Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
13 Eylül, 2024 12:07
blank
İhlas Haber A.

Gümüşhane’de asırlara meydan okuyan su kemeri

Gümüşhane’de asırlara meydan okuyan su kemeri
A+ A-

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yüzyıllar önce su taşımak amacıyla yapılan tarihi köprü, Bizans döneminden kalma yapısıyla doğa ve zamanın zorluklarına direnmeye devam ediyor.
Dedeli köyü Merkez mahallesinden akan Ganak Deresi üzerinde sulama suyunu karşıya geçirerek bahçeleri sulamak için yapılan mühendislik harikası köprü yüzyıllardır doğanın ve zamanın zorlu koşullarına direnerek hâlâ dimdik ayakta duruyor.
Boyu 16 metre, genişliği de yaklaşık 2 metre olan köprü tek gözlü ve yuvarlak kemerli yapıda yapılırken, üzerinde bulunan 3 adet yükselti su naklinde kullanıldı.
Köyün yaşlıları bir zamanlar ağaçtan oluklarla sulama suyunun bu köprünün üzerinden geçtiğini anlatırken, yapının Bizans döneminden kaldığını söyledi.
Yüksekliği 12 metreye ulaşan dere yatağının karşısına suyu geçirmek için yaklaşık 20 metre uzunluğunda yapılan köprüyle ilgili bildiklerini anlatan İlhan Şahin (71), “Bu köprü, Bizans’tan kaldığı söylenen, daha ziyade sulama amaçlı kullanıldığı iddia edilen bir eserdir. Yapılışı hakkında gelen yetkili ve ilgililerin verdiği bilgiye göre kesinlikle Bizans eseri olduğu söylenmiştir. Sulama amaçlı kullanıldı. Karşıdan gelen su kanalı köprünün üzerinden ağaç oluklardan karşıya taşıyordu suyu. Bunu devlet boruyla getirdi şu anda” dedi.

“Ulaşım için olsa biraz daha geniş olurdu”
Kendisinin de ağaç oluklarla suyun taşındığı dönemi hatırladığını ve bazı arkadaşlarının cambaz gibi olukların üzerinden geçtiğini ifade eden Şahin, “Bu sulama amaçlı yapılan bir yapı. Ulaşım için olsa biraz daha geniş olurdu. Dar bir köprü. Üstteki dereden suyu alıp buradaki bahçeleri sulamak için yapılmıştı” ifadelerini kullandı.

“Çok özel bir yapı”
İnşaat mühendisi Yusuf Oral ise eserin köprüden ziyade bir su kemeri olduğunu belirterek “Burada çok derin bir vadi var. O derin vadiyi geçmek için kullanılan bir su kemeri. Çok özel bir yapı. Mühendislik olarak baktığımızda yaklaşık 12 metrelik bir düşeyde ve yatayda da yaklaşık yine 15-16 metrelik hatta bazı yerlerde 20 metreyi bulan bir açıklık var. Mühendislik olarak en sağlam yapıdır çünkü basınca dayanıklıdır. Kırılması için taşın kırılması, patlaması lazım. Bugün bir taşın betondan daha sağlam olduğunu düşündüğümüzde çok daha yeni, modern betonarme düz köprülere göre çok daha sağlam ve o devrin şartlarında bu açıklığı geçmek için ideal bir yöntem kullanılmış” diye konuştu.
Oral, Gümüşhane’nin diğer bölgelerinde hala ayakta duran bu tarz bir köprü olmadığını sözlerine ekledi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

21 Kasım, 2024 15:12

Yenice’de Akıl Almaz İşler..!

Yenice’de Akıl Almaz İşler..!
A+ A-

35 Metrelik Göçüğü Kapatamayanlar 8 Km Kullanılmayan Yol Yaptı

Yenice’de ilginç şeyler yaşanıyor ancak kimsenin haberi olmuyor. İlçenin Bartın’la bağlantısını sağlayan kara yolu ağında meydana gelen  50 metrelik göçük  iki yıldan beri göçtüğü gibi duruyor.

İncebacaklar Yolu’nun 35 metresi selde göçtü, halen yapılmayı bekliyor. Hal böyle iken Yazıköy’ün İncebacaklar Mahallesi’ne ulaşan yol halen kapalı. Peki, hiçbir şey mi yapılmıyor? Yapılanlar da var. İşte onlardan birisi. İncebacaklar Yolu’na alternatif diye yapılan yol. Tam sekiz kilometre. Sıfırdan yapılmış ham bir yol. İlginçlik burada başlıyor.

Bu yolun ne girişi var ne de çıkışı. Yolun yapımı bitmiş ancak, Yenice Karabük Yolu’na çıkışı yok. Çünkü hesapsız kitapsız yapılmış bir yol. Kara yolları,  tehlike yaratır diye bu yolu kendi yoluna bağlatmıyor. Sade bu kadar mı? Köyün girişine yüz metre kala yol bitiyor. Yani girişi ve çıkışı olmayan  sekiz kilometre yol ,boşuna yapılmış. Öbür tarafta yoğun trafiği olan Yortan Yolu. Bu tarafta turizmin ilk ayağı olan Şeker Kanyonu Yolu. Liyakatsizliğin diz boyu olduğu ülkemizde, “ben yaptım oldu” mantığıyla, milletin ve devletin parasını çarçur edenlerden hesap soralım diyen birilerinin olmayışı da işin bir başka boyutu. Kullanılmayan bir yolu yapmanın ne olduğunun mantığını da anlamak mümkün görülmüyor.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455