Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, hastalıktan ’ari işletmelerin’ avantajlarını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, Türkiye’de görülen sığır tüberkülozu ve sığır brucellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilebilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla 2024-2028 yıllarını kapsayan "Hastalıktan Ari İşletme Sayısının Artırılmasına Dair Eylem Planı" hazırlanarak ’ari işletme’ olacak işletmelere daha fazla avantaj sağlandı. İl Müdürü İbrahim Sağlam, hastalıklardan ari işletmelerin avantajları ile ilgili "İlimizde, Bafra, Atakum ve Çarşamba ilçelerinde, ari işletme sertifikası almış olan 6 adet işletme bulunmaktadır. Hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik sağlık ve hijyenik şartları sağlanmış, tüberküloz ve brucelloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine ’hastalıktan ari işletmeler’ denilmektedir" diye konuştu.
"Hastalıktan ari işletmelerin avantajları"
Amaçlarının Samsun’da süt hayvancılığı yapan tüm işletmelerin ari işletme statüsüne almak olduğuna dikkat çeken Müdür Sağlam, "Bakanlığımızca, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla 2024-2028 yıllarını kapsayan hastalıktan ari işletme sayısının artırılmasına dair eylem planı hazırlanmıştır. Bu kapsamda açıklanan eylem planı ile hastalıktan ari / ariliğe yeni başvuracak işletmelere şu avantajlar sağlanmıştır: Hastalıktan ari işletmeler, yeni başvuru yapacak işletmelere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanacakları yatırım kredilerine ilave faiz indirimi sağlanarak, hastalıktan ari işletmeler yeni başvuru yapacak işletmelere finansman kolaylığı sağlanarak ari işletme kurmaya olan talebin teşvik edilmesi, 30 Aralık 2023 tarih ve 32415 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararları kapsamında, hastalıktan ari hayvan yetiştiriciliği konusu içinde yatırım ve işletme kredisi kullanan işletmelere yüzde 70 faiz indirimi uygulanacak, IPARD ve kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programları kapsamında hastalıktan ari işletmelere öncelik tanınarak alt yapı (süt sağım makinesi, soğutma tankı) ve ekipman yatırımlarının hibe desteği ile karşılanabilmesi, kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğe göre yatırım tesisinin hastalıktan ari işletme olması halinde değerlendirme işlemlerinde artı 2 puan verilecek" şeklinde konuştu.
"Hastalıktan ari işletmeler 4 katı daha fazla destekleme"
Müdür Sağlam ari işletmelere sağlana avantajlarla ilgili şunları söyledi:
"Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile mevzuat düzenlemeleri yapılarak, hastalıktan ari işletmeler / ariliğe yeni başvuracak ihtiyaç duydukları inşaat yapımlarında, yapılaşma izinlerinin artırılması, bu sayede ari işletmelerin büyütülmesi ve yeni işletme kurulmaya olan talebin artırılması, yetiştiricilerin ihtiyaç duydukları kaba yem ekiliş alanlarının artırılarak girdi maliyetlerinin azaltılması sağlanacak, ayrıca yetiştiricilerin ihtiyaç duydukları kaba yem ekiliş alanlarının artırılarak girdi maliyetlerinin azaltılması sağlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile mevzuat değişikliği yapılarak, hayvancılık sektörünün ihtiyaç duyduğu enerjinin işletme tarafından üretimi sağlanacak, girdi maliyetleri azaltılacak. 50 baş altı hastalıktan ari işletmeler, ariliğe yeni başvuracak büyükbaş hayvancılık işletmelerinin alt yapılarının modernize edilmesi için mevzuatta ilave puan verilerek tadilat ve alet ekipman alımı konularında hibe desteği sağlanacak. Hastalıktan ari işletmelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında; kaliteli damızlık materyalin yurt içi üretimle karşılanması için ari işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara temel desteğe ilk defa ilave olarak 4 katı daha fazla destekleme sağlanacak. Hastalıktan ari işletmeler veya AB onaylı işletmelerde üretilen süt için temel desteğe ilave olarak 3 katı daha fazla destekleme yapılacak. Böylelikle ari işletmelerdeki 10 buzağı için toplam 38 bin 680 TL’si olan ari işletme destekleme miktarı yeni destekleme modeli ile 10 buzağı için 77 bin TL, dişi sperma kullanıldı ise ilave olarak verilecek 20 bin TL’si ile toplam 97 bin TL’ye yükselmiş olacaktır. Yurt dışından ithal edilecek hayvanların getirilmesinde, hastalıktan ari işletme sertifikasına sahip olunması şartının getirilmesi, hastalıktan ari işletmelerin sınıflandırılarak ülkemiz için ihtiyaç duyulan damızlık hayvan ihtiyacının bu işletmelerden karşılanması sağlanacaktır.”