Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, bedeller eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde vazife alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sadece bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla söz edebilirim ki bu müsabakanın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla esasen kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan değerli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara yer hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl maharetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Yarışları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, kıymetler eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme kademelerinde 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi misyon almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje yarışlarının temel gayesi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl hünerlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin emeli değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En kıymetli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, müsabakanın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin vazife alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çift yumurta ikizi Kartın kardeşlerin hedefi olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğu

Bolu’da artistik cimnastik sportmeni çift yumurta ikizi Kartın kardeşler, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğuna hazırlanıyor. 19 yaşındaki ulusal sportmenlerin amacı Türk Bayrağı’nı dünyada dalgalandırmak.
Bolu’da eğitim gördükleri okulda 6 yaşında keşfedilen ikiz cimnastikçiler Metehan ve Emirhan Kartın (19), milletlerarası başarılarıyla göz dolduruyor. 6 yaşında okuldaki yetenek taramasında keşfedilerek cimnastik sporuna yönlendirilen ikiz kardeşler, 13 yıldır artistik cimnastik branşında ulusal ve milletlerarası pek çok muvaffakiyete imza attı. Emirhan Kartın, son olarak Katar’da düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Kupası’nda bronz madalya kazandı. İdmanlarını birlikte sürdüren kardeşler, ulusal formayla Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil etme maksadıyla çalışmalarına devam ediyor. Kartın kardeşler, antrenörleri İbrahim Bulut’un rehberliğinde madalya basamaklarını tek tek tırmanıyor.

Metehan Kartın: "Çocukluğumuzdan bu yana daima yarışıyoruz"
13 yıldır cimnastik ile ilgilenen Metehan Kartın, "Çocukluğumuzdan bu yana daima yarışıyoruz. Balkan Şampiyonası’nda altın madalyam var. COMEGYM’de de var. En son İSEF’e gitmiştim. Orada atlama masasında ikinci oldum. Paralel aletinde de üçüncü oldum" dedi.
Metehan Kartın, kardeşi ile ahenk içinde çalıştıklarını, vakit zaman ortalarında rekabet oluştuğunu da söyledi. Emirhan ile birlikte yapmaktan keyif aldığı aktiviteleri anlatan Metehan, "İkizimle oturup kahve içmekten otomobile yıkamaya kadar birçok aktivitemiz oluyor. Bilhassa otomobil yıkamak bizim çok sevdiğimiz bir şey. Otomobil yıkamak, hobi ve bir nevi tedavi üzere bir aktivite" diye konuştu.

Emirhan Kartın: "Kardeşim sayesinde cimnastiğe başladım"
Emirhan Kartın ise cimnastiğe kardeşi Metehan sayesinde başladığını belirterek, "Spora yüzme ile başlamıştım. 6 yaşındaydım, bir gün burada tribünde otururken beni de cimnastiğe aldılar. O vesileyle cimnastiğe başladım ve devam ettim. 13 yıldır birebir halde devam ediyorum" halinde konuştu.

"Ülkemi Avrupa’da gururlandırmak istiyorum"
Cimnastik sporunda elde ettiği muvaffakiyetleri anlatan Emirhan Kartın, "Balkan Şampiyonası’nda, Akdeniz Şampiyonası’nda madalyam var. En son Dünya Kupası’nda atlama masasında üçüncülüğüm var. Önümüzdeki günlerde Kulüpler Türkiye Şampiyonası için Antalya’ya gideceğiz. Çalışmalar hoş gidiyor. Bu çalışmalar sonucunda da Avrupa ekibi belirlenecek. Birebir vakitte World Challenge kamplarına gidilme sonuçları da açıklanacak. Yer hareketlerinde ve atlamada birinci olup gruba girerek ülkemi Avrupa’da gururlandırmak istiyorum" sözlerini kullandı.

"Bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz"
Kartın kardeşler, gayelerinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu vurgulayarak, "Olimpiyat şampiyonluğu... Atlama masasında olabilir. Birlikte gidip kendimizi göstermek, ülkemizi gururlandırmak, bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz. Bunun yanında Avrupa ve dünyada muvaffakiyet elde etmek istiyoruz. Türkiye Şampiyonası bu hafta sonu yapılacak. Avrupa kadrosuna seçilmek en büyük önceliğimiz. Onun dışında challenge kampları var, onlara da gitmek istiyoruz" dediler.

Bulut: "Birbirleriyle inanılmaz bir rekabete giriyorlar"
Kartın kardeşlerin birbirleriyle rekabet içinde olduklarını belirten Cimnastik Antrenörü İbrahim Bulut ise "Yaklaşık 3 ay öncesine kadar gençler kategorisindeydiler. Artık ise büyükler kategorisine yeni geçtiler. 29 Ekim’de Metehan, Bahreyn’de düzenlenen İSEF Dünya Şampiyonası’nda atlama aletinde tıpkı Emirhan üzere ikinci oldu, paralel alette ise üçüncülük elde etti. Akabinde Emirhan, aralık ayında Tunus’ta bir müsabakaya katıldı. Lakin orada finalde istediği performansı sergileyemediği için madalya talihini kaçırdı. Daha sonra her ikisi de büyükler kategorisine geçti. Bu geçiş sürecinde süratli bir başlangıç yaptıklarını söyleyebilirim. Bana nazaran bu hakikaten süratliydi zira büyükler kategorisine geçtiğinizde oraya adapte olmak genelde daha zordur ancak onlar kısa müddette ahenk sağladılar ve ulusal ekibe seçildiler. Antalya’da düzenlenen Dünya Kupası’na katıldılar. İkisi de ulusal ekip takımında yer aldı. Emirhan, yerde finale kaldı ama finalde istediği sonucu elde edemedi. Geçtiğimiz hafta ise Doha’da yapılan Dünya Kupası’nda Emirhan, atlama aletinde üçüncülüğü kazandı. Her şeyin bir anda olmasındansa, basamakları yavaş yavaş çıkarak ilerlemeleri çok daha değerli. İnşallah bu istikrarlı çıkışlarıyla dünya ve Olimpiyat madalyaları da gelecektir, biz buna yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.