blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Kasım, 2023 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gökhöyük’ün ‘süt makinesi’ jersey inekleri: Yediği yemi en çok süte onlar çeviriyor

Amasya’da TİGEM bünyesindeki Gökhöyük Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen jersey ırkı inekler, ürettiği bol ve birinci sırada gelen kaliteli sütü nedeniyle ‘süt makinesi’ olarak adlandırılıyor. Diğer ırklarla karşılaştırıldığında yediği yemi en çok süte çeviren bu ineklerden günde ortalama 22 litre süt sağımı gerçekleşiyor.

“Bunlara ‘süt makinesi’ diyebiliriz”
Sütünün yağ oranı yüzde 5 civarında ve proteini çok yüksek olan jersey ırkının cüsse olarak daha küçük görünmesine rağmen diğer ırklara göre yemi az tükettiği halde çok miktarda süt verimi sağlıyor. Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürü Muhammet Altıparmak, “Laktasyonda 6 bin litreye kadar süt vermektedir. İşletmemizde günlük ortalama süt verimleri 22 litre. Bunlara ‘süt makinesi’ diyebiliriz. Çünkü bu inekler yediği yemi en çok süte çeviren bir ırk” dedi.

Gebe düve ve damızlık satışları var
Bin 157 jersey ırkı büyükbaşın bulunduğu işletmede 410 sağılır inekten elde edilen sütlerin günlük satıldığını anlatan Muhammet Altıparmak, “Yetiştirdiğimiz sığırlara talep çok. Gebe düve olarak satışı yapıyoruz. Bunun yanında erkek damızlık satışlarımız da devam ediyor” diye konuştu.

Buzağılara özel bakım
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı işletmede doğan buzağılar özel bölmelerde yetiştiriliyor. Beslenmeleri ve takipleri veteriner hekimlerin gözetiminde gerçekleştiriliyor.

Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ocak, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”

Bolu’da Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir devam eden Regaip Kandili geleneği bu yıl da devam etti. Kandillerin değerine vurgu yapan ve çocuklara örnek olunması gerektiğini söz eden cami imamı, “Ama biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanlışlardan ders çıkaralım” dedi.
Bolu’nun merkezine bağlı 65 haneli Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir Regaip Kandili geleneği sürüyor. Regaip Kandili gününde köylüler meskenlerinde lokma ve yemek hazırlıyor. Akşam namazı vakti yaklaştığında ise vatandaşlar konutlarında hazırladıkları yemekleri caminin yemekhanesine taşıyor. Geleneğe nazaran, köydeki onlarca vatandaş akşam namazını kılıyor. Akşam namazının akabinde cami yemekhanesinde tüm köy halkı hazırlanan yemekleri yiyor. Yıllardır süren gelenek sayesinde köylülerin, kent dışındaki akrabaları ve aileleri kaynaşıyor.

“Televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize yasin-i şerif okuyalım”
Yazıören köyü imamı Turgut Yerlikaya namaz bitiminde, “Namazlarımıza gelelim ihmal etmeyelim. İkincisi ise konuta gittiğimizde televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize Yasin-i Şerif okuyalım. Bildiğimiz dualardan okuyalım. Onları da mutlu edelim. Ve bizi gören çocuklarımız der ki, ‘Ninemiz dedemiz bu türlü yapardı’ der. Biz de bu alemden öbür aleme gittiğimizde bizden gördüklerini yaparlar. Lakin biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanılgılardan ders çıkaralım” diyerek cemaate seslendi.

“Bir bayram havası oluşuyor”
Murat Erdoğan isimli vatandaş, "Bunlar bizim için çok değerli. Neden çok kıymetli? Zira bunlar bizim geçmişimiz. Bu gelenek, atalarımızdan bize miras kalan bir gelenek. Bildiğimiz kadarıyla, büyüklerimizden duyduğumuza nazaran, 600 yıla yakın müddettir devam eden bir gelenek. Burada sahiden çok hoş şeyler yaşanıyor. Mesela kentte yaşayanlar, köyden uzakta olanlar buraya geliyor. Burada adeta bir bayram havası oluşuyor. Hem Ramazan’ı karşılama hem de üç ayları karşılama gayesi taşıyor. Bu sayede beşerler birbiriyle beğenilen sohbet ediyor. Yani hem bayramlaşma hem tanışma hem de kaynaşma gerçekleşiyor. Burası tek bir köy, lakin iki mahalleden oluşuyor. Her yıl bir mahalle sırasıyla konutlarında hazırladıkları yemekleri buraya getiriyor. Bu aktiflikte çocuklar, bayanlar, erkekler herkes bir ortaya geliyor. Farklı sofralarda komşularının hazırladığı yemekleri tadıyorlar. Bir bayram havası oluşuyor” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.