Karabük’te 1.595 Örenciye  Akran Zorbalığı Eğitimi Verildi
blank
Ramazan Öztürk tarafından
04 Mart, 2024 15:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te 1.595 Örenciye  Akran Zorbalığı Eğitimi Verildi

Karabük İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Karabük'te 14 Lisede eğitim öğrenim gören 1.595 öğrenciye  "Akran Zorbalığı, Teknoloji Bağımlılığı ve Siber Güvenlik” konularında eğitim verildi.

Yapılan açıklamada; "İl Emniyet Müdürlüğümüz Çocuk Şube Müdürlüğü ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz görevlilerince İlimiz Merkezinde faaliyet gösteren 14 Lisede toplamda 1.595 öğrencimize yönelik olarak  "Akran Zorbalığı, Teknoloji Bağımlılığı ve Siber Güvenlik” konularında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Karabük İl Emniyet Müdürlüğü olarak Geleceğimizin Teminatı Sevgili Gençlerimizi, Çocuklarımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek adına faaliyetlerimiz Eğitim Öğretim Yılı boyunca devam edecektir" denildi. (Ramazan Öztürk)
Oluz Höyük kazısında 2 bin 100 yıllık kuş şeklinde asker düdüğü bulundu
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Aralık, 2024 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Oluz Höyük kazısında 2 bin 100 yıllık kuş şeklinde asker düdüğü bulundu

Amasya’daki Oluz Höyük hafriyatında kuş biçiminde tasarlanıp pişirilmiş topraktan yapılmış 2 bin 100 yıllık asker düdüğü bulundu. Hafriyat Lideri Prof. Dr. Şevket Dönmez, askerler ortasında haberleşmede kullanıldığını düşündükleri düdüğün Roma’dan evvel bölgede karar süren Mithridatlar Hanedanı’nın en güçlü hükümdarı 6. Mithradates Dönemi’ne ilişkin olduğunu açıkladı.

Basit bir ses çıkarma aleti değil
Üflenmesiyle birlikte çalışır haldeki düdüğün iki kıymetli özelliğinin olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Dönmez, “İlki kolay bir ses çıkarma aleti olmayıp üzerinde bulunan 4 delikle birlikte melodi oluşturma özelliğine sahip. İkinci değeri ise düdükler genelde asker düdüğü olarak Roma kültürüne mal edilen aletler. Ama burada çıkan düdük M.Ö 1. yüzyıla ilişkin.6. Mithridates Dönemi’ne ilişkin. Bu düdükleri Roma’dan evvel Anadolu’ya özgün krallıklarda kullanıldığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Yabani bir kaza ya da angut kuşuna benziyor
Düdüğün kuş halinde tasarlanmasının Roma Dönemi’nde de görülen bir gelenek olduğuna değinen Dönmez, “Yabani bir kaza ya da angut kuşuna benzemesi bizim için çok şaşırtan değil. Zira Oluz Höyük’ün yanında Hitit Dönemi’nden beri bir göl olduğunu biliyoruz. Bu gölün ekosistemi güçlü bir kuş cenneti olduğunu biliyoruz. Buradaki kuşların da Oluz Höyüklüler tarafından hakikat biçimde gözlemlendiği, bazen çanak, çömlekler üzerine işlendiğini biliyoruz. Burada da Amasya’ya mahsus endemik bir kuşun düdük üzerinde figürleştiğini söyleyebiliriz” biçiminde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerleyen hafriyatlarda bulunan asker düdüğünün paklık ve konservasyon çalışmalarının tamamlanması sonrası Amasya Müzesi’ne teslim edileceği bildirildi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.