blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mayıs, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kahverengi kokarcaya sıvı balık gübreli önlem

Giresun’da balık atıklarından üretilen sıvı tarım gübresi, bitkilerin hem randımanını arttırıyor hem de zararlılardan koruyor.
İş insanı Hakan Umar ve üretici Hamdi Akman, balık atıklarından elde ettikleri sıvı gübre ile tarım dalında dikkat cazibeli bir yeniliğe imza attılar. Hakan Umar, sıvı balık gübresinin üretimiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "Balığın uzun mühlet fermente edilmesiyle balık yağı ayrıştırılıyor ve yüksek oranda fosfor elde ediliyor. Akabinde solucan gübresinden potasyum ve ısırgan üzere bitkilerden azot üretimi yapılıyor. Elde edilen içerikler, kullanılacak esere nazaran beş litrelik bidonlara konularak satışa sunuluyor. Eserler sadece gübre olarak değil, ziyanlı canlılara karşı doğal bir uğraş formülü olarak da fonksiyon görüyor" dedi.

Akdeniz’deki seralardan sonra Karadeniz’de fındığın düşmanı kokarcayla uğraşta de kullanılıyor
"Deneme yanılma formülüyle yıllar içerisinde geliştirdiğimiz sıvı balık gübresi şuan Antalya’daki seralarda kullanılıyor" diyen Umar "Antalya’daki seralarda kırmızı örümcek, beyaz sinek, kelebek ve tuta üzere zararlıları öldürerek uzaklaştırıyor. Birebir formda Karadeniz’de fındık bahçelerinde kokarca dediğimiz bir ziyanlı var. Kokarcayı da öldürdüğünü ve bahçelerden uzak tuttuğunu gördük. Bu zararlıya karşı da tesirli. Balık yağı, bu canlıların trake denilen teneffüs antenlerini tıkayarak vefatlarına neden oluyor. Ayrıyeten, balık gübresinin yıkama yordamıyla uygulanması, zararlıların bahçeye tekrar gelmesini önlüyor" halinde konuştu.

Doğal müdafaa, yüksek randıman sağlıyor
Tarım eserinde zararlılara karşı muhafaza sağladığı üzere randımanı de artırdığını söz eden balık gübresi üreticilerinden Hamdi Akman ise "Amacımız organik ve mineral içeriği dengelenmiş bir gübre üretmek. İnsanların organik gübreye dönmesini istiyoruz. Bu eser sayesinde fındık, domates ve öbür tarım eserlerinde randıman yüzde 70’e kadar artıyor. Hem doğal hem de tesirli bir tarım eseri olarak öne çıkan yerli üretim sıvı balık gübresi, çiftçilerin dikkatini çekiyor. Zararlılara karşı kimyasal kullanmadan gayret etmeyi sağlayan bu yolun sürdürülebilir ve sağlıklı tarım için değerli bir adım olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Mustafa Akgün tarafından
23 Mayıs, 2025 16:13 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ  ile OSTİM Arasında Stratejik İş Birliği Görüşmesi

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığındaki KBÜ heyeti, OSTİM’de akademi ile sanayi arasında ortak projeler ve nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine yönelik iş birliği fırsatlarını değerlendirdi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmeye yönelik temaslarda bulundu. Ziyarette, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. Elif Çepni ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dürdane Yılmaz Güven de yer aldı.

Görüşme, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Programa OSTİM Başkanvekili Sıtkı Öztuna, Bölge Müdürü Adem Arıcı ve OSTİM Kümelenme Koordinatörleri de katıldı.

KBÜ heyeti ile OSTİM yöneticileri, Karabük Üniversitesinin uygulamalı eğitim imkanları, akademik uzmanlık alanları ve sanayi ile geliştirilebilecek ortak projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. OSTİM’in sanayi üretimindeki deneyimi ile üniversitenin araştırma potansiyeli arasında kurulabilecek yapısal iş birlikleri değerlendirildi. Görüşme, üniversite ve sanayi arasında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine yönelik somut adımların atılmasına ve karşılıklı katkı sağlayacak modellerin geliştirilmesine zemin hazırladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.