Belediye başkanlarının, iktidar partisinden olmaması, hizmetlerin yetersiz kalmasının bahanesi olamaz.
Türkiye’de, beldeleri de dahil edersek, yaklaşık 1400 belediye var. Bunların bir kaçı hariç neredeyse tamamı klasik belediyecilik anlayışıyla yönetiliyor. Oysa, bulundukları bölgelerin şartlarına göre yerel yöneticilik yapmaları gerekiyor.
Son dönemde yaşadığımız ekonomik krizinde etkisiyle, belediye gelirleri yüzde 25/30 civarında bir artış kaydederken, giderlerin yüzde 100 ün çok üzerinde arttığını görüyoruz. Bu durum, ister istemez hizmetlerin aksamasına neden oluyor. Bu fark ancak girişimci belediyecilik yöntemi ile ortadan kaldırılabilir.
Bunun için belediye gelirlerini artıracak projelere ihtiyaç var.
Bu projeleri üretebilecek ve hayata geçirebilecek vizyoner yöneticilerin iş başına gelmesi gerekiyor.
Karabük’ün; Safranbolu, Eskipazar ve Eflani gibi turizm potansiyeli olan ilçeleri var. Keltepe kayak merkezi gibi kış turizminde değerlendirilebilecek bir merkezimiz var. Turizm gelirlerinde aldığımız pay; potansiyelimize baktığımızda çok düşük.
Yerel yönetimler uzmanı bir arkadaşım; “Devletin, belediyeleri ekonomik olarak rahatlatmak için; Belediyelerden alınan ÖTV’yi kaldırması gerekir” demişti. Aynı fikirdeyim. Bunun için; konuyu ülke gündemine taşımak ve kamuoyu oluşturmak gerekiyor. Biliyorsunuz, “Belediye Başkanları Birliği” isminden bir örgüt var. Genel başkanı’da Karabük’ün eski belediye başkanlarından Sn.Hüseyin Erer. Belediyelerden alınan ÖTV nin kaldırılması konusunu ülke gündemine taşıyabileceklerini düşünüyorum.
Karabük milyarlarca dolar ekonomik hacmi olan bir Kent. Bu ekonomik hacimden aldığı pay ne kadar? Yeterli mi? Yoksa çok mu düşük? Ben çok düşük olduğu kanısındayım.
Karabük belediyesinin yıllık bütçesi kentin ekonomik hacmi ile karşılaştırıldığında bu net olarak görülebilir. Karabük’ün ekonomik hacmini; net olmasa bile, iyi bir çalışma ile aşağı yukarı hesaplamak mümkün. Bu yönde bir çalışma yapıldı mı? bilmiyorum. Ekonomik hacme en büyük katkıyı tabii ki, Kardemir sağlıyor. Kente katkısına bakıyoruz. Ortada elle tutulur, gözle görülür bir şey yok!
Siyasi iradenin belediyelerin yetkilerini azaltıldığı da bir gerçek. Buna rağmen, yasanın izin verdiği ekonomik hamlelerin yapılması halinde, girişimci projelerle çok başarılı olmak elbette ki, mümkün.
Girişimci belediyecilik adına; Safranbolu belediyesi, küçük ama güzel bir örnek sergiledi. Tarım projesini hayata geçirdi. Umarım devamı gelir.
Seçime doğru, belediye başkan adayları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Karabük belediyesinin yönetimine talip olan başkan adaylarına sesleniyorum. Tabii ki, sadece Karabük’ün değil tüm şehirlerin yönetimine aday olacak olanlar; önce, gidin Eskişehirin 86 yaşındaki, belediye başkanı Sn. Büyükerşenden belediyecilik dersi alın. Eskişehir nasıl dünya markası yapmış anlatsın size.
Yılmaz hoca iktidar partisinden mi? Değil, ama çok başarılı.
Sn. Büyüklerşen, bana göre CHP nin yüzakıdır.
Büyükerşen’in Eskişehir’de yaşama geçirdiği projeler arasında kent içi ulaşımda raylı sistemin kurulması, Porsuk Çayı’nın çevre düzenlemeleriyle birlikte temizlenmesi, şehrin birçok bölgesinde parkların yapılması, Senfoni Orkestrası, Şehir Tiyatroları gibi sanat kurumlarının kurulması, şehrin yeni arıtma tesisleri ile birlikte altyapı eksiklerinin tamamlanması, su altı dünyası, bilim deney merkezi, uzay evi, masal şatosu, eğitim merkezleri gibi birçok yatırımın hizmete açılması, aralarında Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nin de yer aldığı yeni müzelerin ve Canlı Tarih Sahnesi’nin kurulması gibi projeler yer alıyor.
Eskişehir yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. Bu da kentin ekonomisine olumlu anlamda katkı sağlıyor.
Karabük’tede güzel işler yapıldı ama yeterli değil. Bu Cumhuriyet kentinin artık mega projelere ihtiyacı var.
En büyük sorunumuz hava kirliliği. Öncelikle bu konuda ciddi bir çalışma gerekiyor.
Başkan adayları Karabük halkının karşısına projeleriyle çıksın. Proje üretemeyen, eğitimsiz, donanımsız, beceriksiz, basiretsiz, vizyonsuz adaylar görmek istemiyoruz. Çıksınlar karşımıza; birbirleriyle tartışsınlar, projelerini yarıştırsınlar. Nasıl uygulanacağını anlatsınlar.
Görelim kim daha iyi !
Eskişehir örneğinde olduğu gibi, Karabük’ü dünya markası, yaşanabilir bir kent yapacak, Karabük’ün kaderini değiştirebilecek bir başkana çok ihtiyacımız var. (İHA)