorduk. Halbuki ki bizden evvelki devirde TOKİ başkanlığıyla yapmış olduğumuz görüşmede ne bir müracaat olmuş, ne de yer tahsisi yapılmış, ne de bir çaba olmuş. Bunların tamamını bir tarafa bırakarak biz çalışmalarımızı ağır bir biçimde sürdürdük ve sonuçta bugüne geldik. TOKİ Başkanlığında biz cansiperane projeleri takip ederken bir fotoğraf vermiştik. Fotoğrafı da toplumsal medyada paylaşmıştık. Bize demişlerdi ki ’kurumların önünde fotoğraf vermekle olmuyor bu işler.’ Şu an bakıyorum bunu diyenler burada yoklar" diye konuştu.
"Devrekani BESİ OSB’ninde kısa müddette açılışını yapacağız"
Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmalarla ilgili de bilgi veren Lider Altıkulaç, "Çok kısa bir vakit sonra ağır bir biçimde çalışmalarına devam ettiğimiz Organize Hayvancılık Bölgesi projemizde nihayet sona erecek. Devrekani BESİ OSB ile ilgili de çok hoş gelişmeler oluyor. Şu an itibariyle devletin vermiş olduğu yüzde 50 hibeden 29 girişimcimiz müracaat etti ve bunların 19 tanesi kontratlarını imzaladılar. 10 tanesi şu anda fabrikaların temellerini attılar ve inşaatlarına devam ediyorlar. O denli kestirim ediyorum seneye bu vakitleri inşallah hayvansal üretimin orada en üst seviyede olduğunu daima birlikte göreceğiz. 2019 yılında 23 tane projenin kelamını vermiştik. Geldiğimiz süreçte şu ana kadar 30 adedini yapmanın haklı gururu içerisindeyiz. Bundan sonrada durmaksızın projelerimizi üretip ilçemize kazandıracağız" biçiminde konuştu.
"TOKİ, toplumsal devlet unsurunun en değerli dışa vurumlarından bir tanesi"
Devrekani Kaymakamı Umut Pazarcı ise, "Devrekani’ye misyona başlayalı 3 aydı. Bu mühlet zarfında daima temel atma ya da merasim açılışlarında bulundum ve bu biçimde ilçemin tanıtılmasından da gurur duydum. Sayın Belediye Başkanımıza bu noktada teşekkürlerimi bir borç bilirim. Ben, Kahramanmaraş merkezli zelzeleler olduğunda Pazarcık’ta bulunuyordum. Tüm binaların neredeyse yıkıldığını ancak TOKİ’lerin ayakta kaldığını en fazla sıvasının döküldüğünü gördük. Bu bize sahiden içtenlikle söylüyorum gurur verdi. Zira TOKİ, toplumsal devlet prensibinin en değerli dışa vurumlarından bir tanesi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın önerdiğinde memleketimizin kırk bir yanında vatandaşlarımızın aşikâr gelir seviyesinin altındaki bilhassa vatandaşlarımızın en temel gereksinimlerinden biri olan barınma muhtaçlığını karşılaması için fedakarhane bir gayretle inşa ettiler. Sahiden Devrekani Kaymakamı olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum" tabirlerini kullandı.
"Devrekani, açılışa doymuyor, her gün bir açılış ile anılıyor"
AK Parti Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci de, "Devrekani’nin gelişiminde çok büyük katkısı olacağına inandığım TOKİ projesinin temel atma merasiminde sizlerle olmaktan ben de büyük memnunluk duyuyorum. İnşallah en kısa müddette tamamlandığını görmek nasip olsun. TOKİ, yalnızca bina yapan, inşaat yapan bir kurum değil. TOKİ kentleri imar eden, tekrar değiştiren, güzelleştiren, dönüştüren toplumsal donatılar, ticari merkezler, yeşil alanlar, mescitler, okullar, yani her şeyi bir bütün olarak ele alan bir yapıdır. Aslında bir vizyonun ismi, aslında bu büyük vizyonun başına da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu olduğu için bu türlü ve uzun yıllar boyunca da Türkiye’nin her yerinde çok önemli boyutta başarılı projelere imza atmaya da devam eden bir yapı olacaktır. Devrekani, bakıldığında açılışa doymuyor. İnşallah en kısa müddette Organize İhtisas Hayvancılık Sanayi Bölgesinin de açılışını yapmaya geleceğiz. Daima birlikte burada coşkuyla birlik beraberlik içinde bundan sonrada açılışlarımız daima devam edecek" dedi.
Konuşmaların akabinde kurban kesilerek dua edildi. Daha sonra Kastamonu Milletvekili Ekmekci, Kaymakam Pazarcı, Belediye Başkanı Altıkulaç, TOKİ evlerinin temel atma butonuna basarak çalışmaları başlattı. Temel atma merasiminin akabinde davetlilere etli pilav ikram edildi.
Temel atma merasimine Vilayet Genel Meclisi Lideri Doğan Ünlü ile AK Parti Kastamonu Vilayet Lideri Ahmet Sevgilioğlu da katıldı.