blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Füzyon biyopsi ile prostat kanserinde doğru tanı imkanı

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çınar, prostat kanserinin erken ve yanlışsız teşhisinde füzyon biyopsi teknolojisinin değerli bir kırılma noktası olduğunu söyledi. Emar (MR) imgeleriyle birleşik biçimde uygulanan bu yeni tekniğin, standart biyopsilere nazaran çok daha isabetli sonuçlar verdiğini vurgulayan Çınar, "Tedavi edilmesi gereken prostat kanserinin hakikat teşhisini koyabiliyoruz" dedi.
Medicana International Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Çınar, eski standart biyopsi metodunda çoğunlukla düşük dereceli ve hastanın ömrünü önemli etkilemeyen kanser tiplerinin tespit edildiğini belirterek, "Bu durumda hastaya gerekenden daha agresif tedaviler uygulanabiliyordu. Füzyon biyopsi ile bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz. Hastada sahiden tedavi edilmesi gereken bir hastalık var mı, varsa bunu gözden kaçırmamak için MR manzaralarını süreç sırasında kullanıyoruz" diye konuştu.
Füzyon biyopsinin en güçlü istikametlerinden birinin hastanın bütün prostat alanlarının hakikat halde örneklenebilmesi olduğunu vurgulayan Çınar, bilhassa transperineal (ciltten giriş) metodun enfeksiyon riskini büyük ölçüde azalttığını belirtti. Çınar, "Eski standart usulde makattan girildiği için bağırsak florasının prostata ilerleme riski vardı ve sepsis üzere hayatı tehdit eden enfeksiyonlar ortaya çıkabiliyordu. Transperineal biyopsi ise ciltten yapıldığı için sepsis riski yok denecek kadar azdır" halinde konuştu.
Hastaların muayene, emar değerlendirmesi ve anestezi hazırlığı sonrası biyopsi sürecinin ameliyathane ortamında ağrısız halde yapıldığını kaydeden Çınar, "İşlem sonrası hasta yaklaşık 3 saat dinlendirilip taburcu ediliyor. Patoloji sonuçları da 1 hafta ile 10 gün ortasında çıkıyor ve gerekiyorsa süratlice tedaviye başlanıyor" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Doğalgaz çalışması sonucu bozulan yollar tehlike oluşturuyor

Sinop’ta doğalgaz çalışmaları nedeniyle yollarının bozulduğunu söyleyen köy sakinleri, derin çukurlar nedeniyle ulaşımın tehlikeli hale geldiğini belirterek yetkililerden tahlil bekliyor.
Sinop’un Ayancık ilçesi Bahçeli köyü Devrent Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, doğalgaz boru sınırı çalışmaları sırasında köy yolunun ağır biçimde tahrip olduğunu belirterek mağduriyetlerini lisana getirdi. Çalışmalar sonrası asfaltın kazılıp kapatılmadığını söyleyen köylüler, yol üzerinde oluşan derin çukurlar nedeniyle ulaşımın adeta zahmete dönüştüğünü söz etti.
Köy sakinleri, bilhassa akşam saatlerinde çukurların görünmez hale geldiğini, bunun da hem şoförler hem de etrafta yaşayanlar için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Tekraren ilgili makamlara başvurmalarına karşın yolun onarılmadığını aktaran mahalle halkı, yetkililerden bir an evvel tahlil bekliyor.
Köy sakinlerinden Bayram Şentürk, yaşanan durumun yalnızca kendi mahalleleriyle hudutlu olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Ayancık etrafı büsbütün bu halde. Sekiz muhtar kaymakama gidip toplantı yaptı. Süreci hızlandıracaklarını söylediler lakin ortada bir çalışma yok. Yalnızca biz değiliz, yaklaşık 15 köy tıpkı sorunu yaşıyor. Mayıs–haziran aylarında hafriyatlar başladı. Yolu ayrıyeten beklettiler. Sonra 20 Eylül’de yolu kazdılar lakin kapatmadılar. Ayancık–Sinop ortası doğalgaz çalışmalarında daima bu sorun yaşanıyor."
Köylüler, hem can güvenliği hem de ulaşımın sürdürülebilirliği için yolun ivedilikle onarılmasını talep ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.