Karabük Postası tarafından
30 Mayıs, 2016 06:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“Isı ve Nemi İyi Ayarlayan Üretici  Başardı”

Yenice’de İstiridye Mantar Üretimi

 

Yenice İlçesin de 4.dönem mantar üretimleri boy vermeye başladı.

Yenice İlçesinde  ısı ve nem dengesi, iklim sebebiyle değişiklik gösterse de, nem ve ısı gösterge cihazı kullanarak, İstiridye Mantar üretimi yapan üreticilerin mantar üretiminde başarılı olduğu görüldü.

Yenice Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Rahmi Kanat, “Bilindiği gibi, İstiridye mantar üretimi, ilk 10-15 gün, karanlık ve loş ortamda ısı 18-22 C, nem % 75 ortamda kuluçka dönemi gerektirir. Bu şartlara sahip ortamlarda, ek bir şeye gerek yok. Ancak birinci mayalama döneminden sonra, ikinci  dönemde gün ışığının mantarın gövermesinde çok etkilidir. Yaptığımız kontrollerde, gün ışığından mahrum mantar kompostlarının istenmeyen mantar ürettiği, bunun da ortaya çok kötü koku yaydığı, bu kokunun ortam oksijenini tükettiği ve mantarın bu şekilde büyüyemediğini gözlemledik. Zaten büyümez, mayalanan mantar ısıdan ziyade gün şığı, sakın güneş ışığı değil, yanlış anlaşılmasın, mantar doğrudan güneş ışığından korunmalıdır, havalandırmayla oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen ve gün ışığı sağlanan ortamlarda, çıkışların çok iyi olduğunu, yetiştiricilerin başarılı olduğunu gördük” dedi.

Yenice insanının istemesi halinde, mantar üretiminde çok başarılı olacağını söyleyen, İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Kanat “Üreticilerimizin çekinmeden telefon numaralarımızı arayarak, gerekli yardımları yapacağımızı ısrarla söylüyorum. Bu arada, iklimdeki beklenmeyen dalgalanmaların mantar üretimini etkilediğini, bunun ancak çıkışları en fazla 10-20 gün geciktireceğini hesapladık. Mantar üretim aşamasında, herhangi bir hatanın olmadığını söylemek isterim” dedi.

Müdür Kanat ayrıca, mantar poşetlerini asarak mayalandıranların % 50-75 daha başarılı olduğunu, bu şekilde üretimin daha iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Diğer yandan konuyla ilgili olarak  kurs istendiği, 2 mahalle ve 1 köyde de kurs açılmasının yörede mantar üretiminin daha da yaygınlaştıracağı ifade edildi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ocak, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Rektör Kırışık, TOBB Teknik Bilimler MYO’da incelemelerde bulundu

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret ederek, atölye çalışma alanlarını inceleyerek değerlendirmelerde bulundu.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret etti. TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Gökkaya yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesi TOBB MYO ve Mühendislik Fakültesi akademisyenleri tarafından yapılan ve dünya çapında büyük ilgi çeken güneş güç paneli temizleme robotu Robis’i kullanarak özelliklerini test etti.

Öğrencilere sunulan çağdaş atölyelerin ve ekipmanların eğitimdeki rolünün değerine dikkat çekerek, uygulamalı eğitimin artan gerekliliğini vurgulayan Kırışık, bu çeşit uygulama alanlarının, öğrencilerin mesleksel gelişimleri için kritik değere sahip olduğunu söz etti.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.