Karabük’te sabah saatlerinde kavşaktan döndüğü sırada frenleri boşalan minibüs demirçelik köprüsünün korkuluklarını kırarak Araç çayına uçtu. Kazada yan vaziyette suya batan aracın sürücüsü yaralı olarak itfaiye ekiplerinin çalışmaları ile kurtarıldı.
Edinilen bilgiye göre kaza, sabah 08.20 sıralarında kent merkezi girişindeki demir çelik köprüsünde meydana geldi. Pazarcılık yapan Süleyman Aysan (59) idaresindeki 78 BH 672 plakalı minibüsü ile demirçelik kavşağında dönüş yaptığı sırada iddiaya göre frenlerinin boşalması sonucu köprü korkuluklarını kırarak Araç çayına uçtu. Yan vaziyette suya batan aracın sürücüsü boğulmaktan son anda kurtularak aracından çıkarak yardım bekledi. Kazayı fark eden diğer sürücülerin ihbarı sonucu olay yerine polis, sağlık, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri halat merdivenle indikleri yerden yaralı sürücüyü sedyeye alarak itfaiye merdiveni yardımı ile yukarıya çıkardı. Olay yerinde sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinde bulunduğu sürücü Aysan, araçta tek olduğunu ve biranda frenlerinin boşaldığını söyledi.
Yaralı sürücü daha sonra ambulansa alınarak Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Bu sırada haberi alır almaz olay yerine gelen sürücünün kızı ise gözyaşlarına boğuldu.
Öte yandan köprünün üzerine dolan vatandaşlar kurtarma çalışmalarını ve yaşananlarını film gibi izleyerek cep telefonları ile kayda aldı.
Kazayla ilgili polis ekipleri inceleme başlattı.
Diğer yandan yeni düzenleme ile yıl içinde yenilenen ve akıllı kavşak olarak lanse edilen kavşak sürücülerin aklını zorlarken, artan kazalar sonucu sürücüler kavşağın yeniden elden geçmesini istedi.
Atıklardan enerji, ısıdan çiçek: Samsun’da çevre dostu dönüşüm örneği
Samsun Büyükşehir Belediyesi, her gün binlerce ton atığı geri dönüşüm ve güce kazandırırken, atık ısıyla ürettiği çiçeklerle de kenti süslüyor.
Çevreye hassas projeleriyle dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir atık idaresi alanında kıymetli çalışmalara imza atıyor. Belediyeye bağlı Katı Atık Nizamlı Depolama Tesisleri’nde her gün ortalama 840 ton atık bertaraf ediliyor. Bu atıkların geri dönüşüm süreçlerinden geçmesiyle yıllık yaklaşık 4 bin 900 ton gereç iktisada kazandırılıyor.
Çiçekler atık ısısından doğuyor
Tesiste, atıkların oluşturduğu ısıyla kurulan seralarda yılda 2 milyon adet çiçek üretiliyor. "Atıklarımız Çiçek Oluyor" isimli ve Sağlıklı Kentler Birliği tarafından ödüllendirilen bu proje sayesinde hem güç verimliliği sağlanıyor hem de Samsun’un peyzaj düzenlemelerine estetik katkı sunuluyor.
25 bin haneye yetecek elektrik üretiliyor
Düzenli depolama alanlarında oluşan metan gazı, etrafa ziyan vermemesi için yakılarak elektrik gücüne dönüştürülüyor. Böylelikle yılda yaklaşık 49 milyon kWh güç elde ediliyor. Bu ölçü, yaklaşık 25 bin hanenin yıllık güç gereksinimini karşılayabiliyor. Ayrıyeten, bu prosedürle yılda 21 bin 600 ton CO2 salımının ve 66 bin ağacın kesilmesinin önüne geçiliyor.
Başkan Doğan: "Doğaya hassas belediyecilik anlayışıyla çalışıyoruz"
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmaları bizim için çok kıymetli. Atıkların etrafa ziyan vermeden yönetilmesi, tabiata saygılı bir hayatın temelidir. Bu tesisler, çevresel sürdürülebilirliğe verdiğimiz ehemmiyetin somut bir göstergesidir" tabirlerini kullandı.