Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
30 Haziran, 2024 20:07
blank
İhlas Haber A.

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyezden yapılan ekmekler, diyabet hastalarından büyük ilgi görüyor

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyezden yapılan ekmekler, diyabet hastalarından büyük ilgi görüyor
A+ A-

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yetiştirilen siyez buğdayı ile yapılan ekmekler, Türkiye’nin dört bir yanındaki diyabet hastalarından yoğun ilgi görüyor.
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaretli siyez buğdayı büyük ilgi görüyor. İlçede çiftçiler tarafından siyez buğdayından yapılan ekmek ve benzeri ürünler ise Türkiye’nin farklı şehirlerine gönderiliyor. Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak anılan siyez ile yapılan ekmekler ise farklı şehirlerde yaşayan diyabet hastalarınca tercih ediliyor. Glisemik indeksinin düşük olması ve metabolizmayı hızlandırması sebebiyle diyabet hastalarından büyük ilgi gören siyez ekmeği, çiftçinin de yüzünü güldürüyor. İhsangazi ilçesinde siyez yetiştiriciliği yapan genç çiftçi Yasin Ciğerci, siyez buğdayı ile katma değerli ürünler üreterek daha çok kazanç sağladıklarını belirtti.

“Hiçbir katkı maddesi kullanmadan ekmeklerimizi yapıyoruz”
Siyez unuyla yapılan ekmeklerde hiçbir katkı maddesi kullanılmadığını belirten Ciğerci, “Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde genç çiftçi olarak siyez üretimi ve çiftçilik yapıyorum. Atalarımdan kalan bu mirası gelecek nesilere aktarmak istiyorum. Siyez buğdayı çok önemli, buğdayların da atasıdır. Biz de kendi değirmenimizi kurduk ve siyez unu yapıyoruz. Bu siyez buğdayından da ekmek yapıyoruz. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan ekmeklerimizi yapıyoruz. İçerisinde sadece siyez unu, siyez mayası ve kristal kaya tuzu var. Suyunu ilave ettikten sonra yoğurma işlemini yapıp yaklaşık 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlendirdikten sonra hamuru, yuvarlak şekilde yapıp ekmeğimizi pişiriyoruz. Ekmeğimizi daha sonra odun ateşi ile buluşturuyoruz. Közün sıcaklığı ile vatandaşlarımızla buluşturuyoruz” dedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

13 Kasım, 2024 20:52
blank
İhlas Haber A.

Palamut tezgahlarda yerini hamsiye bırakıyor

Palamut tezgahlarda yerini hamsiye bırakıyor
A+ A-

Denizlerde 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu ile son yılların en bereketli palamut sezonu yaşanırken, tezgahlarda palamudun yerini yavaş yavaş hamsi almaya başladı.
Balıkçılar, son yılların en uzun soluklu ve bol palamut avcılığını yaşadıklarını belirtirken, hamside de umutlarının aynı olduğunu dile getirdi. Trabzon Balık Hali’nde bugünlerde tezgahları süsleyen hamsinin kilosu 125 TL’den satışa sunulurken, diğer balık çeşitlerinde belirgin bir azalmanın yaşandığı ifade edildi. Balıkçı esnafı Mehmetcan Örseloğlu, palamudun yerini yavaş yavaş hamsiye bıraktığını ifade ederek, “Palamut avcılığında son yılların en bereketli sezonunu geçiriyoruz. Palamut yerini yavaş yavaş hamsiye doğru bırakıyor. İnşallah bu sezon hamsi de bol olacak, umudumuz o yönde. Vatandaşın hamsi özlemi var. İnşallah hamside de güzel bir sezon yaşarız. Palamut sezon başından beri hala avcılığı devam ediyor, belki de son 30 yılın en bol, bereketli sezonu yaşanıyor. Palamut bu sezon hiç ara vermeden avcılığı oldu” dedi.
Balıkçı esnafı Ahmet Çoğalmış ise, bu sıralar hamsinin daha çok geldiğini kaydederek, “Palamudun nöbetini hamsi devraldı. Hamsi sezon sonuna kadar devam edecek gibi gözüküyor. Hamsinin yanı sıra diğer balık çeşitleri de geliyor ama genelde hamsi daha çok geliyor. Hamsi 125 TL, istavrit 75 TL, mezgit 100-125 TL. Palamut avcılığında bu sezon son yılların en uzun sezonlarından biri yaşandı. Hamsi de bundan sonra aynı şekilde gözüküyor. Umudumuz hamsinin devamı” diye konuştu.
Balıkçı Gökmen Aydın, “Palamut yavaş yavaş azalmaya başladı. Şu an hamsi fena değil, kilosu 125-150 TL arasında. İnşallah bundan sonra bol olur, vatandaş yer. Yerli hamsi yavaş yavaş çıkmaya başladı, dolayısıyla şu an fazla talep yok. Mezgit 150 TL, istavrit 75-100 TL, palamut 150 TL. Palamut son yılların en uzun ve en bereketli sezonu diyebiliriz. 10 gün daha avcılığı sürer diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

İrem Eczanesi
İrem Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi Sevim Apt No:2/B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-5560

Seda Şahin Eczanesi
Seda Şahin Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak 2. Akter Sitesi B-Blok No:9/C Safranbolu Karabük

Telefon

(370) 712-2266

Gözde Eczanesi
Gözde Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi Doruk Sokak No:2/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3383