Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ağustos, 2023 00:44 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geliştirilen yazılımla fotoğraftan pozisyon tespiti yapılabilecek

blank
Tokat’ta bir yazılım şirketi geliştirdiği yazılım ile fotoğraf üzerinden yüzde 1 yanılma hissesiyle pozisyon tespiti yapabiliyor.
Çekilen her hangi bir fotoğraf üzerinden koordinat belirleyen yazılım, geliştirilip birkaç düzeltme sonucunda yüzde 99.99 oranında doğruluk düzeyine ulaştırıldı. Yazılımı, güvenlik güçlerinin yan sıra vatandaşların da kullanabileceğini belirten yazılım şirketinin sahibi Mehmet Recep Erçin, "Program daha öncesinde yurt dışından satın alınıyordu, şu anda büsbütün bizim tarafımızdan ulusallaşmış oldu. Bunu başardığımız için memnunuz ve bunun üzere projelerimiz devam ediyor. Bu projemiz sivil gayeyle kullanılan bir projedir. Yanılgı hissemiz çok düşük, yüzde 95 oranında gerçek sonuç alıyoruz. Bizim buradaki maksadımız topçu birliklerine yardımcı olmak olduğu için hesaplamalar açık formda gözüküyor" dedi.

"Yüzde 99.99 doğruluk oranında sonuç alabiliyoruz"
2017 yılından itibaren yazılım geliştirme alanında çalışmalar yaptıklarını belirten Mehmet Recep Erçin, "Tokat’ta hazırladığımız Amaç Belirleme Yazılımı’nın özelliklerini anlatacak olursak, yatay perspektif bir fotoğraftan dikey koordinat hesaplama süreci yapıyor. Program daha öncesinde yurt dışından satın alınıyordu, şu anda külliyen bizim tarafımızdan ulusallaşmış oldu. Bunu başardığımız için memnunuz ve bunun üzere projelerimiz devam ediyor. Bu projemiz sivil maksatla kullanılan bir projedir. Yanılgı hissemiz çok düşük, yüzde 95 oranında hakikat sonuç alıyoruz. Bizim buradaki maksadımız topçu birliklerine yardımcı olmak olduğu için hesaplamalar açık halde gözüküyor ve akabinde ufak bir kaç düzenleme sonucunda yüzde 99.99 doğruluk oranında sonuç alabiliyoruz. Biz hesaplıyoruz, kullanan bireyde ufak düzeltme sonucunda rahatlıkla kullanabiliyor. Askeri koordinat sistemlerine de bilgi transferi sağlayabiliyoruz. Şu an bu proje topçu birliklerinin koordinat hesaplamada kullandıkları bir program olarak tasarlandı. Topçu birlikleri 5 kilometre arada lazer gönderdiklerinde ortaya çıkma ihtimalleri oluyor, kaçma durumları olmuyor. Yakın ara için drone kaldırarak çekilen fotoğraflar sayesinde koordinat hesaplaması yapılıyor ve böylece askerlerimizin can ve mal güvenliği sağlanmış oluyor. Daha öncesinde yurt dışından alınıyordu, şu an biz bunu ulusallaştırdık. Projemiz bitti, testlerden geçti, şu anda da askeri ekipmanlara ahenk süreci var" formunda konuştu.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
30 Temmuz, 2025 14:34 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KTSO Başkanı Çapraz: “Geçmiş Olsun Karabük”

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Fatih Çapraz, 23 Temmuz 2025 tarihinde Karabük’ün çeşitli bölgelerinde başlayan orman yangınlarına ilişkin bir açıklama yayımlayarak, yangından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Yaşanan orman yangınlarının derin üzüntüye yol açtığını belirten Çapraz, “Öncelikle, yangınlardan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Yangınla mücadelede gösterilen özverili çalışmalara da değinen Başkan Çapraz, devlet yetkililerinden gönüllülere kadar birçok kesime teşekkür etti. Çapraz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Büyük bir özveriyle çalışan Devlet büyüklerimize, Karabük Valimize, Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, Bürokratlarımıza, STK’larımıza, yangınla mücadelede yoğun gayret gösteren itfaiye ekiplerimize, orman işçilerimize, AFAD ekiplerine, kolluk kuvvetlerimize, gönüllülerimize ve çağrılarımıza kulak vererek iş makinesi ve araçlarını yangın bölgelerine sevk eden üyelerimize teşekkür ediyoruz.”

Yangınların kontrol altına alınmasında tüm kurumların seferber olduğunu vurgulayan Çapraz, zorlu hava şartlarına rağmen verilen mücadele sayesinde yangınların kontrol altına alındığını söyledi.

“Karabük olarak dayanışma içinde bu zor günleri geride bırakacağımıza olan inancımız tamdır” diyen Başkan Fatih Çapraz, “Bu vesileyle emeği geçen herkese tekrar teşekkür eder, doğamıza hep birlikte sahip çıkacağımıza olan inancımızı yinelemek isterim.” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin