Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2024 00:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’nin ilk “Avrupa Yeşil Mutabakatı” kriterlerini taşıyan işletmesi Şiran’da

Gümüşhane’nin ilk “Avrupa Yeşil Mutabakatı” kriterlerini taşıyan işletmesi Şiran ilçesindeki Fatih Sultan Pestil Köme tesisleri olurken, tesisin bahçesine kurulan elektrikli şarj istasyonu da faaliyete geçerek bölgedeki sürücülerin ihtiyacını karşılamaya başladı.
Geçtiğimiz yıllarda tesisin elektrik ihtiyacını karşılamak için çatısına kurulan güneş enerjisi panelleri ve doğalgazla birlikte fosil yakıtlarla ilişkisini tamamen kesilirken, işletme Avrupa ülkelerine yaptığı ihracatlarda Avrupa Yeşil Mutabakatı kriterlerini taşıdığı için vergi indiriminden de faydalanabiliyor.
Son olarak geçtiğimiz günlerde tesisin bahçesine kurulan elektrikli şarj istasyonuyla Sivas- Tersun-Trabzon istikametini kullanacak elektrikli araç sürücülerinin de ihtiyacı hızlı şarj ünitesiyle giderilmiş oldu.

“Fosil yakıt kullanmıyoruz”
İşletme sahibi Abdulbaki Kara, bölge açısından çok önemli bir yatırımı devreye aldıklarını belirterek, “Elektrikli şarj istasyonumuz yaklaşık bir hafta önce devreye girdi. Bizim firma olarak elektrikli şarj istasyonumuzu kurmaktaki birinci ana amacımız şuydu. Firma olarak Avrupa ülkelerine ihracat yapmaktayız. Avrupa ülkeleri geçtiğimiz senelerde malumunuz yeşil mutabakatı devreye aldı. Hatta 1 Ocak 2024’den itibaren de yürürlüğe girdiğini biliyoruz. Yani ürettiğiniz ürünlerle ilgili Avrupa ülkelerine ürün satıyorsanız yeşil mutabakatın ülkelerine uyum sağlarsanız ek vergiye tabi olmuyorsunuz. Biz de firma olarak elektrikli araç şarj istasyonu, çatımızda bulunan güneş panellerimizle kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Fosil yakıt kullanmıyoruz. Doğal gaz marifetiyle üretim yapıyoruz. Bu ve benzeri sebeplerle Avrupa ülkelerine sattığımız ürünlerde ek vergiye tabi olmamak adına böyle bir hizmeti ilçemize getirmiş bulunuyoruz. Bu hem işletmemiz açısından hem de ilçemiz açısından çok kıymetli bir parametreydi” dedi.

“Hiçbir elektrikli araç Şiran üzerinden Trabzon’a devam etmiyordu”
Tüm bunların yanında Sivas üzerinden Tersun dağını kullanarak Karadeniz sahiline gidecek tüm elektrikli araçların şarj hizmeti alabilecekleri bir destinasyon olmadığını hatırlatan Kara, “Kelkit, Köse ve Şiran hattında tek elektrikli şarj istasyonuyuz. Yani Sivas’tan Trabzon’a gidecekseniz şayet burada elektrikli aracınızı şarj edeceğiniz tek nokta artık Şiran oldu. Biz kurana kadar hiçbir elektrikli araç Şiran üzerinden Trabzon’a devam etmiyordu. Erzincan’ı dolaşarak gidiyordu. İşletme olarak artık elektrikli araç şarj istasyonu haritasına girdik. İlçemiz üzerinden Tersun Dağı yolunu takip edip sahile ulaşacak herkesin artık aracını şarj edeceği bir istasyonu var. Hızlı şarj olduğu için yaklaşık otuz dakikada aracımızı doldurabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çay üreticileri yaş çay sezonu için hazırlıklarını tamamlıyor

Çay üreticileri önümüzdeki günlerde başlayacak olan çay dönemi öncesinde tüm hazırlıklarını tamamlayarak döneme eksiksiz girmek istiyor.
2025 yılı yaş çay döneminin açılmasına günler kala üreticiler hazırlıklarını tamamlaya devam ediyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından çayının satın alınmasını isteyen çay müstahsilleri birinci olarak bahçelerinde budama süreci gerçekleştirdi. ÇAYKUR tarafından budama yapılan topraklar denetim edildikten sonra şayet istenen oranda budama gerçekleşmişse 2. basamağa geçildi. Bu sefer çayının birinci sürgünde daha kaliteli olgunlaşmasını isteyen vatandaşlar bahçelerinde gübreleme süreci gerçekleştirirken, birtakım vatandaşlar bu süreci birinci sürgünden sonraya bıraktı.

Çay makasları bilendi
Bahçelerde paklık süreçlerini de tamamlayan müstahsiller sonrasında da çay toplamak için gerekli gereçleri satın almaya başladı. Çayını makasla toplayan müstahsillerden makası olmayan yenisini alırken, bir evvelki yılın makasını kullanacak olan ise bileme süreci ve bakımlarını yaptırmaya başladı. Yağmurlu havalarda çay bahçesinde çalışacaklar için muşamba pantolon ve üstlük, çizme, eldiven, ve fötr şapka derken bütün bu harcamalar birinci kere çaylığa girecek vatandaşlar için 2 bin 500 TL’yi buluyor. Evvelce gereci olanlar ise bu fiyatı ödemezken, gereci eksik olanlar eksik gerecini tamamlıyor. Çay toplamanın kendileri için maliyetli olduğunu düşünen çay üreticileri bu yıl yaş çay taban fiyatının 25-30 TL bandında olmasını bekliyor.

Çay motorlarının fiyatı 14-20 bin lira ortasında değişiyor
Bu yıl birinci kere çaylığa girecekler için materyallerin 3 bin TL’ye kadar çıktığına vurgu yapan Yunus Emre Devran isimli esnaf çayın kilogram fiyatının 25 TL olması gerektiğini savunarak "İlk başlayacaklar için çaya hazırlık için gerekli materyaller 3 bin lirayı buluyor. Yaş çayın kilosunun bence 25 TL olması gerekiyor. 30 olursa şayet fiyat arttıkça kuru çaya da artırım gelecek. Bu defa kuru çay içemeyeceğiz. O yüzden 25 olmalı bence" dedi.
Son vakitlerde tanınan hale gelen çay motoru satışlarından da kelam eden Devran, bayanların hafif çay toplama motorlarını, erkeklerin ise daha sağlam ve süratli çay toplama motorlarını tercih ettiğini tabir ederek "Çay motorlarının fiyatı 14 ile 20 bin lira ortasında değişiyor. Bunun şarjlısı var, taşımalı ve taşımasızı var, skalası çok değişiyor. Daha çok bayanlar hafif makineleri, erkekler ise ağır makineleri seçiyor. Hafif makineler 1 kg 200 gr, en ağırı ise 2 kg yakın. Çay toplayan bir kişi öğlene kadar çay makasıyla 300 kilo toplarken, çay motoruyla 500 kiloya yakın topluyor ve beşerler güneş gelmeden çay bahçelerinde işini bitiriyor" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.