blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Temmuz, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Giresun’un son hallaç ustası mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Giresun’da "pamuk ve yün kabartmacılığı" olarak bilinen klasik hallaçlık mesleğinin son temsilcilerinden biri olan 67 yaşındaki Bilal Yayla, 14 yaşında başladığı mesleğini yarım asrı aşkın müddettir sürdürüyor. Yayla, vakitle unutulan mesleğin son yıllarda yün ve pamuğa dönüşle tekrar canlansa da yetişen ustanın da kalmadığını söyledi.
Mesleği "Bırakmak istesem de meslek beni bırakmadı" diyen Bilal Yayla, mesleğe küçük yaşta başladığını belirterek, "Altmış yedi yaşındayım. 14 yaşında başladım bu işe. Babam beni okutmadı, yorgancıya çırak verdi. Ben bırakmak istedim lakin meslek beni bırakmadı. Hâlâ devam ediyorum. Allah razı olsun, nasibimiz bu biçimde geldi" dedi.

Meslek klâsik olsa da teknolojiden faydalanılıyor
Eskiden el ile yapılan hallaçlık işlerinin artık makine yardımıyla kolaylaştığını lisana getiren Yayla, mesleğin geleceği konusunda ise telaşlarını lisana getirerek,"Eskiden elde hallaçlıyorduk, artık makinesi çıktı, işimiz kolaylaştı. Lakin çırak yetişmiyor. Bizden sonra kimse yok. ‘Hocam beni yetiştirin, bu işi öğreneyim, ekmek yerim’ diyen yok. Biz kaldık sadece" diyerek mesleğin unutulma tehlikesine dikkat çekti.

Yün ve pamuk yorgan daha sağlıklı
Bilal Yayla, pamuk ve yün yorganların sıhhate yararlarına da dikkat çekerek, "Yün yorganlar kışın sıcak, yazın serin meblağ. Ayrıyeten yün yorganlar yorgunluğu da alır. Günümüzde beşerler ne kadar uyursa uyusun hala yorgun ve uykusunu alamıyorsa bunun en önemli nedeni yatak ve yorganların yün olmayışıdır. Yün yatak ve yorganda yatanlar daha dinç ve sağlıklıdır. Yalnızca yaz devirlerinde yünü boşaltıp hallaçlayıp yine doldurmak gerekiyor. Bu da bizim işimiz oluyor" dedi.
Ortopedik yataklar ve elyaf yorganların yaygınlaşmasının işlerini olumsuz etkilediğini de vurgulayan Yayla, son yıllarda yün ve pamuklu eserlere yine bir yöneliş olduğunu, bunun da mesleği ayakta tuttuğunu söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Aralık, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Hasta ziyaretinden dönerken annesiyle kurşunların hedefi oldu

Zonguldak’ta 46 yaşındaki adam, boşanma aşamasındaki eşine evinin yolunda kurşun yağdırdı. Eşi ve kayınvalidesi olay yerinde hayatını kaybederken katil zanlısı adam jandarma ekiplerince kıskıvrak yakalandı.
Edinilen bilgilere göre olay Kilimli ilçesine bağlı Şirinköy’de yaşandı. İddiaya göre olay günü Tülay Ündeş (45), birlikte yaşadığı annesi Zaide Alkaç (64) ile hasta ziyareti için akrabalarına gitti. Dönüş yolunda anne-kız, köprü üzerinde ilerledikleri sırada yaklaşık 2 yıldır boşanma aşamasında olduğu eşi Yusuf Ü. araçla yanlarına yaklaştı.
Araçtan av tüfeğini aldığı iddia edilen emekli maden işçisi Yusuf Ü., "Şimdi konuş" diyerek eşi ve kayınvalidesine 7-8 el ateş etti. Evlerinin yolunda silahı görünce kaçmaya çalışan anne ve kızı, kurşunların hedefi oldu. Üç çocuk annesi eşi Tülay Ündeş ve kayınvalidesi Zaide Alkaç’ı öldüren Yusuf Ü., olayın ardından aracıyla kaçarak izini kaybettirmeye çalıştı.

Jandarma kıskıvrak yakaladı
Olayın ardından ceketini düşürerek hızla kaçtığı belirtilen şüpheli için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Jandarma ekipleri, çevre illeri de kapsayacak şekilde kaçabileceği güzergâhları ve ara yollarda yol çevirme uygulamaları yaptı. Şüpheli Yusuf Ü., kaçtığı araçla birlikte Kilimli ilçesinde kıskıvrak yakalandı.

6 ay önce tedbir kararı sonlanmış
İhbar üzerine köye çok sayıda ambulans ile jandarma ekipleri sevk edilirken, olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Cumhuriyet savcısı olay yerinde inceleme yaptı. Jandarma Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri çevrede delil topladı. Boşanma süreci kapsamında Yusuf Ü. hakkında daha önce tedbir kararı bulunduğu, bu kararın geçen haziran ayında sona erdiği öğrenildi.
Kilimli Kaymakamı Kübra Demirer de olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Jandarma komando ekipleri bölgede güvenliği sağladı. Hayatını kaybeden anne ve kızın cenazeleri, otopsi yapılmak üzere Muslu Belediyesi’ne ait cenaze aracıyla Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin