Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Eylül, 2023 12:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

İlhan Palut: “Kendi alanımızda oynadığımızdan dolayı 3 puanı kaybetmiş olduk”

Çaykur Rizespor Teknik Yöneticisi İlhan Palut, 1-1 berabere kaldıkları EY Sivasspor maçı sonrasında yaptığı açıklamada, “Kendi alanımızda oynadığımızdan dolayı 3 puanı kaybetmiş olduk” dedi.
Trendyol Muhteşem Lig’in 6. haftasında Çaykur Rizespor, alanında EY Sivasspor ile 1-1 berabere kaldı. Maçın akabinde Çaykur Rizespor Teknik Yöneticisi İlhan Palut, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Palut, “İç alanda genel manada kazandığımız bir maçtı. Maç öncesi planımıza bakınca. Önde baskıyla başlamak istedik. Rakip bunun fırsatını vermedi. Zira direkt toplarda uzun geçişler yapmaya çalıştılar. Çok fazla ikinci top alana bıraktık. Bu planımız bir türlü devreye giremedi. Bilhassa birinci yarı çok kolay top kayıpları yapıp rakibe geçiş imkanı verdik. Şunu söyleyebilirim ataktayken kompaktı yakalayamadık. Top kayıpları yaptıktan sonra topu geri kazanma uzaklığımız kendi kalemize yanlışsız çok uzadı. İkinci yarı biraz daha bu durumu toparladık. Daha organizeydik fakat bu sefer de ofans da istediğimiz kadar üretken olamadık. Tam istediklerimizi yaptığımız bir gün olduğunu söyleyemem. Maça baktığımız vakit istikrarlı bir oyun oynandı. İki grupta kazanabilirdi. Bence beraberlik bugün alanda oynanan çabanın doğal sonucuydu. Biz kendi alanımızda oynadığımızdan dolayı 3 puanı kaybetmiş olduk” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
06 Mayıs, 2025 11:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’nun unutulmuş kültürel mirası gün yüzüne çıkıyor

Karabük Üniversitesi Safranbolu MYO El Sanatları Bölüm Başkanı Durmuş Gür, “Safranbolu Kıranköy’de Gayrimüslimlere Ait İşlikler (Şarapbana)” adlı makalesinin yayınlanmasının ardından Safranbolu evlerindeki unutulmuş kültürel miras değerlerinin önemine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, yaptığı açıklamada, Roma ve Bizans döneminde tarım ve ticaretin yoğun olarak yapıldığı Paflagonya bölgesinde Safranbolu'nun tarih boyunca önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Gür, Safranbolu’nun Osmanlı dönemiyle birlikte önemli yapılar ve ticaret ağlarıyla öne çıktığını, bölgedeki tarımsal ürünler arasında safran ve üzümün ön planda olduğunu vurguladı. İklim, toprak ve su kaynaklarının yanı sıra, Safranbolu’nun Karadeniz’e yakınlığı sayesinde ticari ağların geliştiğine işaret eden Gür, bölgedeki üzüm bağlarının uzun yıllardır şarap ve sirke üretiminde kullanıldığını kaydetti.

Gür, özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde bağların içi ve yakınındaki şarap işliklerinde üretim yapıldığını, Osmanlı döneminde ise bu üretimin evlerde, gayrimüslimlerin zemin katlarındaki şarapbanalarda gerçekleştirildiğini belirtti. 1923-1924 yıllarına kadar Yazıköy ve Kıranköy’de gayrimüslimlerin evlerindeki şarapbanalarda üzüm suyu sıkılarak şarap ve sirke üretildiğinin tespit edildiğini ifade etti.

Çalışma kapsamında, günümüze ulaşmış ve iyi durumda olan Kıranköy, Yazıköy ve Yörük Köyü’nde 20’den fazla sirke ve şarap işlikleri incelendi. Gür, bu yapıların tarihçe, tipoloji, mimari özellikleri, kullanılan malzemeler, teknik ve üslup detayları ile ikonografi ve korunma durumlarının değerlendirildiğini söyledi.

Elde edilen verilerin bölgenin şarap üretimindeki önemini ortaya koyduğunu belirten Gür, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına bu yapıların büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Saffronia 1900 konak ise 125 yıllık taş levhalarla oluşturulmuş işliği ile benzersiz bir örnek sunuyor.

Makalenin Linki için tıklayınız.

blank

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.