blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Kürşad Bekar: “Kelkit Depremi gerekli uyarıyı yapmıştır”

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Kürşad Bekar, Gümüşhane Kelkit merkezli bugün sabah saat 06.09’da yaşanan 4.1 büyüklüğündeki sarsıntının bölge için ikaz niteliğinde bir zelzele olduğunu söyledi.
5 km derinlikte gerçekleşen sarsıntının Erzincan ve dolayısı ile Kuzey Anadolu Fay (KAF) çizgisine çok yakın bir lokasyonda gerçekleştiğini kaydeden Kürşad Bekar "Bu sarsıntı, beklenen ‘Büyük bir KAF sarsıntısına ne kadar hazırız?’ sorusunu da beraberinde getirmektedir. Maalesef bölgemizdeki kaçak ve eski yapıların fazlalığı, kırsalda her arazinin ortasına bir mesken yapılması, buna bağlı olarak yüksek eğimli yerlerde açılan yolların tabanların hassaslığını düşürmesi, kıyı şeritlerinin dolgu yapılarak insan varlığına açılması ileride yaşanacak büyük maddi ve manevi kayıpların önünü açmaktadır. Trabzon özelinde Karadeniz bölgesinin coğrafik, yağış ve topoğrafya kaideleri bu sarsıntının dolaylı tesirlerini epeyce yıkıcı hale getirmektedir. Ülkemizde olduğu üzere bölgemizde de birçok ilçe belediyemizde yer bilimci meslektaşlarımızın (jeofizik ve jeoloji) bulunmaması bu bölgelerde yapılan birçok inşaatın (mesken yahut endüstriyel yapı) yer etüt raporlarının sağlıklı denetim edilmediği gerçeğini bizlere hatırlatmaktadır. Bu mevzuda bilhassa ilçe belediyelerinin sorumluluklarını tekrar hatırlatmak isteriz. Bölgemizde yalnızca oluşacak bir sarsıntı sonrası eğime bağlı heyelanlar kelam konusu olmayıp bilhassa eski ve kalitesiz yapıların temel donatılarının su yürümesi nedeniyle paslanma ve korozyona maruz kalması ve buna bağlı olarak binaların ayakta kalabilirliğinin düşük olduğunu biliyoruz. Tüm bu binaların temel ve temele yakın kolon ve kirişlerinin ehil ve işinin ehli firmaların yapacağı jeofizik etütlerle hasarsız yapı kontrolünün kesinlikle yapılması gereklidir" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
24
Temmuz Perşembe
1447 HİCRİ Muharrem 29
Akşam Vakti
Şuanki vakit
Akşam
  İmsak
03:41
  Güneş
05:30
  Öğle
13:01
  İkindi
16:58
  Akşam
20:22
Yatsı vaktine kalan süre
 
  Yatsı
22:03

Çok Okunanlar

blank
Karabük

CHP’li Akay: “Bu Utancı Daha Fazla Büyütmeyin”

blank
Karabük

CHP’li Akay’dan Orman Köylüleri İçin Bakanlığa Çağrı: “Sorunları Görün, Çözüm Üretin”

blank
Karabük

Cevdet Akay’dan Kırgızistan’ın Borcunun Silinmesine Tepki: “GKRY’yi Tanıyan Ülkeyi Ödüllendiriyoruz”

blank
Karabük

Başkan Özçelebi: “Belediyemiz Kapatılmasın, Ama İş Bilmezlerden de Kurtulmalıyız”

blank
Köşe Yazıları

BORSA PKK’NIN SİLAH BIRAKMA KARARINDAN SONRA NEDEN YÜKSELMEDİ?

blank
Karabük

SAMİMİYET, SAMİMİ NİYET..!

