Giresun’da balık atıklarından üretilen sıvı tarım gübresi, bitkilerin hem randımanını arttırıyor hem de zararlılardan koruyor.
İş insanı Hakan Umar ve üretici Hamdi Akman, balık atıklarından elde ettikleri sıvı gübre ile tarım dalında dikkat cazibeli bir yeniliğe imza attılar. Hakan Umar, sıvı balık gübresinin üretimiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "Balığın uzun mühlet fermente edilmesiyle balık yağı ayrıştırılıyor ve yüksek oranda fosfor elde ediliyor. Akabinde solucan gübresinden potasyum ve ısırgan üzere bitkilerden azot üretimi yapılıyor. Elde edilen içerikler, kullanılacak esere nazaran beş litrelik bidonlara konularak satışa sunuluyor. Eserler sadece gübre olarak değil, ziyanlı canlılara karşı doğal bir uğraş formülü olarak da fonksiyon görüyor" dedi.
Akdeniz’deki seralardan sonra Karadeniz’de fındığın düşmanı kokarcayla uğraşta de kullanılıyor
"Deneme yanılma formülüyle yıllar içerisinde geliştirdiğimiz sıvı balık gübresi şuan Antalya’daki seralarda kullanılıyor" diyen Umar "Antalya’daki seralarda kırmızı örümcek, beyaz sinek, kelebek ve tuta üzere zararlıları öldürerek uzaklaştırıyor. Birebir formda Karadeniz’de fındık bahçelerinde kokarca dediğimiz bir ziyanlı var. Kokarcayı da öldürdüğünü ve bahçelerden uzak tuttuğunu gördük. Bu zararlıya karşı da tesirli. Balık yağı, bu canlıların trake denilen teneffüs antenlerini tıkayarak vefatlarına neden oluyor. Ayrıyeten, balık gübresinin yıkama yordamıyla uygulanması, zararlıların bahçeye tekrar gelmesini önlüyor" halinde konuştu.
Doğal müdafaa, yüksek randıman sağlıyor
Tarım eserinde zararlılara karşı muhafaza sağladığı üzere randımanı de artırdığını söz eden balık gübresi üreticilerinden Hamdi Akman ise "Amacımız organik ve mineral içeriği dengelenmiş bir gübre üretmek. İnsanların organik gübreye dönmesini istiyoruz. Bu eser sayesinde fındık, domates ve öbür tarım eserlerinde randıman yüzde 70’e kadar artıyor. Hem doğal hem de tesirli bir tarım eseri olarak öne çıkan yerli üretim sıvı balık gübresi, çiftçilerin dikkatini çekiyor. Zararlılara karşı kimyasal kullanmadan gayret etmeyi sağlayan bu yolun sürdürülebilir ve sağlıklı tarım için değerli bir adım olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.