Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Ekim, 2023 00:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Hava muhafeleti nedeniyle tekneler denize açılamayınca hamsinin de fiyatı arttı

Hava muhalefeti nedeniyle tekneler denize açılamayınca Trabzon Balık Hali’nde bir hafta öncesine kadar bol olan çeşit sayısı da oldukça azaldı. Trabzon’da tezgahlarda bir hafta öncesine kadar kilosu 50-60 TL’den satılan hamsi bugün itibariyle kilosu 75-90 TL arasında satılıyor.
Denizlerde av yasağının 1Eylül itibariyle sona ermesinin ardından Karadeniz’e açılan balıkçılar şu ana kadar palamuta pek rastlamazken, genellikle hamsi avlıyor. Karadeniz’de birkaç gündür hava muhalefeti nedeniyle bazı tekneler denize açılamazken bir hafta öncesine kadar yaşanan çeşit bolluğu da tezgahlarda azaldı.
Hamsinin bir hafta öncesinde kilosunu 50-60 TL’den sattıklarını belirten balıkçı esnaflarından Emin Avcı, “Havalar bozuk olmasından dolayı balık azaldı dolayısıyla fiyatlarda biraz yukarı çıktı. Şuanda hamsi az geliyor kilosu 75-90 TL arasında değişiyor. Hamsi bir hafta önce kilosu 50-60 TL civarındaydı bugün ise fiyatlar biraz daha yukarda. Hava muhalefeti nedeniyle diğer balık çeşitleri de az. Mezgit 200 - 250 TL, ince istavrit geliyor kilosu 50 TL, diğer çeşitler pek yok” dedi.
Havalar soğuduğundan hamsinin fiyatı yukarı çıktığını belirten balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz ise “Hamsi 3 gün önce 50-60 TL civarlarındaydı havalar biraz soğuduğu için azaldı dolayısıyla fiyatı da yukarı çıktı. Hamsi, genellikle, Sinop, Ereğli avcılık şuanda o taraflarda. Hava estiği için fazla balık gelmedi. Trabzon açıklarında genellikle istavrit avlanıyor hamsinin de gelmesini bekliyoruz bakalım ne zaman gelir. Fiyatlarımız, istavrit 50-60 TL, hamsi 60-80 TL. Fiyatlarımız bir hafta öncesine göre biraz yükseldi. Bir hafta önce istavrit 40-50 TL idi şimdi 60 TL” diye konuştu.
Hamsinin genellikle Batı Karadeniz taraflarında avlandığını belirten balıkçı esnaflarından Turgay Memiş ise “Hamsi 75 TL,K aradeniz insanı artık özlediği hamsiye kavuştu diyebiliriz şuanda tam kıvamında. Bu seneki hamsiler geçen seneye göre daha iri. Hamsi genellikle Zonguldak,Sinop taraflarından geliyor. Tahminimiz hamsi 20-25 gün sonra Trabzon, Rize, Hopa taraflarından çıkar” şeklinde konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Giresun yaylalarında Nisan ayında karla mücadele sürüyor

Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Beldesi hudutlarında yer alan Kulakkaya Yaylası’nda, nisan ayına karşın karla çaba çalışmaları devam ediyor. Yer yer 2 metreyi bulan kar kalınlığı nedeniyle gruplar, yüksek rakımlı mahalle yollarını ulaşıma açmak için şiddetli kurallarda çalışmalarını sürdürüyor.
Kış mevsiminin uzun ve sert geçtiği bölgede, Yavuzkemal Belde Belediyesi’ne bağlı gruplar, bilhassa 2 bin rakıma yaklaşan Bektaş Yaylası temas yollarında kar temizleme çalışmalarına devam ediyor. Yavuzkemal Belediye Başkanı Adem Önal, her yıl kasım ayında başlayan karla gayret sürecinin mayıs ayı başına kadar sürdüğünü belirterek bilhassa hayvancılıkla geçinen vatandaşlar için yol erişiminin hayati değer taşıdığını söyledi.
Başkan Önal, "Kulakkaya Yaylası’nın da içinde bulunduğu beldemizde, yüksek rakımlı mahalleler bulunuyor. Bu bölgelerde kış erken başlar, geç biter. Karla uğraşımız yaklaşık 6-7 ay sürüyor. Mahallelerin obalarına giden yolların açılması gerekiyor zira artık hayvanlar yaylaya çıkacak. Vatandaşlarımızın depoladığı yem ve erzak da tükenmek üzere. Bu nedenle karla uğraş beldemizde mecburî bir görevdir" dedi.
Yol açma çalışmalarının sürdüğü bölgede hava sıcaklıklarının ansızın düşmesiyle birlikte kar yağışı da tesirli oldu. Lider Önal, "Yayla havası değişkendir. Dün sabah takımlarımız yol açarken, akşam saatlerinde birdenbire bastıran kar yağışıyla karşılaştık. Bilhassa Kümbet, Bektaş ve Kulakkaya yaylalarında Nisan ayında kar yağışı tesirli oldu" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.