Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Ağustos, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fındıkta file sistemi yaygınlaşıyor

Karadeniz Bölgesi’nin önemli geçim kaynaklarından fındığın hasadında kullanılan file yöntemi, üreticiler arasında her geçen gün yaygınlaşıyor.
Samsun’un Çarşamba ilçesinde fındık üreticileri, fındık hasat işçiliğindeki maliyeti azaltmak için file sistemine yöneliyor. File sistemi kuran üreticiler, hasat döneminde daha az iş gücü kullanarak, daha fazla fındık toplama imkânı buluyor. Çarşamba’daki birçok fındık üreticisi, file sistemi sayesinde işlerinin kolaylaştığını ve hasat verimliliğinin arttığını belirtiyor. Üreticiler, bu modern sistemin fındık toplama sürecini hızlandırdığını ve maliyetleri düşürdüğünü ifade ediyor. File sitemini kullanan fındık üreticisi Turgut Bozyel, “File sistemi sayesinde fındıklarımızı az maliyet ile daha kısa sürede topluyoruz. Bu sistem, hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf etmemizi sağlıyor” dedi.
Yaygınlaşan file sistemi ile hasat yapan üreticilerden biri olan üretici Turgut Bozyel, “Fındık hasadına yavaş yavaş başlıyoruz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu kapsamda filelerimizi seriyoruz. Bu ayın sonuna doğru da toplamaya başlayacağız. Burada yaklaşık 6 dönüm yerimiz var. Buraya fındık işçilerine toplatmaya çalışsak en az 30 işçinin tarlada çalışması gerekecek. 30 işçinin günlük ücretleri kişi başına 1000-1250 TL arasında olmuş olsa bayağı bir maliyetli oluyor. Ama fileyle 30 kişinin topladığı yeri 3 kişi bir günde topluyoruz" diye konuştu.
Kahverengi kokarca zararlısının da fındığa çok büyük zararlar verdiğini, dolayısıyla rekoltenin tahmin edilen ve beklenenden daha düşük olacağını söyleyen üretici Bozyel, “Hava şartları ve kokarca zararlısından dolayı fındıkta çok dökülme oldu. Dolayısıyla tahmin edilen rekolte çıkmaz. Kokarca zararlısı bu sene geçmiş senelere göre daha fazla. İlaçlama yapıyoruz ama gördüğünüz üzere yeni doğum yapmış olan kokarcalar halen daha var. Fındık hasadı masraflı bir iş. Başlangıçta ot kesimi, ilaçlama masrafları derken bayağı masraflı bir iş oluyor. Bir de gündelikçi çalışan tarlalar olduğu zaman maliyet daha da artıyor. Ama bizim gibi kendi çabaları ile topladıkları zaman maliyet biraz daha düşük oluyor. Aşağı kesimlerden ziyade yukarı kesimler de bu hasadı toplamaya hazır hale getirmek ve toplamak çok zor. Maliyet gerçekten çok fazla” şeklinde konuştu.
File sistemini kullanmayı tercih eden üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığınca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteği verildiği öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN, 16. Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu’nda güçlü temsiliyet gösterdi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) iş birliğiyle bu yıl 16’ncısı düzenlenen "Uluslararası Eğitim İdaresi Forumu (EYFOR-16)"nda geniş bir akademik takımla yer alarak dikkat cazibeli bir temsil sergiledi.
29 Nisan - 4 Mayıs 2025 tarihleri ortasında Antalya’da gerçekleşen ve 1200’ün üzerinde iştirakçinin yer aldığı memleketler arası tertipte yaklaşık 600 kelamlı bildiri ve poster sunumu yapıldı. Her alandan öğretmen, eğitim yöneticileri, lisansüstü öğrenciler ve akademisyenlerin iştirak gösterdiği EYFOR-16, bilimsel paylaşımın yanı sıra mesleksel gelişim ve iş birliği fırsatları sunan nitelikli bir platform oluşturdu.
BEUN’u temsilen forumun açılışında konuşma yapan Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Yücel Ertem, Üniversitenin "İlk Vilayet, Birinci Üniversite" mottosunu ve Cumhuriyetin 100. yılına özel etkinliklerde üstlendiği vizyoner rolü vurguladı. Bununla birlikte Üniversitenin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet alanlarında kalite odaklı ilerleyişine de dikkat çeken Doç. Dr. Ertem, başta BEUN’un her alanda gelişimine bedel katan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere Ereğli Eğitim Fakültesi idaresine ve forumda emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkür etti.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Okan Bilgin, Dr. Öğr. Üyesi Birgül Ulutaş, Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Turan, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Murat Çolakoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Akçıl ve Dr. Öğr. Üyesi Engin Karaduman; forum kapsamında panelist, oturum başkanı, atölye lideri ve moderatör rollerinde katkı sundular. Üniversitenin öğretim elemanlarının forum mühletince hem akademik hem organizasyonel roller üstlenmeleri Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin eğitim bilimi alanındaki tesirli varlığını bir sefer daha ortaya koydu.
Uluslararası Eğitim İdaresi Forumu (EYFOR-16) ilgili değerlendirmelerde bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin ulusal ve milletlerarası akademik platformlardaki görünürlüğünün artmasından memnuniyet duyduğunu belirterek kelamlarında şu sözlere yer verdi:
"Üniversitemiz, sadece bilim üretmekle kalmayıp, bu bilimi paylaşmayı ve yaygınlaştırmayı da her vakit temel sorumluluk olarak kabul etmektedir. Bilhassa EYFOR-16 üzere çok boyutlu tertipler, akademik birikimimizin mesleksel alana yansıması açısından büyük değer taşımaktadır. Eğitim Fakültemizin değerli akademisyenlerinin bu bedelli forumda Üniversitemizi muvaffakiyetle temsil etmelerinden büyük memnunluk ve gurur duyuyoruz. Bu vesileyle Milletlerarası Eğitim İdaresi Forumu’nda yer alarak katkı sağlayan bedelli akademisyenlerimizi tebrik ediyor, bilimsel çalışmalarında muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum."
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, eğitim bilimleri alanında da kalite odaklı gelişimini sürdürmeye ve ulusal seviyedeki akademik iş birliklerine katkı sunmaya devam edecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.