blank
Gündem

Karabük’te Orman Yangını Çıktı

blank
Karabük

Vali Mustafa Yavuz, Şehit Kardeşinin Nikah Törenine Katıldı

blank
Karabük

Orman yangınında zarar gören alanlar havadan görüntülendi

blank
Asayiş

Safranbolu’da ölümlü kazaya karışan alkollü sürücü tutuklandı

Video Haberler

blank

Rehber adayları Karadeniz’in zenginliklerini yerinde öğreniyor

blank

Aniden ortaya çıktı, korkulu anlara neden oldu

blank

Yangında şehit olan orman muhafaza memuru son yolculuğuna uğurlandı

blank

Kastamonu’da ev yangını

blank

Hazırlık maçı: Kocaelispor: 2 – Sivasspor: 1

blank

Karabük’te 29 saattir süren orman yangını yeniden alevlendi

blank

Çorum’da park halindeki araç alev alev yandı

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Temmuz, 2025 21:25 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Rehber adayları Karadeniz’in zenginliklerini yerinde öğreniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği Türkiye Uygulama Gezisi kapsamında 50 rehber adayı, Karadeniz illerini gezerek kokart almaya hak kazanmak için eğitim alıyor. Kastamonu’da gerçekleştirilen programda adaylara tarihi ve turistik mekânlarla ilgili bilgiler verildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından üniversitelerin Turizm Rehberliği Bölümü öğrencileri, mezunları ve dış katılımcılar için uygulamalı eğitim gezisi düzenlendi. Gerçekleştirilen geziler kapsamında rehber adayı öğrenciler, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde tarihi ve turistik mekânları ziyaret etti. Kastamonu’ya da gelen rehber adaylarına Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ni temsilen Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal tarafından bilgi verildi. Trabzon’dan başlayan gezide rehber adayları sırasıyla Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Çorum, Kastamonu ve Karabük illerini gezdi. Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, ziyaret edilen tarihi, turistik ve kültürel alanlarla ilgili katılımcılara bilgi aktardı. Gezinin sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak sınavda başarılı olan adaylar, Karadeniz Bölgesi’ne yönelik kokart alarak tur düzenleyebilecek.

"48 rehber adayı arkadaşımız seyahatimize katılıyor"
Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, "Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde görevlendirildim ve bu faaliyete üniversitemi temsilen katılıyorum. Şu anda mevcut turist rehberleri, Turizm Rehberliği Bölümü öğrencileri ve farklı disiplinlerden ilgili yasa kapsamında bu hakkı elde eden kişilerle birlikte bu geziyi gerçekleştiriyoruz. Toplamda 48 rehber adayı arkadaşımız seyahatimize katılıyor" dedi.

"Karadeniz kokartı da almak istedikleri için bu geziye katıldılar"
İlk olarak Trabzon’daki Sümela Manastırı’ndan başladıklarını belirten Haberal, "Ardından Ayasofya Camii, Atatürk Köşkü, Uzungöl Tabiat Parkı’na geçtik. Ordu’nun Boztepe’si başta olmak üzere Karadeniz sahil hattındaki pek çok yeri gezdik. Sinop ve Samsun’daki tarihi ve kültürel değerleri yerinde gördük. Öğrencilerimize, bu mesleğe atılmış ya da atılacak olan kişilere Karadeniz’i anlatmaya çalıştık. Daha sonra Amasya ve Tokat’a geçtik. Her iki ilin de tarihi ve kültürünü yerinde tanıttık. Ardından Çorum’a geçerek, Hattuşa Antik Kenti (Boğazköy) ile Yazılıkaya’yı ziyaret ettik. Buraları da arkadaşlarımıza tanıttık. Çok beğenildi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerimiz çok başarılı ve değerli. İnşallah bu 48 rehber adayımızdan sınavı geçenler, her biri birer otobüs ile ayda bir Kastamonu’ya ya da diğer illere turlar düzenleyecekler. Ege, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde rehberlik yapan arkadaşlarımız, Karadeniz kokartı da almak istedikleri için bu geziye katıldılar. Sınavdan sonra Karadeniz’e de turlar düzenleyebilecekler. Bu anlamda bizimle bir haftalık meşakkatli bir gezi sürecine katıldılar. Son durağımız Karabük ve Safranbolu olacak" ifadelerini kullandı.

"Hem turistik değerleri hem de gastronomi lezzetleriyle Kastamonu beni çok şaşırttı"
Geziye katılan Zehra Ercan, "Harika bir yolculuk oldu. Son 2 yıldır Kapadokya Üniversitesi’nde Turizm Rehberliği yüksek lisansı yaptım. Kokartımı alabilmek için bu uygulama gezisine çıktım. Bu benim ikinci seyahatim. İlkini İç Anadolu’da, ikincisini Doğu ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde yaptık. Kastamonu beşinci durağımız oldu. Trabzon’dan başlayarak Ordu, Sinop, Samsun, Çorum ve Tokat’ı gezdikten sonra Kastamonu’ya geldik. Çok beğendik ve sevdik. Hem turistik değerleri hem de gastronomisi beni oldukça şaşırttı. İnşallah kokartımı aldıktan sonra ilk turumu buraya düzenlemek istiyorum" dedi.

