Yenice’de Genç Çiftçi Projesi kapsamında hayvan dağıtımları belirli takvim süreci içinde yapılacağı bildirildi.
Hak edişleri yollanan, hayvan alımı için başvuran genç çiftçilerin belirlenen takvim içinde hayvanlarını alacakları, bunun için endişelenmemeleri gerektiği, bu projenin tüm ülke genelinde uygulandığı, taleplerin bir bir yerine getirileceğini bildiren, Yenice Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rahmi Kanat; “Çiftçilerimizin endişesine gerek yok. Başvuran tüm çiftçilerimiz, belli takvim süreci içinde büyükbaş süt ve küçükbaş koyunlarını alacaklardır. SMS’le gelecek bilgi notlarını izlemeleri gerekir. Hiç şüphesiz, bugüne kadar pek görülmeyen böylesine bir devasa projeyi çiftçisine kazandıran devletimiz, çiftçilerin bunun kadri kıymetini bilmesini de ister. O yüzden, projenin amacına uygun olarak işlerliğini sağlamak da çiftçimizin temel görevidir” dedi.
Kanat; hayvanların yem ihtiyaçlarının önemli olduğunu, bunun mutlaka gerektiği gibi sağlanmasının zorunlu olduğunu bildirerek, “Aksi takdirde, yağlanan bir kültür ırkından süt ırkı karakterinin verebileceği miktarda sütün alınamayacağı bilinmelidir” dedi.
Müdür Kanat, “Gönül isterdi ki, şimdiye kadar kış gelmeden dağıtım bitsin. Ama kış şartlarının ağır geçtiği bölgelere öncelik verildiği düşüncesindeyim. Ama sonuçta, herkes projesinin gerektirdiği hayvanı alacak. Tabii yem ihtiyacını hayvanlar ahıra ya da ağıla gelmeden çiftçilerimizin sağlaması iyi olur. Kış şartlarında yem girdisinin pahalı olabileceğini düşünüyoruz. Gerçi geçtiğimiz yıl, yem kısıntısı yaşanmadı, bir şekilde kaba yem ve kesif yem konusunda yine de çiftçimizin tedarikli olmasında fayda var. Gelecek olan büyükbaş hayvanların süt ırkı olduğu düşünüldüğünde silaj ihtiyacının şimdiden temininde fayda vardır. Çünkü bir hayvan 7-20 kg arasında silaj tüketebilir. Tabii rakam süt verim zamanındaki tüketimdir. Unutulmamalı, gelecek olan süt hayvanları kültür ırkı olduğu için, beslenmeleri de, ona göre olmak zorundadır. Bu hayvanların, merada gezme lüksü yok, yani hayvanların merada otlatarak kaba yem ihtiyacını karşılayamazsınız. O yüzden bunun tedbirini almakta yarar var” diye konuştu.