"Hitit dönemine ait taprammi çanağını Kastamonu’yu ziyaret edenlerin görmesini öneririm"
Eskişehir’de profesyonel turist rehberi olan Oğuzhan Yük ise, "Toplamda iki bölgede rehberlik yapıyorum, inşallah Karadeniz üçüncü bölgem olacak. Eğitim seyahatimiz Trabzon’dan başladı ve şu anda Kastamonu’dayız. Kastamonu tarihi dokusuyla oldukça etkileyici bir şehir. Özellikle Arkeoloji Müzesi’nden bahsetmek isterim. İçerisinde çok sayıda eser var. En çok dikkatimi çeken ise Hitit İmparatorluk dönemine ait taprammi çanağı oldu. Kastamonu’ya gelen herkesin bu eseri Arkeoloji Müzesi’nde görmesini öneririm" diye konuştu.

"Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi’ne gidip hoşgörülü anlayışını teneffüs etmek istiyorum"
İstanbul Rehberler Odası’na bağlı profesyonel turist rehberi Ozan Dağtekin ise, "Şu ana kadar Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde rehberlik yapabiliyordum. Şimdi Karadeniz kokartını da alarak bu bölgede rehberliğe başlayacağım. Trabzon’dan başlayan yolculuğumuzun Kastamonu ayağındayız. Burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Şehir oldukça temiz ve dokusu güzel. Müzelerini ziyaret edeceğiz. Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi’ni de görmek istiyorum. Onun hoşgörülü anlayışını külliyesinde teneffüs etmeyi arzuluyorum" şeklinde konuştu.

"Kastamonu, kurtuluş mücadelesindeki yeriyle de önemli bir durak"
Profesyonel turist rehberi İlhan Varlık da, "6326 sayılı yasa ile Türkiye’de turist rehberliği profesyonel bir meslek haline geldi. Üniversitelerin çeşitli bölümlerinden gelen kişiler, belirli müfredatı tamamladıktan sonra zorunlu eğitim gezisine katılıyor. Bu kapsamda Kastamonu da ziyaret noktalarımızdan biri oldu. Milli Mücadele’deki yeri nedeniyle bu şehir tarihimiz açısından çok önemli" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
24
Temmuz Perşembe
1447 HİCRİ Muharrem 29
Akşam Vakti
Şuanki vakit
Akşam
  İmsak
03:41
  Güneş
05:30
  Öğle
13:01
  İkindi
16:58
  Akşam
20:22
Yatsı vaktine kalan süre
 
  Yatsı
22:03

Çok Okunanlar

blank
Karabük

CHP’li Akay: “Bu Utancı Daha Fazla Büyütmeyin”

blank
Karabük

CHP’li Akay’dan Orman Köylüleri İçin Bakanlığa Çağrı: “Sorunları Görün, Çözüm Üretin”

blank
Karabük

Cevdet Akay’dan Kırgızistan’ın Borcunun Silinmesine Tepki: “GKRY’yi Tanıyan Ülkeyi Ödüllendiriyoruz”

blank
Karabük

Başkan Özçelebi: “Belediyemiz Kapatılmasın, Ama İş Bilmezlerden de Kurtulmalıyız”

blank
Köşe Yazıları

BORSA PKK’NIN SİLAH BIRAKMA KARARINDAN SONRA NEDEN YÜKSELMEDİ?

blank
Karabük

SAMİMİYET, SAMİMİ NİYET..!

blank
Gündem

Karabük’te Orman Yangını Çıktı

blank
Karabük

Vali Mustafa Yavuz, Şehit Kardeşinin Nikah Törenine Katıldı

blank
Karabük

Orman yangınında zarar gören alanlar havadan görüntülendi

blank
Asayiş

Safranbolu’da ölümlü kazaya karışan alkollü sürücü tutuklandı

Video Haberler

blank

Rehber adayları Karadeniz’in zenginliklerini yerinde öğreniyor

blank

Aniden ortaya çıktı, korkulu anlara neden oldu

blank

Yangında şehit olan orman muhafaza memuru son yolculuğuna uğurlandı

blank

Kastamonu’da ev yangını

blank

Hazırlık maçı: Kocaelispor: 2 – Sivasspor: 1

blank

Karabük’te 29 saattir süren orman yangını yeniden alevlendi

blank

Çorum’da park halindeki araç alev alev yandı